دوشنبه, ۲۴ دی, ۱۴۰۳ / 13 January, 2025
مجله ویستا

نگاهی به نیمكت های جام جهانی


نگاهی به نیمكت های جام جهانی

اگر استرالیا و ترینیداد و توباگو بتوانند در بازی های پلی آف از سد اروگوئه و بحرین عبور كنند هلند صاحب بیشترین تعداد مربی در جام جهانی ۲۰۰۶ خواهد بود

اگر استرالیا و ترینیداد و توباگو بتوانند در بازی های پلی آف از سد اروگوئه و بحرین عبور كنند هلند صاحب بیشترین تعداد مربی در جام جهانی ۲۰۰۶ خواهد بود. ماركو فن باستن و دیك ادووكات مربیان هلند و كره جنوبی قطعاً در آلمان حضور دارند و لئوبن هاكر (ترینیداد و توباگو) و گاس هیدینك (استرالیا) می توانند به این دو هموطن خود ملحق شوند. آرژانتین هم دیگر كشوری است كه با چند مربی در جام جهانی حاضر می شود و در كل با نگاهی به نیمكت مربیان تیم های ملی در جام جهانی به این نتیجه می رسیم كه نزدیك به نیمی از ۳۲ تیم حاضر در جام جهانی مربی غیربومی دارند. قابل انتظار است كه هدایت تیم های آفریقایی و آسیایی بر عهده مربیان اروپایی، برزیلی یا آرژانتینی باشد اما نكته جالب این است كه روی نیمكت چندین تیم اروپایی و آمریكای جنوبی هم مربیان غیربومی می بینیم و این مسئله نشان می دهد كه فوتبال در جهان هر سال بیش از پیش از چارچوب های بومی و منطقه ای خارج می شود.

• اروپا؛ ۲ از ۱۴

تیم های بزرگ اروپایی با آن همه سابقه و اقتدار كمتر احساس نیاز می كنند كه از مربی خارجی استفاده كنند اما انگلستان در سال ۲۰۰۰ دست به یك سنت شكنی عجیب و تاریخی زد و هدایت این تیم پرادعا به یك خارجی سپرده شد. در آن مقطع این تصمیم اتحادیه فوتبال انگلیس با مخالفت هایی همراه شد. سر بابی رابسون و گری لینه كر از مخالفان سرسخت سپردن هدایت قهرمان جام جهانی ۱۹۶۶ به یك خارجی بودند. اما سران فوتبال انگلیس می دیدند كه تیم هایی چون آرسنال و لیورپول پس از اینكه از مربیان بریتانیایی دست كشیدند و به مربی خارجی روی آوردند شرایط به مراتب بهتری پیدا كردند. از طرفی در آن روزها پس از شكست انگلیس در دیدار مقدماتی جام جهانی ۲۰۰۲ در ویمبلی برابر آلمان و استعفای كوین كیگان هیچ مربی بریتانیایی بزرگی برای نیمكت انگلیس وجود نداشت و مسئولان اتحادیه، اریكسون موفق را به انگلیسی های متوسط ترجیح دادند. این مربی سوئدی دوران تحسین برانگیزی در بنفیكا، سمپدوریا و لاتزیو سپری كرده بود و در اولین گام با خرد كردن آلمان در مونیخ و رساندن انگلیس به جام جهانی ۲۰۰۲ جواب اعتماد سران فوتبال انگلیس را داد. به هر حال نتایج اریكسون تا قبل از سال جاری میلادی برای انگلیسی های سختگیر نسبتاً قابل قبول بود و مشخص شد كه یك تیم ملی همانند انگلیس هم می تواند مربی خارجی داشته باشد. البته حضور این خارجی همواره حاشیه ساز بوده و خصوصاً زمانی كه تیم او نتیجه نمی گیرد آن موقع است كه خیلی ها به یاد می آورند كه او یك سوئدی است. مسائل شخصی و اخلاقی اریكسون هم دستاویز خوبی برای مخالفان او محسوب می شود. از جمله ۱۴ تیم اروپایی حاضر در جام جهانی دو تیم با مربی غیربومی به آلمان می آیند. یكی از آنها همین انگلیس است كه همچنان اریكسون را سرمربی خود می بیند، دیگر تیم هم پرتغال خواهد بود. پرتغال وقتی به این نتیجه رسید كه با مربیان داخلی به آرزوهایش نمی رسد به لوئیس فیلیپه اسكولاری مربی قهرمان جهان در سال ۲۰۰۲ پناه آورد. آنها با فیل بزرگ در یورو ۲۰۰۴ به دستاورد های خوبی رسیدند و حالا منتظر جام جهانی هستند.

