چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
اماس و بارداری
سکته مغزی بیماری نادری در سنین بارداری است، به طوری که کمتر از یک درصد زنان باردار دچار این بیماری وخیم میشوند که متاسفانه مرگ و میر بالایی هم دارد. سکتههای مغزی به دو دسته بزرگ تقسیم میشوند؛ سکتههای ایسکمیک که ناشی از انسداد عروق مغزی است و سکتههای هموراژیک (خونریزی دهنده) که ناشی از پاره شدن عروق مغزی هستند.
عواملی زمینهساز سکته مغزی هستند مانند سن بالا، سردرد میگرنی، فشار خون، فشار خون بارداری و مسمومیت بارداری (پره اکلامپسی)، بیماریهای دریچهای قلب و همین طور بیماریهایی مثل روماتیسم قلبی و اختلالات ریتم قلب و وجود سوراخهای مادرزادی قلب، همین طور خونریزیهای حین زایمان یا دریافت خون حین بارداری میتوانند زمینهساز ایجاد سکته مغزی باشند. جالبتر این که انجام عمل جراحی سزارین و عفونتهای پس از زایمان نیز از عوامل زمینهساز این بیماری مهلک هستند.
سکتههای مغزی اغلب در اواخر بارداری یعنی حین زایمان و بخصوص پس از زایمان رخ میدهد. علائم آن سردرد ناگهانی و شدید و گاه از دست رفتن هوشیاری یا تشنج هستند، علاوه بر این از دست رفتن حس یا حرکت برخی اندامها یا فلج نیمی از بدن از علائم این بیماری هستند. برای تشخیص بیماری و نوع آن از سیتیاسکن یا امآرآی مغزاستفاده میشود.
درمان بیماری با توجه به علت آن بسیار متفاوت است. متاسفانه مرگ و میر به خصوص در نوع خونریزی دهنده بسیار بالاست، اما خوشبختانه در نوع ایسکمیک احتمال تکرار سکته مغزی در حاملگی بعدی پایین است. به هر جهت در صورت وجود سابقه هر یک از بیماریهای زمینهساز یا سابقه سکتههای مغزی گذرا در مادر باردار، این افراد نیاز به مراقبت ویژه تحت نظر متخصص مغز و اعصاب دارند و در صورت وجود اختلال در جدار عروق مغزی که این عروق را به شکل غیرعادی در میآورد، نیاز به جراح مغز و اعصاب دارند.از بیماریهای شایع دیگر «مولتی پل اسکلروزیس» یا اماس است که به دلیل فعال شدن سیستم ایمنی فرد علیه سلولهای میلینساز خودش ایجاد میشود و از آن جا که در زنان دو برابر مردان رخ میدهد و سن شایع بروز آن ۲۰ تا ۳۰ سالگی است، بنابراین در بانوانی که در سن باروری هستند بیشتر دیده میشود. این بیماری اغلب با مشکلات بینایی یا سایر اختلالات سیستم عصبی همراه است. بیماری میتواند به صورت عودها و بهبودیهای پشت سر هم یا به صورت مداوم و پیشرونده باشد و اغلب در دوران بارداری با بهبود موقت همراه است، اما پس از زایمان عود داریم که با درمان مناسب میتوان از آن پیشگیری کرد. باید تاکید کرد بیماری اماس برای جنین خطر خاصی ندارد.از بیماریهای عصبی شایع دیگر در بارداری، بیماری فلج بلز است که به صورت فلج یکطرفه صورت رخ میدهد. خوشبختانه بیماری طی یک سال خود به خود بهبود مییابد و با درمان مناسب بهبودی زودتر اتفاق میافتد این بیماری هم برای مادر و جنین عوارضی ندارد.
دکتر ثریا عالمی
جراح و متخصص بیماریهای زنان و زایمان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست