جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

حبوبات


حبوبات

بیشتر حبوبات بخورید زیرا مسئله گاز و نفخ بیشتر برای اشخاصی شدیدا مطرح است كه خیلی بندرت حبوبات می خورند و اگر حبوبات خوردن را شروع كرده اید از مقدار كم آغاز كنید و بتدریج مقدار مصرف را زیاد كنید تا به یك پیمانه برسد وبه این ترتیب مقدار جذب قند رافینوز افزایش خواهد یافت

اگر در رژیم خود در نظر دارید از غذایی استفاده كنید كه كمترین مقدار چربی را داشته (تفریبا هیچ ) و هیچ نمكی نداشته باشد و درعین حال دارای مقدار زیادی ویتامین و مواد معدنی و مملو از هیدراتهای كربن ، و همچنین خوراك خوشمزه و مطبوعی باشد از حبوبات استفاده كنید . ( به شرط اینكه فقط مسئله اسید اوریك شما از حد متعادل بیشتر نباشد ) نفخ آن برای عده ای مطرح است كه آن هم چاره ای دارد .

از نظر الیاف مفید گیاهی ( فایبر ) حتی نوعی از حبوبات كه كمترین مقدار را دارد باز از سایر مواد غذایی غنی تر است. یك پیمانه ( حدود ۲۲۰ گرم ) لوبیا چیتی پخته در حدود ۱۶ گرم فایبر دارد كه در حدود نصف میزان لازم برای بدن در روز است . یعنی از نظر مقدار فایبر مثل این است كه ۴ پیمانه ذرت و یا ۵ عدد موز و یا ۵/۴ سیب زمینی متوسط كباب شده خورده شود .

از طرفی فایبر موجود در لوبیا مخلوطی از مقدار زیادی فایبر قابل حل در آب و مقداری نیز فایبر غیر قابل حد در آب است و فایبر قابل حل در آب برای كاهش كلسترول بسیار مفید است و ضمنا قند خون را نیز تنظیم می كند.

پروتئین از موادی است كه برای بدن لازم است البته مصرف زیاد بر حد متعادل و مجاز آن ضرر هایی دارد . اگر بخواهید پروتئین لازم برای بدن را از گوشت قرمز بگیرید اغلب مواجه با چربیهای اشباع شده و همچنین كلسترول موجود در گوشت قرمز خواهید شد . برای اینكه بخواهید ۱۴ گرم (یعنی یك چهارم مقداری كه به طور متوسط روزانه برای بدن لازم است ) ۶۴۳۴۴;روتئین بخورید و در نظر داشته باشید كه با خوردن پنیر چرب آن را تامین كنید باید در حدود ۳۰ گرم پنیر بخورید كه در این حالت خواه ناخواه با پروتئین پنیر در حدود ۱۸ گرم نیز چربی خورده اید كه لااقل ۱۲ گرم آن از نوع چربی اشباع شده مضر است . و یا برای خوردن ۱۴ گرم پروتئین ممكن است از ۳۰ گرم گوشت قرمز چرخ كرده پخته استفاده كنید كه در آن نیز حدود ۱۰ گرم چربی است كه لااقل ۴ گرم ان چربی اشباع شده است تازه اگر گوشت كم چربی باشد . ولی یك پیمانه ( ۲۲۰ گرم ) لوبیای چیتی پخته دارای ۱۶ گرم پروتئین است كه فقط كمتر از یك گرم چربی دارد كه دران یك گرم نیز هیچ چربی اشباع شده ای نیست زیرا چربی گیاهی است .

بعلاوه یك پیمانه از هر نوع لوبیای پخته حداقل معادل نصف مقدار روزانه لازم برای بدن فولیك اسید و ویتامین B و ربع مقدار لازم روزانه برای بدن منیزیوم و مس و ۱۵ درصد مقدار لازم روزانه زینك و پتاسیم بدن را تامین می نماید . و برای جذب و هضم فقط در حدود ۳۰-۲۰ درصد آهن لازم را خواهد داشت و به همین دلیل است كه برای جذب كامل بهتر است خوراك لوبیا با گوجه فرنگی كه غنی از ویتامین C است و یا با كمی گوشت قرمز یا گوشت سفید ( ماهی یا طیور ) خورده شود . ( مشهور است كه می گویند برای اینكه مقدار لازم آهن به بدن شما برسد از گوشت قرمز استفاده كنید زیرا آهن موجود در گوشت قرمز خیلی راحت تر و بهتر جذب می شود . )

اغلب مردم از خوردن حبوبات به علت نفخ شدیدی كه دارد اجتناب می كنند ، وجود نفخ در اثر نداشتن آنزیم مخصوصی است به نام الفا – گالاكتوزیداز كه معمولا در بدن انسان یافت نمی شود . برای شكستن و جذب و هضم قند رافینوز كه در لوبیا وجود دارد وجود انزیم لازم است لذا با خودرن لوبیا این قند هضم و جذب نشده و نصیب باكتریهای روده ها می شود و تولید هیدروژن و گازكربنیك می نماید. این گاز منبسط شده و به روزنه های خروجی فشار وارد می كند.

● برای حل این مسئله چند راهنمایی وجود دارد :

▪ هیچ وقت حبوبات را در ابی كه قبل از پختن خیس كرده اید نپزید زیرا در آب خیس كردن لوبیا و حبوبات مقدار زیادی قند رافینوز وجود دارد كه عامل مهم ایجاد نفخ است . برای آماده كردن لوبیا برای پختن ابتدا شب قبل ان را در آب جوش خیس كنید . پس از نیم ساعت آب آن را بریزید و مجددا با آب سرد خیس كنیدو بگذارید وتا صبح بماند و صبح قبل از پختن ، آب آن را بریزید و خوب آن را شسته و سپس در آب تازه بریزید و بپزید .

▪ بیشتر حبوبات بخورید . زیرا مسئله گاز و نفخ بیشتر برای اشخاصی شدیدا مطرح است كه خیلی بندرت حبوبات می خورند و اگر حبوبات خوردن را شروع كرده اید از مقدار كم آغاز كنید . و بتدریج مقدار مصرف را زیاد كنید تا به یك پیمانه برسد وبه این ترتیب مقدار جذب قند رافینوز افزایش خواهد یافت .

▪ خوراك لوبیا را معمولا با خوراكیهای نفاخ مانند كلم برگ ، كلم بروكسل و سایر مواردی كه گازافزا هستند ، نخورید .

▪ ابتدا از عدس ، لوبیا چشم بلبلی و لوبیا سفید شروع كنید زیرا درمورد اغلب اشخاص این حبوبات كمتر نفخ می كنند .

▪ حبوبات را خیلی خوب بپزید زیرا حبوبات نیمه پز بیشتر ایجاد نفخ می كنند .

▪ اگر از قوطیهای كنسرو لوبیا استفاده می كنید قبل از خوردن آب آن را بریزید و با آب تازه بشویید این كار مقداری از رافینوز و تقریبا نصف نمك ناخواسته مجود در قوطی كنسرو را حذف خواهد كرد برای این كار باید حدود یك دقیقه زیر آب سر د شسته شود .

▪ در آبی كه حبوبات را خیس می كنید در حدود یك گرم جوش شیرین بریزید این كار باعث می شود كه مقدار بیشتری از قند رافینوز در آب حل شود و خارج شود .