حضور مربیان خارجی در این دو كشور مشخص می كند اروپایی ها هم برای استخدام مربیان خارجی هیچ گونه لجاجتی از خود نشان نمی دهند و اگر به یاد داشته باشیم پس از استعفای فولر از تیم ملی آلمان مورتن اولسن دانماركی و آرسن ونگر فرانسوی هم در بین نامزد های مربیگری میزبان جام جهانی قرار گرفتند. در كشور هایی مثل آلمان و هلند مسئولان فدراسیون های این كشور هدایت تیم های كشورشان را به مربیان جوان بومی داده اند تا اعتقاد خود را به این مربیان داخلی نشان دهند.به غیر از آلمان حضور ۱۰ تیم اروپایی دیگر در جام جهانی حتمی شد، كه در این میان به غیر از انگلیس و پرتغال مابقی با مربیان بومی خود به آلمان رسیده اند. هر شش تیم حاضر در رقابت های پلی آف هم مربی داخلی دارند.

بنابراین از ۱۴ تیم اروپایی حاضر در جام جهانی تنها دو تیم مربی خارجی دارند. كارل بروكنر مربی چك اصلیتی اسلواك دارد كه قاعدتاً یك مربی خارجی برای كشوری كه در گذشته نام چكسلواكی داشته محسوب نمی شود.

• آفریقا؛ ۵ از ۵

حضور مربی خارجی در آفریقا پدیده جدیدی نیست. تیم های آفریقایی به ویژه تیم های شمال این قاره همیشه به مربیان فرانسوی تمایل داشته اند و در جام های جهانی گذشته هم بسیاری از نمایندگان قاره سیاه با مربیان فرانسوی در جام جهانی شركت كردند. این بار هم تونس و ساحل عاج مربیان فرانسوی دارند. اتفاقاً مربی های این دو تیم چهره های بسیار آشنایی هستند.روژه لمه مربی تیم ملی فرانسه در جام جهانی ۲۰۰۲ این بار با تونس می آید تا بتواند خاطره تلخ خود در جام جهانی گذشته را از بین ببرد. لمه پس از اینكه تونس را قهرمان آفریقا كرد توانست این تیم را به جام جهانی برساند. بر روی نیمكت ساحل عاج هم هنری میشل معروف قرار دارد. او در جام جهانی ۹۸ با مراكش حاضر بود.غنا یك مربی صرب به نام «راتومیر دویكویچ» دارد و آنگولا را یك مربی آرژانتینی به نام «لوئیس داولیرا گونكالوس» به جام جهانی رسانده است. یكی از موارد جالب در مورد مربیان خارجی در تیم توگو دیده می شود. مربی این تیم یك آفریقایی است! استفان كشی كاپیتان سابق تیم ملی نیجریه دست به یك كار بزرگ زد و این تیم را به جام جهانی رساند. در واقع او تنها مربی آفریقایی حاضر در جام جهانی به شمار می رود. داستان حضور او در تیم توگو بسیار عجیب است. او به عنوان مفسر بی بی سی در جام ملت های آفریقا حضور داشت و پس از ملاقات با رئیس فدراسیون توگو توافق بین دو طرف حاصل شد و كشی مربی توگو شد. بدین ترتیب هر پنج مربی قاره سیاه در آلمان خارجی هستند.

• آمریكای شمالی و آسیا؛۶ از ۸

نیمكت مربیگری مكزیك و آمریكا دو غول این منطقه بسیار كم اسیر تغییر و تحول می شود. «بروس آره نا» هدایت آمریكا را برعهده دارد و سرمربی مكزیك هم یك آرژانتینی نام آشنا به نام «ریكاردو لاوولپه» است. در كاستاریكا هم یك مربی بومی به نام «الكساندر گیمارش» فعالیت می كند.در این میان مشهورترین مربی در این منطقه در كشور ترینیداد و توباگو حضور دارد. تیمی كه برای رسیدن به جام جهانی باید از بحرین عبور كند. «لئوبن هاكر» مربی سابق آژاكس قصد دارد با ترینیداد جام جهانی را تجربه كند.به هر حال هركدام از دو تیم بحرین یا ترینیداد به جام جهانی راه پیدا كنند در تعداد مربیان خارجی در جام جهانی تغییری به وجود نمی آید چرا كه مربی بحرین هم یك خارجی صرب تبار به نام «لوكا پروزویچ» است. در قاره آسیا هم به مانند آفریقا تمامی سهمیه های این قاره در آلمان از مربی خارجی سود می برند. برانكو ایوانكوویچ كروات، گابریل كالدرون آرژانتینی، دیك ادووكات هلندی، زیكوی برزیلی می توانند با ایران، عربستان، كره جنوبی و ژاپن جام جهانی ۲۰۰۶ را تجربه كنند. برخلاف آفریقا در آسیا تیم ها به كشور خاصی برای آوردن مربی خارجی تمایل ندارند. هركدام از این چهار تیم حضور در جام جهانی با مربیان داخلی را تجربه كرده اند (ایران در ،۹۸ ژاپن در ،۹۸ كره جنوبی در ۹۸ و عربستان در ۲۰۰۲) اما غول های آسیا به این نتیجه رسیده اند برای رسیدن به نتایج قابل قبول باید با مربیان مطرح دنیا راهی آلمان شوند. نتایج بسیار ضعیف عربستان با ناصر الجوهری و موفقیت های كره جنوبی و ژاپن با هیدینك و تروسیه تمایل آسیایی ها را برای استخدام مربیان خارجی بیشتر كرده است.

