یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

اثرات گسترش كاربرد پول الكترونیكی با تاكید بر سیاستهای پولی


دراین مقاله اثرات پول الكترونیكی و ویژگیهای آن, پیامدهای اقتصادی پیدایش و گسترش استفاده از پول الكترونیكی و همچنین افزایش كارایی مبادلات تبیین گردید در این قسمت نیز به عوامل موثر بر تقاضای پول الكترونیكی و تاثیر نشر پول الكترونیكی بر تقاضای پول تشریح می گردد

اشاره :

دراین مقاله اثرات گسترش نشر پول الكترونیكی بر بازار ارز، بازارهای مالی، تقاضای پول، و عرضه پول مورد بررسی قرار می گیرد. بنابراین برای انجام تجزیه و تحلیل ها فرض می شود كه پول الكترو نیكی نماینده پول در جهان واقعی بوده و برحسب همان پول های سخت موجود منتشر گردیده ( پول الكترونیكی دلار،پول الكترونیكی ین،و...) و می تواند با پول سخت معادل خود در هر زمان مبادله شود.

بنابراین پول الكترونیكی به مفهومی كه دلار، مارك یا ین جدید هستند، پول جدیدی نیست. از اینرو در اینجا فرض می شود كه پول الكترونیكی ، پولی است كه توسط بانك ها با استفاده از پول واقعی به عنوان پایه، ایجاد گردیده و قابلیت تبدیل آن به پول واقعی، تضمین شده است.

الف‌ـ بازار ارز خارجی

پول الكترونیكی به طور بالقوه می تواند بی ثباتی بازارهای ارز خارجی را افزایش دهد. از آنجا كه پول الكترونیكی، نماینده پول واقعی است، لذا می باید یك نرخ ارز و یك بازار ارز خارجی در فضای رایانه ای وجود داشته باشد. برای مثال، پول الكترونیكی برحسب دلار می تواند با استفاده از نرخ های ارز جهان واقعی به عنوان نرخ پایه ، با پول الكترونیكی بر حسب ین، مبادله شود. نرخ های ارز فضای رایانه ای و جهان واقعی ، می باید برابر باشند. در غیر این صورت، معاملات آربیتاژ ، بلافاصله نرخ های ارز واقعی و مجازی را برابر خواهند نمود.لیكن، تفاوت هایی بین بازارهای ارز واقعی و مجازی وجود خواهد داشت. اولاً از آنجا تسعیر پول الكترونیكی صرفاً یك فعالیت الكترنیكی است، لذا كارمزد تسعیر پول الكترونیكی بر حسب یك ارز با پول الكترونیكی بر حسب ارز دیگر، نسبت به كارمزد تسعیر پول واقعی ، می باید كمتر باشد. كاهش هزینه معاملات ارزی نیر به نوبه خود، شركت بیشتر در بازار ارز خارجی را تشویق خواهد نمود.

ثانیاً ، استفاده كنندگان پول الكترونیكی ، برای وسعت بخشیدن به الگوهای مصرفی خود از نظر جغرافیایی از اینترنت استفاده خواهند نمود. همچنین افراد با وجود پول الكترونیكی تمایل خواهند داشت همواره نوع قویتری از ارزها را نگهداری نمایند. در جهان واقعی، یك مصرف كننده به احتمال زیاد فقط پول یك كشور را نگهداری خواهد نمود، درحالیكه در دنیای مجازی ممكن است یك مصرف كننده، بر روی دیسك سخت رایانه خود پول الكترونیكی چندین كشور مختلف را نگهداری كند. اگر ارزش یك ارز در بازار كاهش یابد، مصرف كنندگان به احتمال زیاد به تسعیر شكل پول الكترونیكی آن ارز با شكل پول الكترونیكی ارز دیگری كه با ارزش تر و با ثبات تر باشد، تمایل خواهند داشت: به عبارت دیگر، انگیزه سفته بازی در بازار ارزهای خارجی الكترونیكی وجود خواهد داشت.فعالیت های سفته بازی در بازار ارز الكترونیكی از آن جهت كه می تواند باعث بی ثباتی نرخ های ارز خارجی گردد، حایز اهمیت است، فعالیتهای سفته بازی می تواند كاهش ارزش اولیه هر ارز معینی را شتاب بخشیده ونوسانات معمول در بازارارز را افزایش دهد. به عبارت دیگر، به اصطلاح اثرات حبابی می تواند اتفاق بیافتد. البته اگر انتظارات شركت كنندگان در بازار مستقل از هم باشد، افزایش تعداد شركت كنندگان ممكن است به تثبیت بازار كمك كند. اما اگر انتظارات شركت كنندگان در بازار به یكدیگر وابسته باشد، احتمال وقوع اثرات حباب گونه در بازار افزایش خواهدیافت. بنابراین، از آنجا كه نرخ ارز پول الكترونیكی با جهان واقعی پیوند خورده است، لذا شركت گسترده افراد در فعالیت سفته بازی ممكن است ، بی ثباتی نرخ ارز خارجی را در پی داشته باشد( ۱۹۹۶ ، Tanaka)

ب ـ بازارهای مالی

همانگونه كه عنوان گردید، در تجزیه و تحلیل های این قسمت فرض شده است كه پول الكترونیكی، نماینده پول واقعی است كه توسط موسسات بانكی و .... ، در ازای دریافت اسكناس و مسكوك انتشار یافته و تبدیل آن به اسكناس و مسكوك بنا به درخواست مشتریان تضمین شده است لیكن این امكان وجود دارد كه ناشرین پول الكترونیكی نتوانند به خوبی از عهده تعهد قابلیت تبدیل پذیری آن به اسكناس ومسكوس، برآیند. این وضعیت مشابه وضعیت بانك های خصوصی ناشر اسكناس در نظام پولی استاندارد طلا خواهد بود.

بدیهی است اگر بانكی به اندازه پول واقعی دریافتی از مشتریان خود اقدام به انتشار پول الكترونیك نموده و از محل منابع حاصل از تبدیل پول واقعی به پول الكترونیكی وام ندهد، می تواند همه تقاضای مشتریان خود برای اسكناس و مسكوك را پاسخ دهد. در این حالت، ورشكستگی بانك ها غیر محتمل خواهد بود. لیكن ، از آنجا كه احتمالاً همانند شیوه های مرسوم بانكداری ، بانك ها فراتر از سپرده های پول نقد خودشان به اعطای وام به صورت پول الكترونیكی، خواهند پرداخت.


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.