یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
بازیافتن شكوه از دست رفته
شهری با مساحت ۱۸ هزار هكتاری و جمعیتی در حدود ۸/۱ میلیون نفری كه پیشینه ای هزاران ساله دارد، در گوشه ای از این سرزمین بزرگ و پهناور آرمیده است؛ شهری كه نصف جهانش می نامند و زینت بخش شكوه افسانه ای دوران نه چندان دور تاریخ ماست.
اصفهان، شهری كه در سه دوره مختلف به عنوان پایتخت ایران قلمداد شده است.برای نخستین بار در دوران آل بویه به عنوان پایتخت ایران برگزیده شد. سپس سلجوقیان آن را مركز حكومت خود قرارش دادند و پس از آن نیز صفویان، این شهر را چنان نام آور كردند كه تا به امروز سایه آن به یادگار نقش جهان شده است.
این شهر پس از گذشت سالها، هم اكنون نیز پایتخت است. اما نه پایتخت ایران، بلكه اصفهان، پس از مكه، به عنوان دومین پایتخت فرهنگی جهان اسلام شناخته شده است و تنها این عنوان شاید، كافی باشد برای بیان عظمتش. گویا اصفهان شكوه رویایی خود را كه در متن تاریخ به جا مانده، دوباره بازیافته است و قامت روزگاران گذشته، دوباره سر برآورده و جلایی یافته است.
شهری كه از ۱۵ خواهر خوانده خود در جهان، جاه و جبروتی فزونتر دارد و بسیاری از آنان به این خرسندند كه در كنار این شهر دیرپا، نامی هم از آنان برده می شود؛ شهری كه به تعبیر سقائیان نژاد- شهردار اصفهان- نباید به ظاهرش نگریست. شهری كه زنده است و باید به دیده تأمل بر آن نظر انداخت و باطنش را به نظاره نشست. در گوشه گوشه این شهر، می توان معانی بسیاری یافت. میدان نقش جهان با معماری بی نظیر و شگفت انگیزش.
شاید روزگاری كه شیخ بهایی، در اسرار جادویی خطوط، سیمای اولیه این میدان را ترسیم می كرد، تمام جهانیان را مسحور قدرت حیرت آورش می كرد.
او در شرق میدان مدرسه معروف خود را پی ریزی كرد. در فرهنگ ایرانی- اسلامی، شرق و مشرق، همواره نماد طلوع بوده و زندگی نماد مكتب اشراق سهروردی بوده و علم اندوزی را در كنار این نماد با طرح معمارانه ای بی نظیر پیوند داد. او در مقابل عمارت سلاطین را بنا كرد. عمارت عالی قاپو در مغرب، اجتماع قدرت و غروب، جمع پایان و شاهان. از سویی جنوب را به مسجد داد تا در آن بتوان به تدبر، بر قبله ایستاد و خداوند را ستایش كرد. نمادی برای بندگی و سجود و در مقابلش در شمال میدان بازار را بنا كرد. بازار و كسب و كار، نماد زندگی مادی و جهان دنی.
این شهر از دریچه تاریخ سرشار از زیبایی هاست. پر از مفاهیم و معانی بسیار است اما اصفهان، این شهر دیرینه، این تمدن به جا مانده از نیاكان ما، در چنبره جهان جدید چگونه است؟ آیا تصویر روشن و پرجلای آن را زندگی مدرن در هم تنیده و فرسوده است یا آلام و دردهای نهانی را یارای غلبه بر آن نبوده. شنیدن مشكلات این شهر، به رغم ظاهر تمیز و پاكیزه اش شاید چندان خوشایند نباشد. این كه آثار و ابنیه اش رفته رفته رنگ غروب گرفته اند اصلاً جذاب نیست. این كه این شهر دوست داشتنی امروزه با مشكلات فراوان دست به گریبان است، نگران كننده است، اما این پایان ماجرا نیست. اصفهان زنده است، همیشه زنده است. شاید مرور مشكلات این شهر، گلایه ای باشد دلسوزانه.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست