چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
سه مجله فرانسوی با سه گرایش سیاسی
در میان نشریات هفتگی كشور فرانسه، سه مجله لوپوئن، نوول آبزرواتور و اكسپرس از قدمت، اهمیت، شهرت و اعتبار بیشتری در این كشور و در سطح جهان برخوردارند و جزء پر خواننده ترین نشریات كشور فرانسه محسوب می شوند. هر یك از این سه نشریه، نماینده جناح ها و مواضع سیاسی متفاوتی در این كشور به شمار می آیند و دیدگاه های این جناح ها را منعكس می نمایند. در اینجا شرح مختصری از تاریخچه و مشخصات این نشریات خبری فرانسوی ارائه می شود:
● لوپوئن
لوپوئن Le Point یكی از مجلات هفتگی فرانسوی و مقبول ترین هفته نامه در جهان است كه در سال ۱۹۷۲ به وسیله گروهی از روزنامه نگاران فرانسوی ازجمله كلود ایمبر Claude Imbert كه یك سال قبل از آن از هیات سردبیری مجله اكسپرس خارج شده بودند، تاسیس شد. این مجله از نظر خط مشی سیاسی میانه رو به شمار می آید و دفتر مركزی آن در پاریس قرار دارد.
هیات سردبیری مجله لوپوئن از سال ۱۹۷۲ از حمایت گروه هاچت Hachette بهره مند و سپس به وسیله كلود ایمبر اداره شد.
روزنامه نگاران دیگری كه این گروه را تشكیل می دادند، عبارت بودند از: ژاك دوكسن، هانری ترنشه، پی یر بیار، روبر فرانك، ژرژ سوفر، اولیویه شوریون و مدیر عامل آن فیلیپ رامون.
مجله هفتگی لوپوئن پس از تاسیس در سپتامبر۱۹۷۲ روزنامه نگاران سایر مطبوعات پاریسی را به سوی خود فراخوانده و آنها را به استخدام خود درآورد. به این ترتیب تمام توانایی خود را به كار بست تا شكل تازه ای به این مجله بدهد و از مجلات متعلق به نیوز مگزین News Magazine یعنی تایم مگزین Time magazine و نیوزویك Newsweek به طور دقیق الگو برداری می كرد. مجله لوپوئن پس از یك شروع نسبتا سخت در سال۱۹۷۲ به سرعت پیشرفت كرد و تبدیل به رقیبی برای مجله اكسپرس شد. مالكیت این مجله تاكنون چندین بار تغییر یافته است: از گامونت gaumont و آلاكتل Aluctel گرفته تا Pinault-Printemps-Redoute De Francois Pinault كه به تازگی مالكیت مجله لوپوئن را برعهده گرفته است.
لوپوئن با داشتن یك میلیون خواننده، تلاش می كند تا ریشه های حوادث جاری بین المللی و دیپلماتیك را به خوانندگان بنمایاند و خود را ملزم به تحقیق دقیق درباره مسائل، جهت تعمق در اظهارنظرهای دریافتی و تصاویر كلیشه ای غالب بر بسیاری از كشورهای جهان می داند. این مجله خبری قبل از هر چیز به مسائل داخلی می پردازد و مطالب آن شامل موضوعات اجتماعی، سیاسی و در وهله بعد فرهنگی و هنری است. آدرس سایت اینترنتی مجله لوپوئن عبارت است از: www.lepoint.fr
● مجله نوول آبزرواتور
نوول آبزرواتور Le Nouvel Observateur كه اغلب به صورت مخفف Le Nouvel Obs نوشته می شود، یكی از مجله های خبری كشور فرانسه است كه به صورت هفتگی منتشر می شود. این مجله از صاحب نام ترین مجله های اطلاع رسانی در فرانسه و از مهمترین مجله ها ی این كشور از نظر تعداد خواننده و میزان تیراژ به شمار می آید. تیراژ این مجله در حال حاضر بالغ بر ۵۳۸۲۰۰ نسخه در هفته است و دفتر مركزی آن در شهر پاریس قرار دارد.
