چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

تاثیر تغذیه بر جوش‌های جوانی


تاثیر تغذیه بر جوش‌های جوانی

آکنه (جوش جوانی) از شایع‌ترین بیماری‌های پوست است به‌طوری که تقریبا در تمامی نوجوانان با کیفیت‌های متفاوت دیده می‌شود...
این بیماری در نتیجه انسداد مجاری غدد چربی پوست ایجاد …

آکنه (جوش جوانی) از شایع‌ترین بیماری‌های پوست است به‌طوری که تقریبا در تمامی نوجوانان با کیفیت‌های متفاوت دیده می‌شود...

این بیماری در نتیجه انسداد مجاری غدد چربی پوست ایجاد شده و سپس با افزوده شدن التهاب و عوامل میکروبی شدت می‌یابد.

آکنه در خانم‌ها بیشتر دیده می‌شود ولی در مردان شدیدتر است. مهم‌ترین عامل افزایش این عارضه ترشحات غدد سباسه است که به خصوص در صورت، سینه و پشت تمرکز دارند. با افزایش این ترشحات و انسداد مجاری غدد به تدریج عوامل میکروبی و التهاب نیز اضافه شده و علایم آکنه پدیدار می‌شود. شاید شایع‌ترین سوالی که یک متخصص پوست از بیمار خود می‌شنود، نقش تغذیه در بروز یا شدت آکنه است. گرچه تاکنون مطالعه‌ای به طور یقین رابطه آکنه و تغذیه را ثابت نکرده با این وجود در منابع مختلف از نقش تغذیه صحبت می‌شود. اخیرا در مطالعه جدیدی که در سال ۲۰۰۷ توسط مرکز تحقیقات دانشگاهی RMIT در شهر ملبورن استرالیا انجام گرفته نتایج جدیدی در این زمینه منتشر شده است.

در این مطالعه نشان داده شده که بروز و شدت آکنه با مصرف غذاهای حاوی کربوهیدرات بالا افزایش یافته است و بهبودی آکنه پس از رژیم غذایی با کربوهیدرات کم نشان‌دهنده این واقعیت است که شیوه زندگی و تغذیه نقش مهمی در پاتوژنز آکنه دارد. در بررسی‌های انجام شده دیده شده که میزان بروز آکنه با تغییر شیوه زندگی و تغییر رنگ و بوی زندگی‌ها به سمت الگوی غربی، تغییر کرده است. از این جهت محققان فاکتورهای موثر بر شیوه زندگی از جمله تغذیه را بررسی کردند. در سال ۱۹۳۰ آکنه، بیماری شناخته شد که با به هم ریختگی متابولیسم کربوهیدرات رابطه مستقیمی داشت چرا که اولین مطالعات اختلال تحمل گلوکز را در بیماران مبتلا به آکنه نشان می‌داد. اخیرا این موضوع مطرح شده که چگونه تغذیه بر فعالیت سیستم اندوکرین یا هورمونی فرد موثر است. کورداین در مطالعه‌ای نشان داد که ایندکس گلایسمیک (شاخص قند) بالا می‌تواند باعث شیوع بالای آکنه در این شیوه زندگی شود. در این مطالعه ۴۳ نفر مرد با میانگین سنی ۱۵ تا ۲۵ سال مبتلا به آکنه خفیف تا متوسط انتخاب شدند و این افراد از هیچ درمان خوراکی یا موضعی استفاده نمی‌کردند و این مردان در دو گروه مورد مطالعه قرار گرفتند. در گروه بیماران تحت رژیم غذایی با بارگلایسمیک پایین که ۲۵ درصد انرژی آن از پروتئین و ۴۵ درصد با ایندکس کربوهیدرات پایین بود، قرار گرفتند. در مقابل در گروه کنترل، رژیم غذایی غنی از کربوهیدرات استفاده شد. تعداد ضایعه‌ها و شدت‌ آکنه هر ماه بررسی می‌شد. نتایج نشان داد در هفته ۱۲، تعداد متوسط ضایعات در گروه با رژیم غذایی کم کربوهیدرات کاهش بیشتری نسبت به گروه کنترل داشت و وزن این گروه نیز کاهش بیشتری داشت. این مطالعه به صورت کنترل شده و تصادفی انجام گرفته ولی مطالعه‌های بیشتری در این زمینه باید صورت بگیرد.

دکتر محمدعلی نیلفروش‌زاده

متخصص پوست و مو

رییس مرکز تحقیقات پوست و سالک