شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

کاهش وزن آسان تر از افزایش وزن است


کاهش وزن آسان تر از افزایش وزن است

گپی با بهداد سلیمی وزنه بردار جوان کشورمان که می گویند جای حسین رضازاده را پر خواهد کرد

می‌گویند او بهترین جانشین برای حسین رضازاده است...

بهداد سلیمی، وزنه‌بردار ۲۱ ساله مازندرانی که در مسابقات جهانی ترکیه موفق به کسب عنوان قهرمانی شد و بعد از ۴ سال، مدال طلای رضازاده را به ایران بازگرداند، از بزرگ‌ترین شانس‌های کسب مدال طلا برای کاروان ایران در شانزدهمین دوره مسابقات آسیایی است؛ رقابتی سخت که این روزها در کشور چین در حال برگزاری است. با او پیش از اعزام تیم وزنه‌برداری کشورمان به گوانگ‌ژو، گفت‌وگویی انجام داده‌ایم که می‌خوانید.

▪ فکر می‌کنی در گوانگ‌ژو مدال بگیری؟

ـ من از اسفند ماه پارسال تمریناتم را آغاز کردم و حالا در شرایط جسمانی خوب و مناسبی هستم. انتظارم تصاحب مدال طلاست و با توجه به رکوردهایم در تمرینات و مقایسه آنها با حریفان، بی‌شک این اتفاق دور از دسترس نیست.

▪ در مجموع، رکورد شما چقدر است و چقدر با رکورد رضازاده فاصله دارید؟

ـ در مسابقات قهرمانی جهان سال ۲۰۱۰ که برای اولین بار در رده سنی بزرگسالان به میدان رفتم، توانستم در حرکت یک ضرب وزنه ۲۰۸ کیلوگرمی را بالای سر ببرم و در حرکت دو ضرب نیز وزنه ۲۴۵ کیلوگرم را مهار کردم و در نهایت با مجموع ۲۴۳ کیلوگرم قهرمان شدم. رکورد حرکت مجموع حسین رضازاده در دسته ۱۰۵+ کیلوگرم ۴۷۲ کیلوگرم است.

▪ از رکوردت در مسابقات قهرمانی جهان راضی هستی؟

ـ نه! این تمام داشته‌های من نبود. هدفم کسب ۳ مدال طلا بود اما در مجموع قهرمان شدم. البته خوشحالم که آن روز بهترین مدال کاروان وزنه‌برداری را تصاحب کردم و با مدال مجموعی که گرفتم، پرچم ایران به اهتزاز درآمد. راستش را بخواهید، کمی استرس داشتم و نتوانستم وزنه بهتری بالای سر ببرم. جو سالن مسابقه و اینکه اولین بار بود در این رده به میدان می‌رفتم، کمی برایم اضطراب‌آور بود.

▪ معمولا زیاد استرس داری؟

ـ نه! آن روز برایم روز مهمی بود و از شب قبلش فکر و خیال دست از سرم برنمی‌داشت. مدام برای خودم روز مسابقه را تکرار می‌کردم و از عدم نتیجه‌گیری کمی واهمه داشتم.

▪ در چنین مواقعی که از نظر ‌روانی آماده نیستی، چه کار می‌کنی؟

ـ توکل به خدا و نیایش.

▪ فکر نمی‌کنید حضور یک روان‌شناس در کنار تیم بتواند تاثیرگذار باشد؟

ـ قطعا استفاده از تجربیات یک روان‌شناس موثر است اما متاسفانه تا امروز چنین امری مرسوم نبوده است.

▪ امروز که جانشین رضازاده هستی، فکر می‌کنی بتوانی در این دیدارها رکورد قوی‌ترین مرد جهان را بزنی؟

ـ تمام تلاشم کسب مدال طلاست و نیم‌نگاهی هم به شکستن رکورد دسته فوق سنگین جهان دارم. البته این مساله به شرایط مسابقه نیز برمی‌گردد اما در هر حال بعد از بازی‌های آسیایی قطعا برای ثبت رکورد جدید سنگین وزن جهان برنامه‌ریزی و تمرین خواهم کرد.