مجله نوول آبزرواتور در سال ۱۹۶۴ تاسیس شد و از آن تاریخ تاكنون اخبار سیاسی، تجاری و اقتصادی جهان را تحت پوشش خود قرار می دهد. این مجله نقش مهمی در پوشش خبری مسائل سیاسی، اقتصادی و فرهنگی اروپا، خاورمیانه و آفریقا دارد. مهمترین حوزه های مورد توجه این مجله موضوعات سیاسی و ادبی است و به خاطر توجه عمیق و دقیق به مسائل اصلی روز معروف شده است.
مجله نوول آبزرواتور را «مجله روشنفكران فرانسوی» توصیف كرده اند. این مجله از نظر موضع گیری سیاسی سوسیال دموكراتیك است و در زمان تاسیس، بسیاری از اعضای هیات تحریریه آن به حزب سوسیالیست psu فرانسه تعلق داشتند كه یكی از آنها استفان هسل بنیانگذار این حزب بود. در سال ۱۹۶۳ تركیب هیات تحریریه این روزنامه متشكل از چپ های مختلف بود و در حقیقت این نشریه، خطی در جهت ایجاد همبستگی بین چپ های مختلف در پیش داشت. از كسانی كه با این نشریه همكاری می كردند پی یر ببرد گوا وزیر اقتصاد سوسیالیست ها، و آلن ساواری وزیر علوم سوسیالیست ها،را می توان نام برد. از دیگر همكاران این نشریه كلود استیه سخنگوی سابق هیات پارلمانی سوسیالیست ها و طرفدار شوروی سابق بود.
در چهلمین سالگرد تاسیس این مجله در ژوئن ۲۰۰۴، اساسنامه جدید آن به تصویب رسید. این اساسنامه اصول كلی این نشریه را چنین بیان می كند:... نوول آبزرواتور یك هفته نامه فرهنگی و سیاسی است كه از نظر جهت گیری متعلق به جنبش سراسری سوسیال دموكراتیك است. نهضتی كه همواره خواستار آزادی و عدالت اجتماعی بوده است.
ریاست كنونی هیات سردبیری مجله نوول آبزرواتور بر عهده بنیانگذاران آن یعنی ژان دانیل و كلود پردیل همچنین سردبیران این مجله لورن ژوفرن، سرژ لافوری و نیز مدیرعامل آن ژاكلین گالوز است.
این مجله برای اولین بار در سال ۱۹۵۰با نام Lobservateur Pohitique, Economique et Litteraire تاسیس شد و از سال ۱۹۵۳تا ۱۹۵۴ به طور مخفف Lobservateur dشaujourdشhui خوانده می شد. همچنین از سال ۱۹۵۴ تا ۱۹۶۴ با عنوان France-Observateur منتشر می شد و از سال ۱۹۶۴ تاكنون نیز با نام فعلی خود و شیوه ای جدید توسط ژان دانیل و كلود پردیل تاسیس شد و به انتشار خود ادامه داد.
نوول آبزرواتوردارای چندین نشریه وابسته است. این مجله، ضمیمه ای با نام پاریس ابز Paris Obs را به صورت هفتگی منتشر می سازد كه درباره مسائل داخلی شهر پاریس و منطقه ایل دوفرانس است. ضمیمه دیگر این مجله تله سینه ابز TeltCineObs نام دارد كه شامل مقالاتی درباره تلویزیون و دنیای سینما است. همچنین مجله چالنجز Challenges كه یك مجله تجاری بین المللی است، در سال ۱۹۸۲ به وسیله نوول آبزرواتور تاسیس شد. این مجله كه هر دو هفته یك بار منتشر می شود شامل اطلاعاتی درباره شركت های سراسر جهان و مدیران اجرایی آنها است.
