شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
عوامل سرطانزا را بهتر بشناسید
مطالعاتِ انجامشده روی جمعیتهای مهاجر با روش زندگی و عادات غذایی متفاوت نشان داده است که اکثر سرطانهای تحت تاثیر عوامل اتیولوژیک، محیطی هستند و در این میان، عوامل مداخلهگری نظیر سن از اهمیت بهسزایی برخوردارند.
تعیین اینکه کدام عامل محیطی بیشترین سهم را در بروز سرطان به خود اختصاص میدهد، مشخص است. موتاژنهای ساده در غذا (از جمله، آن غذاهایی که به دنبال گرم کردن، پروتئینهایی تولید میکنند) میتواند با آسیب به DNA سلولی، موجبات بروز سرطان را فراهم کند. به بیان سادهتر، باید گفت که در واقع، مهمترین تاثیر رژیم غذایی روی خطر بروز سرطان از طریق وزن بدن اعمال میشود. وزن بیش از حد، چاقی و بیتحرکی نیز از دیگر عوامل مهم هستند. افزایش تجمع چربی در بدن، به خصوص افزایش اندازه دور مچ دست، عامل مهم پیشبینیکننده شیوع سرطان کولون در میان زنان و مردان محسوب میشود. همینطور، افزایش وزن بیش از ۱۰ کیلوگرم که میتواند با افزایش احتمال ابتلا به لنفوم و سرطان پستان پس از یائسگی همراه باشد. از طرفی، انجام فعالیت فیزیکی منظم همراه با کاهش وزن، باعث کاهش شیوع سرطان میشود. یکی دیگر از عوامل خطرساز سرطان، مصرف الکل است که زمینهساز بروز سرطانهای کبد، مری، حفره دهان، حنجره و پستان است.
عوامل غذایی از قبیل افزایش چربی حیوانی در رژیم غذایی نیز با افزایش احتمال بروز سرطانهایی نظیر سرطان پستان، کولون و پروستات همراه است. مطالعات متعددی توانستهاند نشان دهند که افزایش مصرف چربی با افزایش بروز سرطان پستان همراه است؛ سرطانی که شایعترین سرطان در زنان است. البته ارتباط افزایش مصرف چربی و افزایش خطر سرطان پروستات و کولون نیز در بعضی مطالعات نشان داده شده است. سایر سرطانهایی که همراهی آنها با افزایش چربی حیوانی گزارش شدهاند، عبارتند از: سرطان رحم، سرطان تخمدان و سرطان ریه(اگرچه مطالعات آیندهنگر هنوز آن را تایید نکردهاند.) از آنجا که میوهها و سبزیجات حاوی مقادیر زیادی ویتامین C، فولات، کاروتن، پتاسیم و فیبر هستند، به نظر میرسد مصرف این مواد با کاهش بروز انواع سرطان همراه باشد. البته در برخی مطالعات انجامشده روی تعیین ارتباط کاهش بروز انواع سرطان، به خصوص کولون و معده و پستان و ریه با افزایش مصرف سبزی و میوهجات، همراهی چندان زیادی یافت نشده است. در واقع، اطلاعات بهدستآمده از مطالعات آیندهنگر نشان دادهاند که ارتباط معنیداری بین غذاهای غنی از سبزی و میوه با سرطان وجود ندارد؛ اگرچه افزایش مصرف فولات، خواص پیشگیرانه دارد. به هر جهت، به دلیل وجود شواهد مستدل دال برکاهش بروز فشارخون بالا، بیماری قلبی و سکته با افزایش مصرف سبزیجات و میوه، مصرف این مواد جهت هرچه سالمتر کردن رژیم غذایی توصیه میشود.
دکتر حمید رضوانی
فوقتخصص هماتولوژی انکولوژی عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
نمایندگی زیمنس ایران فروش PLC S71200/300/400/1500 | درایو …
دریافت خدمات پرستاری در منزل
pameranian.com
پیچ و مهره پارس سهند
تعمیر جک پارکینگ
خرید بلیط هواپیما
امیرعبداللهیان دولت چین سیستان و بلوچستان حسین امیرعبداللهیان جنگ انتخابات مجلس شورای اسلامی عراق دولت سیزدهم رسانه حجاب
سیل تهران هواشناسی شهرداری تهران بارندگی باران سازمان هواشناسی فضای مجازی آتش سوزی یسنا هلال احمر آموزش و پرورش
ایران بانک مرکزی دلار قیمت خودرو قیمت دلار مسکن قیمت طلا تورم ارز بازار خودرو حقوق بازنشستگان ایران خودرو
صدا و سیما مسعود اسکویی تلویزیون دفاع مقدس بی بی سی موسیقی مهران غفوریان صداوسیما ساواک سریال سینمای ایران تبلیغات
رژیم صهیونیستی فلسطین جنگ غزه اسرائیل حماس روسیه آمریکا ترکیه انگلیس اوکراین نوار غزه ایالات متحده آمریکا
فوتبال پرسپولیس استقلال سپاهان لیگ برتر رئال مادرید باشگاه استقلال جواد نکونام بازی علی خطیر باشگاه پرسپولیس بایرن مونیخ
هوش مصنوعی اینستاگرام خواب آیفون دیابت اپل ناسا عکاسی موبایل گوگل تلفن همراه
سلامت طب سنتی کبد چرب فشار خون گرما