▪ کمی هم از دوپینگ بگو. چرا این معضل دست از سر وزنه‌برداری برنمی‌دارد؟

ـ در ورزش‌های سنگینی مانند وزنه‌برداری، بدن به کالری بیشتری نیاز دارد و ناچار باید از مکمل‌ها استفاده کرد ولی متاسفانه آگاهی ورزشکاران از این موضوع پایین است و همین مساله باعث بروز چنین اتفاقاتی می‌شود. خیلی‌ها فرق مکمل‌های مجاز و نیروزاهای غیرمجاز را‌ نمی‌دانند. آموزشی وجود ندارد. حتی یک کتاب دوپینگ در ایران به چاپ نرسیده و یک فیلم آموزشی هم در اختیار ورزشکاران قرار نگرفته است. به اعتقاد من نباید این مشکل را که می‌تواند آینده ورزشی و سلامت ورزشکاران را به خطر بیندازد، این قدر دست کم گرفت.

▪ طی سال گذشته قهرمانان زیادی مثل رشید شریفی، انوش آرمک، امید نائیج و سعید علی‌حسینی به دام این معضل افتادند، یعنی این ورزشکاران حرفه‌ای بعد از این همه سال تمرین، درباره دوپینگ اطلاع نداشتند؟

ـ گاهی مکمل‌های غذایی غیراستاندارد هستند و حاوی مواد نیروزا یا سایر داروهای لیست ممنوعه آژانس بین‌المللی مبارزه با دوپینگ. باید در انتخاب مکمل‌ها نیز با دقت رفتار کرد.

▪ اما سعید علی حسینی که قرار بود در دسته فوق سنگین قهرمان جهان شود، بعد از ماجرای دوپینگ گفت که در اردوی تیم ملی، مکمل‌ تجویز می‌شود!

ـ بله! در اردو، کادر فنی، دارو و مکمل تجویز می‌کنند اما واقعا مشخص نیست که ورزشکار چه زمانی به دوپینگ آلوده می‌شود.

▪ بگذریم. برای تغذیه‌ات چه برنامه‌ای داری؟

ـ رژیم غذایی وزنه‌برداران و رشته‌های قدرتی با سایر ورزشکاران، متفاوت است. رژیم غذایی ما مملو از پروتئین است و بسیار پر کالری. اما زمانی که باید وزن کم یا اضافه کنیم، رژیم غذایی‌مان تغییر می‌کند.

▪ برای شما کاهش وزن راحت‌تر است یا اضافه کردن وزن؟

ـ شاید باور نکنید اما واقعا اضافه کردن وزن به مراتب سخت‌تر از وزن کم کردن است. حتی باید نیمه‌شب هم بیدار شوی و به زور غذا بخوری تا وزنت اضافه شود و بتوانی در دسته بالاتری وزنه بزنی.

▪ فکر می‌کنی در بازی‌های آسیایی، مهم‌ترین حریفت کیست؟

ـ جدی‌ترین حریفان من در گوانگ‌ژو، سجاد انوشیروانی و یک وزنه‌بردار کره‌ای است و من مطمئنم که اگر اتفاق خاصی رخ ندهد، مدال طلا و نقره بازی‌های آسیایی از آن وزنه‌برداران کشورمان خواهد بود.

▪ چه آسیب‌هایی ورزشکاران رشته وزنه‌برداری را تهدید می‌کند؟

ـ با توجه به اینکه این رشته ورزشی روی مفاصل فشار زیادی وارد می‌کند، در رفتن آرنج، آسیب‌دیدگی مچ دست، ایجاد ناراحتی در کتف و مصدومیت زانو از مهم‌ترین آسیب‌دیدگی‌های این رشته محسوب می‌شوند.

▪ حرف آخر؟

ـ خوشبختانه از نظر جسمی و ‌روانی در وضعیت خوبی هستم و امیدوارم با دعای خیر مردم با دست پر به کشور برگردم.

علیرضا بهمن