سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
آداب و سنن رایج در ترکمنستان
هر ملتی به آداب و سنتهایی پایبند است که از آباء و اجداد گذشته برای آنها به ارث رسیده است. در بعضی از جوامع انسانی پایبندی به این آداب و سنن از اهمیت زیادی برخوردار است. و در بعضی دیگر در اثر بیتوجهی و گذشت زمان، آداب و سنن رایج در میان آن قوم به فراموشی سپرده میشود و اثری از آداب و رسوم و سنتهای گذشتگان برجای نمیماند.
هر جامعهای با آداب و رسوم خاص خودش شناخته میشود. مثلا در جوامع غربی یک سلسله آداب و سنن حاکم است و در جامعه شرقی - با توجه به روحیه های افراد و عوامل فرهنگی گوناگون - نوع خاصی از آداب و سنن جریان دارد.
در این مقاله به بحث از برخی سنتهای رایج در میان جامعه ترکمن به ویژه کشور ترکمنستان میپردازیم:
۱ - احترام فراوان به قرآن
یکی از آداب مردم ترکمنستان، احترام بسیار زیاد به قرآن و قاری قرآن است. آنها قرآن را با احترام قرائت میکنند و قاری قرآن را در صدر مجلس مینشانند. در همه میهمانیهای مذهبی و دینی (احسان به آداب و سنتهای رایج در ترکمنستان پدر و مادر و یا نذر و غیره) جهت تبرک و تیمن، قاری قرآن دعوت میکنند و قبل از انجام هر کاری، آیاتی از قرآن را تلاوت میکنند.
۲ - احترام ویژه به روحانی
در بین همه مذاهب چهارگانه اهل سنت احترام به روحانی یک امر واجب و ضروری شمرده میشود، ولی در میان ترکمنها روحانی از احترام خاصی برخوردار است. در مجالس، روحانی را در صدر مجلس مینشانند و اداره امور مجلس را به او واگذار میکنند. روحانی نیز با خواندن قرآن و سخنرانی و طرح پرسش و همچنین پاسخ به آنها، مجالس آنها را اداره میکند. گاهی یک مجلس فاتحه خوانی هفت روز ادامه پیدا میکند و در این مدت، روحانی مشغول تبلیغ میباشد.
۳ - سفره نان
در میان ترکمنها نان و سفره نان از احترام فوق العادهای برخوردار است و هر کس به این امر مهم توجه نکند، بسیار مورد نکوهش قرار گرفته و سرزنش میشود. هر مسلمانی باید احترام نان و سفره را نگه دارد، نان را خرد نکند، آن را با کارد نبرد و آن را برای بیرون بردن از سر سفره بر ندارد. نان را زیر ظرف غذا قرار ندهد، با نان دهانش را پاک نکند و در سر سفره از نان به عنوان دستمال استفاده نکند، نان را به زمین نریزد و همچنین آن را پرت نکند و ...
از آداب سفره - که ترکمنها در رعایت نمودن آن اهتمام زیادی میورزند - عبارتند از:
۱ - شستن دست و دهان قبل از غذا و بعد از آن.
۲ - در سفره قرار دادن نان و نمک و همچنین استفاده از آن به عنوان اولین غذا.
۳ - آنها نشستن بر سر سفره را طولانی نموده و این جمله را زیاد تکرار میکنند که سر سفره بودن جزو عمر محسوب نمیشود!
۴ - برای دعای سر سفره اهمیت زیادی قایل هستند و آن را به صورت گروهی و یا فردی میخوانند; حتی فرزندان خردسال خود را به خواندن آن عادت میدهند.
۵ - در هنگام خوردن غذا صحبت نمیکنند، آرام و ساکت نشسته و غذا را با طمانینه میل میکنند.
۶ - در بیشتر موارد غذا را به صورت دسته جمعی مصرف میکنند.
۴ - احترام به اموات
در جامعه ترکمنستان اموات از احترام فوق العادهای برخوردارند. ترکمنها به هر طریق ممکن یاد و خاطره اموات را زنده نگه میدارند و برای آنها مجلس یادبود برپا میکنند. پس از وفات شخص متوفی، هفت روز برای او احسان کرده (مراسم فاتحه خوانی برقرار میکنند) و تا روز چهلم هر روز، روحانی به خانه اش دعوت میکنند تا برای شادی روح متوفی قرآن تلاوت کند. اهمیت زنده نگه داشتن یاد اموات و گذشتگان به حدی است که قبل از برگزاری هر نوع جشنی در یک خانواده، صاحبخانه جهت شادی ارواح گذشتگان، سفره احسان پهن میکند، روحانی را نیز دعوت میکند تا به تلاوت قرآن بپردازد و بعد از آن برنامه جشن اجرا میشود.
یکی دیگر از آداب مهم در این رابطه فرستادن صلوات و ذکر گفتن هنگام عبور از کنار قبرستان و یا قبور اولیاء و امامزاده ها میباشد. ذکر صلوات نیز حتما باید با کشیدن دست راستبه صورت باشد.
۵ - پول نگرفتن در هنگام شب
در صورت نیاز به گرفتن پول در شب، طرف باید پول را به زمین گذاشته و آنها پول را از زمین بردارند و مستقیما از دست طرف مقابل نگیرند.
