شنبه, ۲۲ دی, ۱۴۰۳ / 11 January, 2025
مجله ویستا

شناخت درست باور قلبی و سازوکار مناسب


شناخت درست باور قلبی و سازوکار مناسب

عارفی از مسیری عبور می کرد. در بین راه، به عده ای برخورد که در گوشه ای تشنه و با هم گفتگو می کردند.
یکی می گفت: قرآن و دستورات خداوند بر حق است اما عمل کردن به همه این دستورات برای ما …

عارفی از مسیری عبور می کرد. در بین راه، به عده ای برخورد که در گوشه ای تشنه و با هم گفتگو می کردند.

یکی می گفت: قرآن و دستورات خداوند بر حق است اما عمل کردن به همه این دستورات برای ما مقدور نیست.

دومی دو زانو نشست و گفت:

شاید ما نتوانیم به بعضی از دستورات قرآن عمل کنیم اما خیلی از فرمانهای الهی قابل اجرا است.

مرد میانسالی که در کنار او نشسته بود اظهار داشت: مثلا کدام دستور قرآن قابل اجرا نیست؟

همه ساکت شدند و کسی پاسخ منطقی به او نداد. در این هنگام بود که عارف به نزد آنها رسید. سلام کرد و قصد خداحافظی داشت که یکی از افراد جمع حاضر گفت: آقا! عارف برگشت و به او نگاه مهربانانه ای کرد و گفت: بفرمایید!

مرد گفت: آیا همه دستورات قرآن برای ما قابل اجرا است؟

عارف نگاه معنی داری به او کرد و گفت: حتماً. مگر شما غیر از این می اندیشید؟

مرد گفت: بعضی از دوستان می گویند همه مردم توان اجرای دستورات الهی ندارند و ما هم عینیت آن را در عمل ندیده ایم!

عارف گفت: یعنی منظور این دوستان این است که العیاذ بالله، حضرت حق، دستور بی جهت یا دستور غیرقابل عمل و تحمل به انسانها داده است؟ یا اینکه بعضی از فرمانهای الهی قرآن، بی هدف است؟ این سخن دقیقاً مخالف نص قرآن است. خداوند متعال در آیه ۳۸ دخان می فرماید: و ما خلقنا السموات و الارض و ما بینهما لاعبین- ما آسمانها و زمین و آنچه که میان این دو است (همه هستی را) به بازی (و بی هدف) نیافریده ایم.

همه چیز آفرینش دقیق، حساب شده، بر مبنای حکمت بالغه الهی و دارای فلسفه و علت است، چطور ممکن است که...

جمع حاضر ساکت بود و به سخنان عارف گوش می داد. جوانی گفت: پس چرا ما کسی را نمی بینیم که دقیقاً به همه دستورات قرآن عمل کند؟

عارف آه عمیقی کشید و اظهار داشت: این که نمی شود با اینکه عمل نمی کنیم دو مطلب جدا از هم است!

پسرم! برای اینکه دستورات الهی در زندگی فردی و اجتماعی مردم وارد شود نیاز به: شناخت درست از حقایق قرآن و تبدیل شناخت ذهنی به باور قلبی داریم تا اینکه عمل به دستورات قرآن در عرصه رفتارهای فردی و اجتماعی مردم آشکار شود.

از طرفی برای اینکه انجام همه دستورات الهی در جامعه امکان اجرا بیابند، مسئولین باید فرهنگ سازی کنند و سازوکار لازم را فراهم نمایند و...

جوان گفت: ساده تر توضیح دهید! عارف گفت: مثالی می زنم. آب رودخانه کرج، با وجود سازوکار مناسب که عبارت از: سد، تصفیه خانه، لوله کشی و... است در خانه شما موجود و در دسترستان است! اگر این سازوکار فراهم نبود، آب زلال و خنک در کرج بود اما شما در خانه تشنه می ماندید! قرآن اقیانوس زلال معرفت، حکمت و... است و انسانها نیز براساس فطرتشان تشنه حقایق اند. اما سازوکار: قوانین، فرهنگ سازی، خودسازی مسئولین و... لازم است تا زلال معرفت حق، تشنگان حقایق را سیراب نماید.

ضمناً بدانید که عمل نکردن به دستورات الهی و جدایی انداختن بین آنها به این صورت که بعضی را قبول کنیم و بعضی را رد کنیم عواقب وحشتناکی دارد به این کلام الهی توجه کنید: کما انزلنا علی المقتسمین الذین جعلوا القرآن عضین فوربک لنسئلنهم اجمعین عما کانوا یعملون- (ما بر آنها عذابی می فرستیم همانطور که بر تجزیه کنندگان (گذشته آیات الهی) فرستادیم. همانها که قرآن را تقسیم کردند (آنچه را به نفعشان بود پذیرفتند و آنچه را که برخلاف هوسهایشان بود رها کردند). به پروردگارت قسم (در قیامت) از همه آنها سؤال خواهیم کرد(۱)

عارف ساکت شد و جمع حاضر نیز در فکر فرو رفتند!

۱) حجر ۹۳-۹۱