• آمریكای جنوبی و اقیانوسیه؛ ۲ از ۵ یا ۳ از ۵

هیچ كس انتظار ندارد كه برزیل و آرژانتین مربی خارجی داشته باشند، اما دو نماینده دیگر آمریكای جنوبی در جام جهانی اكوادور و پاراگوئه مربی خارجی دارند. مربی پاراگوئه یك اروگوئه ای به نام «روئیز آنیبال» است. بر روی نیمكت اكوادور هم یك اسپانیایی مشهور را می بینیم. «لوئیس سوارز» گوش چپ رئال مادرید در دهه ۶۰ با این تیم به جام جهانی رسیده است. اروگوئه دیگر تیم از این منطقه است كه می تواند راهی جام جهانی شود. بین دو تیم استرالیا یا اروگوئه یكی راهی جام جهانی می شود و همین مسئله می تواند در تعداد مربیان خارجی در جام جهانی تغییر به وجود بیاورد، چرا كه مربی اروگوئه یك مربی داخلی به نام «خورخه فوساتی» است اما هدایت استرالیا با یك هلندی معروف به نام گاس هیدینك است. اگر اروگوئه به جام جهانی برسد تعداد مربیان خارجی در آلمان ۱۵ خواهد بود، در غیر این صورت با حضور هیدینك در جام جهانی ۲۰۰۶ نیمی از مربیان با تیم هایی غیر از تیم ملی كشورشان در جام حاضر خواهند بود. بعید است در تركیب این مربیان تغییراتی به وجود بیاید و اكثر این مربیان از حضور خود در جام جهانی مطمئن هستند و از ثبات شغلی برخوردارند.»

• مربیان حاضر در جام جهانی

۱- ایتالیا: مارچلو لیپی۲،- اوكراین: اولگ بلوخین۳،- انگلیس: اسون گوران اریكسون (سوئد)۴،- سوئد: لارس لاگربك۵،- فرانسه: ریموند دومنش۶،- كرواسی: زلاتكو كرانیكار۷،- صربستان: بلاز سلیسكویچ۸،- آلمان: یورگن كلینزمن۹،- هلند: ماركو فن باستن۱۰،- پرتغال: لوئیس فیلیپه اسكولاری (برزیل)۱۱،- لهستان: پاول یاناس۱۲،- ایران: برانكو ایوانكوویچ (كرواسی)۱۳،- عربستان: گابریل كالدرون (آرژانتین)۱۴،- كره جنوبی: دیك ادووكات (هلند)۱۵،- ژاپن: زیكو (برزیل)۱۶،- ساحل عاج: هنری میشل (فرانسه)۱۷،- تونس: روژه لمه (فرانسه)۱۸،- توگو: استفان كشی (نیجریه)۱۹،- آنگولا: لوئیس گونكالوس (آرژانتین)۲۰،- غنا: راتومیر دوجكویچ (صربستان)۲۱،- آمریكا: بروس آره نا۲۲،- مكزیك: ریكاردو لاوولپه (آرژانتین)۲۳،- كاستاریكا: الكساندر گیمارش۲۴،- برزیل: كارلوس آلبرتو پریرا۲۵،- آرژانتین: خوزه پكرمن۲۶،- پاراگوئه: روئیز آنیبال (اروگوئه)۲۷،- اكوادور: لوئیس سوارز (اسپانیا)

• مربیان تیم های حاضر در پلی آف

۱- اسلوواكی: دوسان گالیس۲،- چك: كارل بروكنر۳،- سوئیس: كوبی كوهن۴،- اسپانیا: لوئیس آراگونس۵،- دانمارك: پیتر بونده۶،- تركیه: فاتح تریم۷،- ترینیدادوتوباگو: لئوبین هاكر (هلند) ۸- بحرین: لوكا پروزویچ (كرواسی)۹،- استرالیا: گاس هیدینك (هلند)۱۰،- اروگوئه: خورخه فوساتی.