۶ - میهمانی
اگر کسی به خانه آنها قدم گذاشت حتما باید نان و نمک آنها را بخورد هر چند که سیر باشد; آنها حتما برای هر وارد شونده در هر زمان که باشد نان و نمک میآورند!
هنگام ورود به خانه ترکمنها، جلوی در ورودی حیاط برای احوالپرسی دست دراز نمیکنند، بلکه یا باید صاحبخانه بیرون بیاید و یا میهمان به داخل حیاطشان قدم بگذارد تا احوالپرسی کنند.
۷ - احترام به قبور بزرگان
به قبور امامزادهها و اولیاء الهی و مؤمنین سابقهدار احترام زیادی میگذارند و در کنار قبور آنها سفره احسان پهن میکنند، قربانی میدهند و جهت برآوردن حاجت هایشان به آنها متوسل میشوند. در این میان اهمیت بسیار زیادی برای زیارت امام رضاعلیه السلام قائل اند. شاید یکی از بزرگترین آرزوهای ترکمنهای متدین، زیارت امام رضا علیه السلام باشد.
۸ - برپایی مراسم جشن عید نوروز
در این ایام به دید و بازدید همدیگر میروند و به یکدیگر تبریک میگویند، سفره عید پهن نموده و غذاهای متنوع درست میکنند و به بچه ها عیدی میدهند و به شادی و چراغانی میپردازند. و همچنین به سیزده نوروز اهمیت بسیاری میدهند; در این روز با شادی فراوان به صورت دسته جمعی به دامن طبیعت رفته و غذایی آماده نموده و آن را میل میکنند.
۹ - تعاون و همکاری در کارهای سنگین
این مساعدت و تعاون در امور مشکل حکم قانون پیدا کرده و همه در برابر این قانون سر تسلیم فرود میآورند و به کمک و یاری هم میشتابند.
مثلا هنگام فوت یک نفر، همه مردم سریعا در منزل او گرد هم میآیند و برای دفن و امور دیگرش همکاری میکنند. به این صورت که فردی را به عنوان صندوقدار معرفی نموده و همه افراد (اعم از فامیل و ...) وجوه لازم را در اختیار آن صندوقدار قرار میدهند. او نیز همه مخارج و هزینه های آن متوفی را تامین میکند.
۱۰ - جشن پیامبر اسلام صلی الله علیه وآله
این جشن نیز از اهمیتبسیاری برخوردار است. نحوه اجرای این جشن به این صورت است که سن هر فرد از افراد خانواده که به سن مبارک حضرت محمدصلی الله علیه وآله یعنی به ۶۳ سالگی برسد، برای او جشنی به نام جشن پیامبر صلی الله علیه وآله برگزار میکنند. همه دوستان و اقوام و خویشان را دعوت کرده و با غذای مفصلی از آنها پذیرایی میکنند. آنها نیز هر کدام با دادن هدیهای رسیدن آن فرد به سن ۶۳ سالگی را به ایشان و اعضای خانواده اش تبریک میگویند.
۱۱ - اطعام هنگام افتتاح
هنگام افتتاح هر ساختمان، مؤسسه، اداره و یا مسجدی، در آن اطعام میکنند و این کار بسیار با اهمیت است. در این اطعام فقط اعیان و اشراف دعوت نیستند، بلکه همه مردم عادی در آن شرکت میکنند.
۱۲ - ولیمه ختنه
از دیگر آداب رایج در میان قوم ترکمن اهمیت مساله ختنه و ولیمه آن است که این قوم مسلمان این جشن را به جهت مبارزه با دشمنان این سنت اسلامی (به ویژه در زمان حکومت کمونیستها) بسیار با عظمت و با شکوه فراوان برگزار کرده و در این مراسم همه اقوام و اطرافیان را جهت صرف غذا دعوت مینمایند. آنها نیز با هدایای خویش، این سنت نبوی را گرامی و پا برجا نگه میدارند.
۱۳ - اهمیت کلاه
از آداب رایج در بین ترکمنها مساله کلاه و اهمیت آن است که در مجالس رسمی و خصوصا مجالس دینی و هنگام قرائت قرآن و فاتحه خوانی و یا مراسم تدفین و تکفین میت حتما باید مردها بر سرشان کلاه داشته باشند و حضور بدون کلاه اهانت محسوب میشود.
۱۴ - آسان بودن ازدواج
از آداب بسیار خوب که مشکلات بسیاری را حل میکند، آسان بودن امر ازدواج جوانان و غیر آنان است و شاید بتوان گفت به برکت سهل و آسان بودن ازدواج در این کشور، مشکلی به نام ازدواج در میان نیست و هر کس در هر شانی و مقامی و در هر وقت اراده ازدواج کند، میتواند این امر مقدس را انجام دهد. در انجام امر ازدواج شرط اساسی توافق پسر و دختر است و دیگر امور در آن دخالت چندانی ندارند.
در این گونه مراسم، به دلیل سنگینی مخارج و هزینه ها، مردم به کمک هم میشتابند و با جمع آوری پول پدر عروس و داماد را مورد حمایت مالی قرار داده و همه هزینه های جشن را تامین میکنند.
ترکمن ها معمولا در مراسم عروسی، همه مردم شهر و یا منطقه خود را - به وسیله اعلان عمومی در کوچه و خیابان و توسط بلندگو - به صرف شام دعوت میکنند.
محمد جواد قهرمانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست