پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

مکتب رئالیسم (واقع نمایی) Realism


مکتب رئالیسم (واقع نمایی) Realism

رئالیسم یعنی واقع نمایی و واقع نمایی ادبی به موضوع و شیوه بیان یک اثر ادبی اطلاق می شود. اما رئالیسم به عنوان یک مکتب ادبی، نهضتی بوده است که از اواسط قرن نوزدهم در اعتراض به مکتب …

رئالیسم یعنی واقع نمایی و واقع نمایی ادبی به موضوع و شیوه بیان یک اثر ادبی اطلاق می شود. اما رئالیسم به عنوان یک مکتب ادبی، نهضتی بوده است که از اواسط قرن نوزدهم در اعتراض به مکتب رمانتیک در فرانسه و انگلیس و آمریکا پدید آمد. در فرانسه بالزاک، در انگلستان جرج الیوت، و در آمریکا ویلیام دین هاولز با آثار خود این مکتب ادبی را بنا نهادند.

بنابر مبادی فکری در این مکتب، نویسنده با بی طرفی، موضوعی را از زندگی واقعی مردم و اشخاصی از بین پیشه وران، کارگران و مردم مستمند و ستم دیده پیرامونش برمی گزیند و داستان آنها را عیناً بازگو می کند. در این بازگویی، داستان و حوادث سیر طبیعی خود را بدون دخالت نویسنده طی می کند و این سیر حوادث داستان است که قلم نویسنده را به دنبال خود می کشاند. بنابر عقیده نویسندگان رئالیست، واقعیات در نفس حوادث (نه در تخیل نویسنده) جای دارد. به همین خاطر است که نویسندگان این مکتب دیدگاهی غیرشخصی و عینی را در آثار خود اعمال می کنند. شخصیت های آثار رئالیستی عموماً مردمان طبقه پایین اجتماع هستند. از این افراد زجر کشیده، مهربان و به ظاهر بی اهمیت گاه اعمالی سر می زند که در محدوده شرایط زندگی آنان، حکم اعمالی قهرمانانه را پیدا می کند. اینان کودکی، بلوغ، بالندگی، عشق و ازدواج و مرگ را به طور طبیعی و معمولی تجربه می کنند و در این روند، زندگی یک نواخت و ناخوشایندی را از سر می گذرانند.

نویسنده رئالیست سعی بر آن دارد که تجربه واقعی به خواننده منتقل شود و به این منظور به توصیف دقیق جزئیات، آدم ها و رفتارها می پردازد اگرچه نویسندگان رئالیست در اصول با یکدیگر توافق دارند، در نحوه به کارگیری این واقع نمایی با یکدیگر تفاوت دارند به طوری که در فرانسه میان رئالیسم فلوبر، بالزاک و موپاسان، یا در آمریکا میان شروود آندرسن و جان اشتاین بک تفاوت های بارزی وجود دارد. از آنجا که حوزه نفوذ رئالیسم از ابتدا ادبیات داستانی بوده است، این مکتب پیشگام رمان نویسی نیز محسوب می شود. امروزه دیدگاه رئالیستی در رمان های روانشناختی و جریان سیال ذهن متوجه رئالیسم روانکاوانه است.

به مناسبت سی امین سال پیروزی انقلاب اسلامی جشنواره ادبی «یار و یادگار» برگزار می شود

ادب و هنر-به مناسبت سی امین سال پیروزی انقلاب اسلامی،دومین دوره جشنواره »یار و یادگار« برگزار می شود.

حمید هنرجو دبیر علمی این جشنواره در گفت و گو با کیهان با اعلام خبر فوق گفت:این جشنواره با تلاش واحد کودک و نوجوان موسسه تنظیم و نشر آثار حضرت امام خمینی(ره) ،در سه رشته شعر، داستان و نثر ادبی (مقاله)، حول محور موضوعی حضرت امام خمینی(ره) و یادگار گرامی شان حضرت حجت الاسلام حاج احمد خمینی برپا می شود.

وی مهلت فرستادن آثار برای شرکت در این جشنواره را ۲۵بهمن سال جاری اعلام کرد و گفت:هدف از برگزاری این رویداد ادبی ، زنده نگهداشتن نام و یاد و راه حضرت امام(ره) و یادگار گرامی ایشان از یک سو و شناسایی نوقلمان و نویسندگان نسل جدید انقلاب از سوی دیگر است.

آیین اختتامیه و معرفی آثار برتر جشنواره ادبی «یار و یادگار»،۱۴اسفند سال جاری در تهران برپا می شود.

بیژن میانه