جمعه, ۱۵ تیر, ۱۴۰۳ / 5 July, 2024
مجله ویستا

اقتصاد غرب و معمایی به نام رکود


اقتصاد غرب و معمایی به نام رکود

هرچند برخی از سیاستمداران غربی درصددند به نحوی بر طبل پایان بحران اقتصادی در غرب بکوبند اما شواهد بیانگر آن است که اقتصاد کشورهای غربی همچنان گریبانگیر معضلی جدی به نام رکود است

هرچند برخی از سیاستمداران غربی درصددند به نحوی بر طبل پایان بحران اقتصادی در غرب بکوبند اما شواهد بیانگر آن است که اقتصاد کشورهای غربی همچنان گریبانگیر معضلی جدی به نام رکود است!

البته طی چند ماهه اخیر با تزریق میلیارد ها دلار سرمایه از سوی دولت های غربی به بازا اندکی گرد و غبار رکود از اقتصاد اروپا و آمریکا زدوده شده است اما شواهد بیانگر این موضوع است که بحران اقتصادی صدمات جدی به اقتصاد غرب وارد ساخته است.

اخیرا رئیس جدید دفتر نظارت بر بودجه انگلیس هشدار داد اقتصاد این کشور بار دیگر با رکود و بحران روبه رو خواهد شد.آلن بود تاکید کرد، نمی توان با اطمینان خاطر گفت اقتصاد انگلیس بار دیگر با رکود و بحران روبه رو نخواهد شد. به نظر من احتمال بازگشت اقتصاد انگلیس به رکود و بحران خیلی زیاد است و مقامهای اقتصادی انگلیس باید این هشدار را جدی بگیرند.وی افزود: من امیدوارم اقتصاد انگلیس به روند رشد و رونق اقتصادی خود ادامه دهد ولی نمی توان احتمال وقوع مجدد بحران و رکود اقتصادی را نادیده گرفت.

نیویورک‌تایمز چندی پیش نوشت آمریکا در آستانه موج دوم بحران اقتصادی قرار دارد. نیویورک تایمز در مقاله‏ای نوشت در شرایطی که میلیونها نفر در آمریکا بیکار هستند و روند رشد و رونق اقتصادی این کشور به‏شدت کند و آرام است، نگرانیها در خصوص وقوع موج دوم بحران و رکود اقتصادی آمریکا در حال افزایش است. این روزنامه آمریکایی در ادامه افزود به سختی می توان گفت اقتصاد آمریکا طی ماههای آینده با موج دوم بحران و رکود روبه رو نخواهد شد.

لاکشمن آکوشتان دبیر موسسه تحقیقات اقتصادی اکونومیک سایکل در این باره تاکید کرد اقتصاد آمریکا در شرایط حساس و بحرانی قرار دارد. روند رشد و رونق اقتصادی آمریکا به شدت نگران کننده و نامطمئن است . دولت و بخش خصوصی عملکرد چندان مناسب و قابل قبولی برای افزایش اشتغال و کاهش بیکاری نداشته اند.بحران بخش مسکن همچنان ادامه دارد. البته هنوز آمار و اطلاعات دقیقی وجود ندارد که بتوان در خصوص احتمال وقوع موج دوم بحران و رکود در اقتصاد آمریکا اظهار نظر کرد.

این در حالی است که موسسه گلد من ساش در گزارشی این احتمال را بیش از ۲۵ تا ۳۰ درصد اعلام کرده است. بر اساس این گزارش شرایط بازار اوراق قرضه و سهام آمریکا نیز به شدت بی‏ثبات است و شاخص های سهام وال استریت هر روز با نوسانات زیادی روبه رو می شود . نوسانات شدید شاخص سهام در بازار وال استریت از زمان آغاز بحران مالی در سال ۲۰۰۸ میلادی آغاز شده و همچنان ادامه دارد. از سوی دیگر نزدیک بودن انتخابات میان دوره ای کنگره نیز به شدت سیاستهای اقتصادی و مالی دولت اوباما و حزب دموکرات را به چالش کشیده است. جمهوریخواهان بر این باورند که اجرای بسته محرک مالی و اقتصادی نه تنها آثار مطلوب و مثبتی به همراه نداشته بلکه موجب افزایش کسری بودجه و بدهی های دولت شده است.

کارشناسان اقتصادی نیز بر این باورند، با توجه به ادامه بحران در بخش مسکن آمریکا و بالا بودن نرخ بیکاری اقتصاد این کشور برای دستیابی به رشد و رونق با ثبات و پایدار با چالشهای زیادی روبه رو است.

بخش خصوصی آمریکا هنوز نسبت به وضعیت اقتصادی این کشور بی اعتماد است و اعتماد کافی را برای استخدام مجدد نیروی کار به دست نیاورده است .

عملکرد بخش خصوصی آمریکا در زمینه اشتغال زایی کاملا ناامید کننده بوده است . در حالی که رشد اقتصادی آلمان طی سه ماه دوم ۲۰۱۰ با رسیدن به مرز ۲/۲ درصد موجب امیدواری نسبی کارشناسان اقتصادی شده ولی شرایط اقتصادی آمریکا و چشم انداز نامطمئن و نگران کننده اقتصاد این کشور سئوالات زیادی را در ذهن سرمایه گذاران و کارشناسان اقتصادی ایجاد کرده است .

افزایش شدید کسری تجاری آمریکا در سه ماه دوم ۲۰۱۰ نیز به نگرانیهای بین المللی دامن زده است . جیم سالیوان از موسسه مالی ام اف گلوبال در این باره گفت ، مهمترین سئوالی که در حال حاضر ذهن بسیاری از کارشناسان و سرمایه گذاران را به خود مشغول کرده احتمال وقوع مجدد بحران مالی و اقتصادی در آمریکا و در نتیجه در اقتصاد جهانی است .

در شرایطی که نرخ بیکاری آمریکا به ۹/۵ درصد رسیده و فدرال رزرو نیز بر تثبیت نرخ بهره بانکی در حد صفر درصد پافشاری می کند برخی کارشناسان اقتصادی نسبت به آینده اقتصاد آمریکا هشدار می دهند .لذا در نهایت باید گفت گویا بحران سعی ندارد سایه سنگین خویش را از سر اقتصاد سرمایه داری غرب بردارد . بحرانی که به زعم بسیاری از مفسران اقتصادی دلیل پیدایش آن را می بایست در معادلات ربوی اقتصاد سرمایه داری جستجو کرد.

باقر زیدی