سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

طرح سری آمریکا برای ماندن در عراق


طرح سری آمریکا برای ماندن در عراق

در پی زد و خوردهای اخیر میان قوای دولتی عراق و نیروهای مقتدی صدر در بصره, و تهدیدات دولت عراق مبنی بر ممانعت از شرکت حامیان وی در انتخابات محلی پائیز آینده, احتمال داده می شود طرفداران صدر و احزاب سنی مخالف اشغال عراق در پارلمان این کشور شدیدا به مخالفت با این توافق برخیزند که آمریکا خواستار نهایی شدن آن تا پایان ماه ژوئیه است حکم محوله از جانب سازمان ملل به نیروهای بیگانه برای حضور در عراق با پایان سال میلادی جاری منقضی می گردد

روزنامه گاردین به پیش نویس توافقی سری میان دولتهای واشنگتن و بغداد در باره آینده نیروهای آمریکایی در عراق دست یافته است که نشان می دهد ایالات متحده در حال تدارک زمینه حضور نظامی نامحدود در آن کشور است.

پیش نویس این توافق استراتژیک میان دولتهای مزبور که مورخ هفتم ماه میلادی گذشته است ممهور به مهرهای “سری” و “حساس” بوده و هدف از تدوین آن جایگزینی با فرمان سازمان ملل در باره حضور نظامی خارجی در عراق است. این توافقنامه به ایالات متحده اجازه می دهد بی هیچ محدودیتی “در عراق عملیات نظامی صورت داده و در صورت لزوم به لحاظ امنیتی افراد را دستگیر و زندانی کند.”

در توافقنامه مذکور این اختیار، “موقتی” توصیف گردیده و آمده است ایالات متحده “قصد ندارد در عراق پایگاههای نظامی ثابت و حضور نظامی دائمی داشته باشد”. اما نبود محدودیت زمانی و یا منعی برای نیروهای آمریکایی و یا دیگر نیروهای ائتلافی - از جمله نیروهای انگلیسی - برای حضور و انجام عملیات در عراق بدان معنا است که این توافق احتمالا با مخالفت شدیدی در عراق و ایالات متحده روبرو خواهد شد.

منتقدان عراقی خاطر نشان می سازند از آنجا که این توافقنامه هیچ محدودیتی بر تعداد نیروهای نظامی آمریکا در عراق، سلاحهایی که آنها می توانند به کار گیرند، وضعیت حقوقی آنها و یا اختیاراتی که برای رفتار با شهروندان عراقی دارند، ذکر نشده، توافق مزبور با توافقات امنیتی بلند مدت ایالات متحده با کشورهای دیگر تفاوت فاحش دارد.

در پی زد و خوردهای اخیر میان قوای دولتی عراق و نیروهای مقتدی صدر در بصره، و تهدیدات دولت عراق مبنی بر ممانعت از شرکت حامیان وی در انتخابات محلی پائیز آینده، احتمال داده می شود طرفداران صدر و احزاب سنی مخالف اشغال عراق در پارلمان این کشور شدیدا به مخالفت با این توافق برخیزند که آمریکا خواستار نهایی شدن آن تا پایان ماه ژوئیه است. حکم محوله از جانب سازمان ملل به نیروهای بیگانه برای حضور در عراق با پایان سال میلادی جاری منقضی می گردد.

یک منبع سیاسی معتبر از طیف اهل تسنن اعلام کرد:”در بغداد احساس می شود که با تصویب این توافقنامه به صورت کنونی آن مخالفت خواهد شد، بخصوص بعد از رویدادهای یکی دو هفته اخیر دولت عراق کم و بیش از این توافق رضایت دارد اما پارلمان بحث دیگری است.”

همچنین ممکن است توافق مذکور در واشنگتن هم جنجال به پا کند. هیلاری کلینتون کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا از حزب دموکرات از تدوین این توافقنامه انتقاد کرده و دولت آمریکا را متهم ساخته که می خواهد با ملزم ساختن ایالات متحده به حفاظت از نیروهای نظامی خود در عراق دستان رئیس جمهور بعدی آمریکا را ببندد.

از سوی دیگر رابرت گیتس، وزیر دفاع ایالات متحده در ماه فوریه مدعی شد توافق مورد نظر با دولت عراق شبیه دهها پیمان آمریکا با دیگر کشورها بر سر وضعیت نیروهای نظامی ایالات متحده مستقر در آن کشورها بوده و واشنگتن را ملزم به دفاع از عراق نخواهد کرد. اما اعضای دموکرات کنگره آمریکا - از جمله سناتور “ادوارد کندی” که از اعضای بلند پایه کمیته نیروهای مسلح کنگره می باشد - گفته اند این توافق بسیار فراتر از توافقات مشابه آمریکا با دیگر کشورها بوده و پیمانی است که بر اساس قانون اساسی آمریکا باید توسط مجلس سنای این کشور تصویب شود.

مقامات رسمی دولت آمریکا تصدیق کرده اند که اگر قرار باشد این توافقنامه شامل تضمینهای امنیتی به عراق باشد، باید به تصویب کنگره برسد. اما در پیش نویس توافقی که به خارج درز پیدا کرده فقط ذکر شده که به نفع عراق و آمریکا است که حق حاکمیت، تمامیت ارضی و استقلال سیاسی عراق حفظ شود و اینکه از تهدیدات خارجی علیه عراق جلوگیری گردد. بر همین اساس، قرار است هر گاه تمامیت ارضی و یا استقلال سیاسی عراق مورد تهدید قرار گرفت واشنگتن و بغداد با هم مشورت کنند.

نکته قابل توجه اینجا است که با وجود تنش میان ایالات متحده و ایران و روابط نزدیک تهران با احزاب شیعی دولت عراق ، در پیش نویس توافق مذکور تصریح گردیده که “ایالات متحده به دنبال استفاده از خاک عراق به عنوان سکوی آغاز عملیات تهاجمی علیه دیگر کشورها نیست.”

گفتنی است ژنرال “دیوید پترائوس” فرمانده نظامیان آمریکایی مستقر در عراق ماه قبل به هنگام ارائه گزارش به مجلس سنا در باره استراتژی افزایش تعداد نیروهای نظامی در عراق در محل کنگره آن کشور به انحای مختلف مورد سوال کاندیدهای ریاست جمهوری ایالات متحده قرار گرفت. ارتش آمریکا سال میلادی گذشته بر اساس آن طرح تعداد نیروهای خود مستقر در عراق را تا ۳۰ هزار نفر افزایش داد.

هم کلینتون و هم رقیب دموکرات وی “باراک اوباما” متعهد شده اند در صورت پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری خروج نیروهای نظامی آمریکا از عراق را آغاز کنند اما سناتور “جان مک کین” کاندیدای ریاست جمهوری از حزب جمهوریخواه وعده داده آنقدر نیروهای آمریکایی را در عراق نگهدارد تا خطر در آن کشور از بین برود.

مترجم: جمشید سلمانیان

منبع: گاردین