یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

ایمپلنت دریچه ای به سوی دندانپزشکی نوین


ایمپلنت دریچه ای به سوی دندانپزشکی نوین

ایمپلنت قطعه ای فلزی است از جنس آلیاژتیتانیوم وبه شکل پیچ که در استخوانهای فکین ودر ناحیه بی دندانی محل دندان ازدست رفته قرار می دهند این قطعه فلزی به دلیل جنس خاص آن با استخوان پیوند برقرار می نماید که به ا صطلاح آن را استیواینتگریشن osteointegration می گوییم بر روی این ایمپلنت تاجی ازجنس چینی یا سرامیک قرار می گیرد که دقیقا به شکل وفرم ورنگ دندان طبیعی در همان ناحیه خاص است که ایمپلنت در آن کاشته شده است

● ایمپلنت چیست؟

ایمپلنت قطعه ای فلزی است از جنس آلیاژتیتانیوم وبه شکل پیچ که در استخوانهای فکین ودر ناحیه بی دندانی ( محل دندان ازدست رفته ) قرار می دهند.این قطعه فلزی به دلیل جنس خاص آن با استخوان پیوند برقرار می نماید که به ا صطلاح آن را استیواینتگریشن ( osteointegration ) می گوییم.بر روی این ایمپلنت تاجی ازجنس چینی یا سرامیک قرار می گیرد که دقیقا به شکل وفرم ورنگ دندان طبیعی در همان ناحیه خاص است که ایمپلنت در آن کاشته شده است.

حال پس از نزدیک به سی سال تحقیق و مطالعه بر روی ایمپلنت بدون تردید میتوان این نوع درمان جایگزینی دندان ازدست رفته رابهترین وقابل اعتمادترین درمان دانست وآن را برای بیماران تجویز نمود.

علم ایمپلنتولوژی به سرعت در حال پیش رفت است و روز به روز جایگاه مستحکم تری در درمانهای دندانپزشکی ودربین عموم مردم می یابد. بدون شک ایمپلنت تحولی شگرف را در درما نهای دندانپزشکی ایجاد نموده که می توان از ان تحت عنوان" دریچه ای به دنیای دندانپزشکی نوین " نام برد.در آینده ای نزدیک دندانپزشکی بدون دانش ایمپلنت بی معنا خواهد بود ودندانپزشکی که این نوع درمان را نداند با مشکل مواجه خواهد شد.

البته استقبال دندانپزشکان برای یاد گیری آن قابل توجه بوده که نشان از درخواست بیماران و اقبال عمومی به ایمپلنت است.

هر چند هزینه این نوع درمان به دلیل گرانی مواد اولیه و خود ایمپلنت و اقلام فرعی آن بسیار بالاست و لیکن ناگفته نماند که هنوز هم هزینه های درمانی دندانپزشکی علی الخصوص هزینه ایمپلنت در کشور ما نسبت به تمامی نقاط جهان بسیار کمتر است. کما اینکه تعرفه درمانی ایمپلنت در ایران نسبت به کشورهای اروپایی و آمریکا یک پنجم است در حالیکه قیمت مواد اولیه آن در ایران برابر با دیگر کشورها و در بعضی موارد حتی گرانتر است.

در حال حاضر بسیاری از گیرندگان این درمان هموطنان مقیم خارج از کشور هستند که به علت ارزانی زیاد آن به ایران مراجعه می کنند تا تحت درمان قرار گیرند.هر چند ما معتقدیم که بایستی راه کاری اندیشید تا تمامی افرادی که نیازمند به کاشت دندان هستند و با هر توان مالی بتوانند از این درمان بهرمند شوند البته این مهم بدست نمی آید مگر با کمک بیمه های درمانی و دولت.بایستی درمان ایمپلنت را از درمانهای لوکس خارج کنیم و به آن به چشم یک درمان لازم و کافی و ضروری بنگریم.

● موارد تجویز ایمپلنت :

برای کلیه افرادی که از بی دندانی رنج می برند از یک دندان گرفته تا تمامی دندانها.

● موارد منع تجویز :

بیمارانی که دیابت کنترل نشده دارند و یا بیمارانی که تحت درمان رادیوتراپی و یا کموتراپی بیماریهای سرطانی هستند منع صد در صد هستند. ولیکن در افراد سیگاری و یا بیمارانی با دیابت کنترل شده و یا بیماران قلبی با رعایت نکاتی احتیاطی می توان اقدام به این درمان نمود.

افراد سیگاری بایستی حتی الامکان به مدت ۲ ماه دوره ترمیم و پیوند ایمپلنت به استخوان اقدام به ترک سیگار نمایند. البته برای طولانی شدن عمر ایمپلنتها بهتراست که هیچگاه سیگار نکشند.

بیمارانی که در رعایت بهداشت دهان و دندان اهمال مینمایند شایستگی گرفتن این درمان را ندارند. به هر حال یک اصل در دندانپزشکی همیشه نقش مهمی را بازی می کند: بیمارانی که نسبت به رعا یت بهداشت بی تفاوتند هرگز شایستگی گرفتن درمانهای پیچیده و لوکس را ندارند چرا که نه برای خودشان و نه برای درمان صورت گرفته ارزشی قائل نیستند حتی اگر توان پرداخت تمامی هزینه های انرا داشته باشند.

دکتر کورش رحیمی [ جراح - دندانپزشک ]