در حال حاضر سردبیر نوول آبزرواتور لورن ژوفرین است و ژان دانیل، مدیریت هیات تحریریه نوول آبزرواتور را برعهده دارد.وی فرزند یك اسرائیلی است وبازوی راست كلود پردیل رئیس این نشریه به شمار می آید. عده ای از اعضای این مجله در سال ۱۹۷۸روزنامه لومتن، ارگان حزب سوسیالیست را بنا نهادند.آدرس سایت اینترنتی این مجله عبارت است ازwww: nouvelobs.com:
● مجله اكسپرس
اكسپرس expressL اولین مجله خبری كشور فرانسه است و از لحاظ خط مشی سیاسی راستگرا و محافظه كار است. هنگامی كه این مجله مشهور فرانسوی در سال ۱۹۵۳ تاسیس شد، شكل ظاهری آن شبیه به مجله تایم آمریكا بود.
مالكیت این هفته نامه فرانسوی متعلق به گروه سوك پرس است كه ۸۰ درصد آن تحت مالكیت داسالت گروپ است. تیراژ این مجله در حال حاضر ۵۴۲۹۰۰ نسخه است.
موسس مجله اكسپرس، ژان ژاك سروان شریبر نماینده حزب رادیكال در پارلمان فرانسه و از سوسیالیست های رادیكال بود كه در سال ۱۹۷۳ بیشتر سهام این نشریه را به یك تاجر یهودی انگلیسی الاصل به نام «جیمز گلداسمیت» واگذار كرد. اولین سردبیر مجله اكسپرس فرانسواز ژیرو بود كه همراه با ژان ژاك سروان شریبر، مجله اكسپرس را تاسیس كرد و از سال ۱۹۴۶تا ۱۹۵۳ رئیس هیات سردبیران آن شد. او قبل از آن سردبیر نشریه «ال» Elle بود و در سال ۱۹۷۴ وزیر امور زنان و در سال ۱۹۷۶ وزیر فرهنگ فرانسه شد. خانم ژیرو در زمانی تبدیل به یك وزنه قدرتمند در ژورنالیسم فرانسه بعد از جنگ جهانی دوم شد كه زنان زیادی در كار روزنامه نگاری نبودند. زمانی كه فرانسواز ژیرو در سال ۲۰۰۳ درگذشت، وزارت فرهنگ فرانسه او را جزء درخشان ترین اندیشمندان جامعه فرانسه نامید. هیات تحریریه مجله خبری سیاسی اكسپرس در حدود ۱۵۰ نفر است و۴۵ درصد از درآمد این هفته نامه از راه جذب آگهی به دست می آید كه به تازگی به خاطر مسائل مالی برای تعدیل نیروی انسانی تحت فشار قرارگرفته است.
مجله اكسپرس شهرت خود را مدیون پوشش موضوعات بین المللی و گزارش های مستند و تاریخی است كه هرازچندگاهی در این مجله به چاپ می رسد. مجله اكسپرس نیز مانند بسیاری از نشریات فرانسوی تحت سیطره یهودیان است، با اینكه روسای جمهوری فرانسه خود نیز متمایل به صهیونیسم بوده و از پایه گذاران حكومت اسرائیل به حساب می آیند، با این حال، از گزند تبلیغاتی این مجله تندرو و متعصب در امان نبوده اند. به طوری كه برخورد شدید مجله اكسپرس با والری ژیسكاردستن رئیس جمهوری سابق فرانسه و ضربات شدید این مجله به آبرو و حیثیت سیاسی نامبرده هرگز از خاطره ها محو نخواهد شد.
فرانسوا میتران و دستیاران او نیز از حملات این مجله در امان نیستند، به خصوص كه بانك اطلاعاتی این مجله در ثبت و ضبط نقاط ضعف سیاسی و مالی سیاستمداران بسیار قوی عمل می كند و می تواند در هر لحظه برای رجال سیاسی مسئله ساز باشد. مجله اكسپرس اخیرا ۴۹ درصد از سهام لوپوئن را خریداری كرده است. آدرس سایت اینترنتی مجله اكسپرس عبارت است از: www.lexpress.fr
زهرا بزرگ زاده شهدادی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست