دوشنبه, ۲۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 10 February, 2025
۳G و ۴G نسل های پرسرعت همراه
در حال حاضر کشورهای مختلفی در جهان ارائه تکنولوژی نسل سوم و چهارم موبایل را پشت سر گذاشته و در حال راهاندازی و توسعه نسل پنجم موبایل هستند، اما در کشور ما، همین چند روز گذشته و در آخرین روز مردادماه بود که انحصار چند ساله ارائه خدمات ۳G توسط اپراتور سوم شکسته شد.
شکستن این انحصار به معنی ارائه خدمات این تکنولوژی ارتباطی توسط اپراتور اول و دوم است. بهدنبال اعطای پروانه و مجوز اینترنت پرسرعت موبایل به دو اپراتور اول ودوم کشور،این روزها هر کجا و در هر جمعی که باشید بالاخره صحبت از ارائه خدمات نسل سوم (۳G) و بالاتر از آن در کشور را میشنوید. طی چند روز گذشته خبرها و اظهارات مختلفی درخصوص ارائه خدمات نسل سوم همراه و بالاتر آن منتشر شده است. خبرهایی که یکسوی آن را خوشحالی و استقبال کاربران از ارائه خدمات نسل سوم همراه تشکیل میداد و سوی دیگر آن را مخالفتهای گروهی که افزایش سرعت اینترنت روی موبایل را به جریانهای مافیای پشت پرده ارتباط دادند و اعلام کردند عدهای با افزایش سرعت اینترنت بهدنبال کسب درآمدهای کلان هستند.
با تمامی این اظهارات، اما شاید این سوال برایتان مطرح شده باشد که نسل سوم و چهارم تلفنهمراه چیستند و چه خدماتی ارائه میدهند؟ نسل سوم و چهارم موبایل چه تفاوتها و مزیتهایی نسبت به یکدیگر دارند؟ اگر بهدنبال پاسخی برای این سوال هستید با این گزارش همراه شوید.
۳G نسلی بر پایه مولتی مدیا
نسل سوم همراه یا ۳G رویکرد مولتی مدیا دارد. بر خلاف GSM که نسلی برای انتقال صدا و اطلاعات بود نسل سوم تلفنهمراه سرعت بالا برای انتقال مولتی مدیا را فراهم میسازد. در نسل سوم همه سرویسها در قالب اطلاعات دیجیتال منتقل میشود. با سرعت نسبتا بالایی که در تلفنهای نسل سوم پیشبینی شده است، امکاناتی از قبیل تلفنهای تصویری بیسیم، با کیفیت مناسب امکانپذیر است . علاوه بر امکانات تصویری با استفاده از تکنولوژی ۳G میتوانید حداکثر سرعت اینترنتی
برا بر با ۴۲ مگابیت بر ثانیه داشته باشید. نسل سوم همراه در بیش از ۱۵۹ کشور جهان راهاندازی شدهاست. اولین کشوری که از شبکه ۳G به صورت گسترده و تجاری استفاده کرد، کشور ژاپن بود. در اولین روز ماه اکتبر سال ۲۰۰۱، بزرگترین شرکت مخابراتی ژاپن، انتیتی دوکومو، خدمات مخابراتی خود را به نسل سوم مجهز کرد. از سال ۲۰۰۵، شبکههای نسل سوم ضریب نفوذ خود را افزایش دادهاند که یکی از علل این افزایش را میتوان در پرشدن گنجایش نسل دوم شبکههای مخابراتی دانست. شبکههای نسل دوم برای انتقال اطلاعات صوتی با سرعت پایین طراحی شدهاست. از همین رو بر اساس نیازهای مشترکان به ارتباطات پرسرعتتر، این نسل وارد عمل شد.
از جمله کشورهایی که شبکه تلفنهمراه نسل سوم در آنها به صورت تجاری راهاندازی شده میتوان به انگلستان، اتریش، آلمان، یونان، دانمارک، ایتالیا، هلند، سوئد، استرالیا، امارات متحده عربی، هنگکنگ و اسپانیا اشاره کرد؛ بنابراین نسل سوم تلفن همراه زمینه ای برای رشد ایدههای تجارت الکترونیکی، دولت الکترونیکی، آموزش الکترونیکی و... است. در یک کلام تکنولوژی ۳Gمیتواند در مدت زمان کوتاه حجم بالایی از اطلاعات را انتقال دهد، باعث پیشرفت اطلاعات تلفنی و تصویری شود، پشتیبانی مناسب از ویدئو کنفرانس و IPTV (تلویزیونی که از طریق اینترنت پخش میشود) داشته باشد. در حال حاضر اکثر گوشیهای هوشمند از این تکنولوژی موبایلی پشتیبانی میکنند.
