دوشنبه, ۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 20 January, 2025
مجله ویستا

۱۳ مهر ۱۳۸۶ ــ ۵ اکتبر ــ عثمانی آقای مصر و نگاهی به سیاست های سلطان سلیم


سلطان سلیم امپراتور عثمانی پنجم اکتبر در سال ۱۵۱۷ در قاهره اعلام کرد که از آن پس عثمانی آقای همه مصر است. سلطان سلیم در پنجم ژوییه ۱۵۱۷ قاهره را تصرف کرده بود و سه ماه طول کشیده …

سلطان سلیم امپراتور عثمانی پنجم اکتبر در سال ۱۵۱۷ در قاهره اعلام کرد که از آن پس عثمانی آقای همه مصر است. سلطان سلیم در پنجم ژوییه ۱۵۱۷ قاهره را تصرف کرده بود و سه ماه طول کشیده بود تا بقیه مصر را تسخیر کند.

سلطه عثمانی بر مصر نزدیک به چهار قرن طول کشید. سلیم سه سال پیش از تصرف مصر، در جنگ چالدران بر شاه اسماعیل صفوی که فاقد اسلحه آتشین (توپ و تفنگ) بود غلبه کرده بود. سلیم در سال ۱۵۱۲ با کمک جان نثارها (گارد ویژه عثمانی ها) دست به کودتا زده بود و برادران و عموزادگان خود و سایر مدعیان را کشته و در استانبول بر کرسی سلطنت نشسته بود. وی درست یک سال پس از برقراری یک حکومت مرکزی نیرومند در ایران که از کابل تا بغداد را زیر یک پرچم در آورده بود، روی کار آمده بود.

شاه اسماعیل از سال ۱۵۰۱ میلادی تا ۱۵۱۱ محمد خان شیبانی (شیبک خان) سرکرده ازبکان و متحد عثمانی را از میان برده بود و «بابر» را از جانب خود حاکم کابل کرده بود. همچنین یاغیان مازندران، گرگان، یزد و دیار بکر را به اطاعت در آورده بود و درسال ۱۵۰۸ نیز بغداد را متصرف شده بود و شیعه اثنای عشری را مذهب رسمی ایران قرارداده بود و در این شرایط، عثمانی که قصد توسعه قلمرو خود را در غرب داشت و مدعی رهبری جهان اسلام را بود با رقیب قدرتمندی در شرق مرزهایش روبرو گردید و مجبور شد متوجه ایران شود تا از پشت خنجر نخورد و این معارضه و درگیری بیش از سه قرن طول کشید.