پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
مجله ویستا

محتویات سیگار


محتویات سیگار

از سیانید تا آرسنیک

سیگار طی سال‌های طولانی تغییرات زیادی کرده، ولی هرگز از ضررهای آن کاسته نشده است. ابتدا سیگارها بدون فیلتر بودند اما بعد از آنکه عموم مردم از ضررهای آن و آثارش بر سلامت آگاه شدند، کارخانه‌های سیگارسازی، فیلتر را به سیگار‌ها اضافه و اعلام کردند با این کار سیگار‌ها کم‌خطر می‌شوند...

اما نکته مهم آن است که فیلتر، سیگار را کم‌خطر نمی‌کند بلکه فقط برای رفع نگرانی افکار عمومی به سیگارها اضافه شد. به علاوه فیلتر باعث شد سیگار طعم تلخی پیدا کند. کارخانه‌ها برای رفع این تلخی، راه‌حل ساده‌ای اندیشیدند. بعضی مواد شیمیایی برای بهبود طعم سیگار به آن اضافه شد اما بعضی از این مواد، خودشان عامل اصلی بیماری بودند!

البته همه مواد شیمیایی موجود در سیگار برای بهبود طعم آن نیست. مثلا در سیگار ماده‌ای شبیه سوخت موشک وجود دارد که باعث می‌شود نوک سیگار با دمای بسیار بالایی بسوزد. این عامل به نیکوتین اجازه می‌دهد به خوبی بخار شود و ریه‌ها راحت‌تر بتوانند آن را جذب کنند. اینکه چه چیزی سیگار را آنقدر غیرقابل‌ مقاومت می‌‌کند، نیکوتین موجود در آن است. این وابستگی به سرعت به وجود می‌آید. حدود ۸۰ درصد کسانی که یک سیگار کشیده‌اند به مصرف آن ادامه می‌دهند. نیکوتین ماده‌ای بسیار اعتیادآور است و بعد از ورود به ریه، در عرض چند ثانیه به مغز می‌رسد. این ماده در مقادیر پایین و در کوتاه‌مدت به عنوان محرک مغز عمل می‌کند و توان آن را بالا می‌برد اما در مقادیر بالاتر، افسردگی‌زاست و مانع جریان پیام‌ها بین سلول‌های عصبی می‌شود. در مقادیر بالاتر از آن هم سمی کشنده است که روی قلب و عروق اثر می‌گذارد و باعث سخت‌شدن و گرفتگی رگ‌ها و سکته‌های قلبی می‌شود. بیشتر مواد شیمیایی‌ای که از طریق سیگار استنشاق می‌شوند، در ریه‌ها باقی می‌مانند و به مرور زمان توده‌ای چسبناک تشکیل می‌دهند. البته آسیب ریه‌ها و کل بدن به چند سال وقت نیاز ندارد و طی چند دقیقه بعد از اولین سیگار، روند آسیب به بدن آغاز می‌شود. سیگار علاوه بر قلب و عروق و ریه، بر مو، پوست، چشم و دهان نیز اثر می‌گذارد.

این دود مـرگـبـار

اگر فرض ‌کنیم هر سیگار، ده پُک است، کسی که ۳-۱ پاکت سیگار را در طول روز می‌کشد، ۷۰ تا ۲۰۰ هزار واحد دود در سال استنشاق می‌کند که این دود ۱۰ هزار مرتبه از آلودگی وسایل نقلیه در ساعت اوج ترافیک در یک بزرگراه بیشتر است. در ریه‌های چنین فردی در طول سال حدود ۳۰۰-۲۰۰ گرم ماده سیاه قیرمانند ته‌نشین می‌شود!

بیش از ۴ هزار عامل خطرناک در دود سیگار وجود دارد که حداقل ۴۳ عدد آنها سرطا‌ن‌زا و بیش از ۴۰۰ مورد آن سمی هستند. علاوه بر اینکه فرد این مواد را به درون ریه‌هایش می‌کشد در فواصل میان پک‌زدن‌ها نیز آنها را به محیط اطراف خود می‌رساند. شاید اگر شما، در مورد مواد موجود در سیگار بدانید، بیشتر برای ترک آن مصمم شوید. شرکت‌های تولید سیگار تا چندی پیش به هیچ عنوان نام این مواد را منتشر نمی‌کردند و می‌گفتند حق دارند این اطلاعات را سری نگه دارند تا سایر رقبا نتوانند از آنها استفاده کنند، اما به تازگی یک کارخانه ساخت سیگار، لیستی از مواد موجود در سیگارهای خود را منتشر کرده است.

اگر از دانستن اینکه چنین موادی در سیگار وجود دارند، ناراحت شده‌اید، اشکالی ندارد. شاید لازم باشد این اطلاعات را داشته باشید تا راحت‌تر تصمیم به ترک آن بگیرید.

تا دیر نشده، اقدام کنید.

سیانید: سم مهلک

کادمیوم: ماده‌ای سرطان‌زا

قطران: ماده‌ای سرطان‌زا

نیکوتین: ماده‌ای اعتیادآور

آمونیاک: ماده شیمیایی و خطرناک

آرسنیک: سم مورداستفاده در مرگ‌موش

نیکل: مسبب عفونت‌های ریه

فرمالدیید: عامل سرطان ریه

پولونیوم: ماده‌ای سرطان‌زا

مونواکسیدکربن: گازی سمی که کار حمل اکسیژن را برای گلبول‌های قرمز دشوار می‌کند

بنزن: ماده شیمیایی که ارتباط آن با بیماری لوکمی مشخص شده است

آیدا روشن‌ضمیر