۴Gنسلی با سرعت اینترنت چند برابری
اما نسل چهارم موبایل یا LTEدارای سرعت چند برابری برای انتقال داده است. مهمترین مزیتی که شبکههای نسل چهارم یا ۴G ارائه میکند نرخ داده یا data rate با سرعت بسیار بالا است. در ارتباطات موبایل با جابهجاییهای بسیار بالا، شبکههای نسل چهارم میتوانند سرعتی بالغبر ۱۰۰ مگابیت بر ثانیه را ارائه دهند و در شبکههای موبایلی که جابهجایی آنها کم یا حتی ثابت هستند این سرعت میتواند بالغ بر یک گیگابیت بر ثانیه هم باشد. در واقع شبکههای موبایل نسل چهارم انقلاب در تکنولوژیهای بیسیم است. با یک بررسی ساده و مقایسه بین شبکههای ۴G و شبکههای اینترنت ADSL متوجه میشوید که سرعت شبکههای موبایل نسل چهارم از ADSL و ADSL۲ و حتی ADSL۲+ هم بیشتر است. در یک کلام افزایش پهنای باند و سرعت انتقال از طریق تلفیق خطوط رادیویی و بهبود هسته شبکه، مزیت ۴G نسبت به نسل سوم است . شبکه LTE اولین بار در ۱۴ دسامبر ۲۰۰۹ در اسلو و استکهلم و بعد از آن در مقیاس بزرگتر در سال ۲۰۱۰ در شمال آمریکا توسط شرکت ورزیونوایرلس (Verzion Wireless) راهاندازی شد. دسترسی به شبکه LTE از طریق ایستگاههای موبایل صورت میگیرد. برای استفاده از LTE باید از گوشی موبایلی استفاده شود که از این فنآوری پشتیبانی میکند.
به گزارش خبرگزاری مهر، پیشبینی میشود تا سال ۲۰۱۷ حدود ۵۰ درصد از ارتباطات را نسلهای جدید همراه پوشش دهند. نگاهی به میزان پوششدهی جمعیت جهان به تفکیک فناوریهای مختلف نیز از افزایش ۶ برابری پوشش جمعیتی فناوری LTE حکایت دارد؛ بهنحویکه پیشبینیها نشان میدهد که با وجودی که تا سال ۲۰۱۲ بالغبر ۸۵ درصد جمعیت جهان از فناوری GSM/EDGE استفاده کردنداین آمار تا سال ۲۰۱۸ به ۹۰ درصد میرسد.
همچنین در تا پایان سال ۲۰۱۲ نزدیک به ۵۵ درصد مشترکان موبایل، کاربر فناوری نسل سوم بودند که این رقم تا سال ۲۰۱۸ به ۸۵ درصد میرسد و در نهایت اینکه تا پایان سال ۲۰۱۲ نزدیک به ۱۰ درصد جمعیت جهان، مشترک فناوری LTE بودهاند که این آمار تا سال ۲۰۱۸ به ۶۰ درصد میرسد؛ براین اساس
پیشبینی میشود که تا سال ۲۰۱۸ شمار مشترکان این فناوری به ۲ میلیارد نفر برسد.
اما داستان رشد سرویسهای نسل سوم و چهارم موبایل در ایران متفاوت از دیگر کشورها رقم میخورد. هر چند اواخر مردادماه سال جاری و با ارائه گسترده خدمات نسل سوم همراه توسط اپراتور دوم و اجرای طرح پایلوت در برخی مناطق کشور توسط اپراتور اول، کاربران ایرانی هم توانستهاند چند روزی به این تکنولوژی دسترسی پیدا کنند، با این حال و به باور کارشناسان اگر این خدمات به صورت اصولی راهاندازی و توسعه پیدا کند میتواند عاملی برای افزایش دسترسی به اینترنت پرسرعت، از بین بردن شکافهای دیجیتالی در کشور و جبرانی برای عقبماندگیها در حوزه Ictباشد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست