پنجشنبه, ۲۷ دی, ۱۴۰۳ / 16 January, 2025
قرمز مقوی
گوجهفرنگی از هزاران سال پیش وجود داشته است، ولی البته به اندازه یک گیلاس بوده است و کمکم در اثر پرورش درشتتر شده است. خاستگاه اصلی این گیاه آمریکای جنوبی است. در قرن شانزدهم در کشور پرو به مقدر زیاد کشت میشده است. در قرن هفدهم گوجهفرنگی به انگلستان و هلند راه یافت و چون بسیار گران بود فقط مردم ثروتمند میتوانستند از آن استفاده کنند و به نام سیب عشق معروف شد.
گوجهفرنگی در حال حاضر در تمام مناطق دنیا کشت میشود و تقریبا در تمام فصول سال وجود دارد. گوجهفرنگی انواع مختلفی دارد و حدود ۱۶ نوع آن در بازار به فروش میرسد.
درون گوجه
گوجهفرنگی سرشار از ویتامینهای آ، ب ۱، ب ۲، ث و مواد معدنی ازجمله کلسیم، فسفر، سدیم، پتاسیم، منیزیم، آهن، مس، روی، ارسنیک و کبالت است.
۱۰۰ گرم گوجهفرنگی خام حاوی ۲۰ کالری انرژی، یک گرم پروتئین، ۱۱ میلیگرم کلسیم، ۶/۰ میلیگرم آهن، ۱۱۰۰واحد بینالمللی ویتامین آ، ۳/۰ گرم چربی، ۰۶/۰ میلیگرم ویتامین ب ۱، ۰۴/۰ میلیگرم ویتامین ب ۲ و ۲۳ میلیگرم ویتامین ث است.
در گوجهفرنگی رسیده، تقریبا تمام آمینواسیدهای اصلی به استثنای تریپتوفان وجود دارد. قند موجود در گوجهفرنگی رسیده، گلوکز فروکتوز و ساکاروز است که البته میزان آن اندک است. رنگدانه اصلی گوجهفرنگی لیکوپن بوده که سبب رنگ قرمز آن میشود. پوست گوجهفرنگی حاوی مقادیر فراوانی از کاروتینوئیدها بوده که به وسیله سلولهای روده انسان جذب میشود. بنابراین اغلب توصیه میشود که این سبزی خوشطعم را همراه با پوست میل کنید. گوجهفرنگی به علت دارا بودن مواد مغذی زیاد و کالری پایین، یکی از پایههای اصلی رژیمهای غذایی است.
۱۰ نکته
۱) میوه نارس گوجهفرنگی سمی است و باید از خوردن آن پرهیز کرد. در گوجهفرنگی سبز و نارس مادهای سمّی به نام سولانین وجود دارد که خوردن آن موجب مسمومیت شده و ایجاد دل پیچه، اسهال و باز شدن مردمک چشم میشود.
۲) در چین از جوشانده ریشه، شاخهها و برگهای مسن گوجهفرنگی برای رفع دنداندرداستفاده میشود و خود گیاه نیز خاصیت حشرهکش دارد.
۳) لیکوپن موجود در گوجهفرنگی، نوعی آنتیاکسیدان است که مانع ایجاد کلسترول بد خون میشود و به همین دلیل از بروز حملات و بیماریهای قلبی جلوگیری میکند. توجه داشته باشید مصرف گوجهفرنگی پخته، موجب جذب لیکوپن بیشتری در بدن میشود.
۴) گوجهفرنگی حاوی انواع ویتامینهای گروه ب است، به همین دلیل داروی مناسبی برای رفع عصبانیتهای افراد است. مصرف مداوم گوجهفرنگی همراه با غذا و به صورت سالاد، سیستم عصبی بدن را تقویت کرده و آرامش را به همراه خواهد آورد.
۵) گوجهفرنگی یکی از مهمترین منابع ویتامین آ است. به همین دلیل درتقویت بینایی، تقویت و سلامتی پوست و مخاطها و رشد استخوانها مفید است.
۶) گوجهفرنگی به دلیل داشتن ویتامینهای ث و آ فراوان دستگاه ایمنی بدن را تقویت کرده و بدن را در برابر امراض وبیماریهای عفونی مقاوم میسازد.
۷) اگر پوست شماکک و مک دارد، هر روز آن را با آب گوجهفرنگی تمیز کنید، کمکم کک و مکها را از بین میبرد.
۸) گوجهفرنگی ورم مفاصل را برطرف میکند و برای مبتلایان به نقرس و رماتیسم مفید است.
۹) گوجهفرنگی به دلیل نداشتن سدیم و قند، غذای مناسبی برای افراد مبتلا به دیابت و فشار خون است.
۱۰) توجه داشته باشید خوردن گوجهفرنگی، برای بعضی بیمارانی که دچار حساسیت یا آلرژی (خارش بدن،قرمز شدن پوست، آسم، کهیر و...) هستند، ضرر دارد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست