دوشنبه, ۲۴ دی, ۱۴۰۳ / 13 January, 2025
مجله ویستا

هند در آستانه تغییراتی بزرگ


هند در آستانه تغییراتی بزرگ

هند دقیقا همین الان نیازمند یک بحث پایه ای درباره دولت, سیاست و آینده خویش است

هند دقیقا همین الان نیازمند یک بحث پایه‌ای درباره دولت، سیاست و آینده خویش است. حداقل دو دهه است که زمامداران این کشور به رای‌دهندگان و نخبگان جامعه می‌گویند که اوضاع اقتصاد داخلی خوب است و هر کاهشی که در نرخ رشد مشاهده می‌کنید ناشی از عوامل بیرونی است. اما اکنون وضع عوض شده است و نوع نگاه چرخیده است.

در ماه سپتامبر سال جاری نخست‌وزیر و وزیر دارایی تغییرات سیاسی محدودی را ایجاد کردند. پس از سال‌ها ولخرجی دولت، زمامداران بالاخره متوجه خطر کسری عظیم بودجه‌ای و رقم‌های بد برخی از شاخص‌های اقتصادی شده‌اند. بنابراین یارانه‌های هنگفت سوختی کنار گذاشته شد؛ بخش‌های ضررده کارخانه‌های دولتی به معرض فروش گذاشته شد؛ و از سرمایه‌گذاران خارجی دعوت شد تا در برخی از صنایع خاص هند مثل خرده‌فروشی و حمل و نقل هوایی با دستی بازتر سرمایه‌گذاری کنند.

اعتراضاتی که در پی این تغییرات رخ داد، این حدس را قوت می‌بخشد که نخست‌وزیر و وزیر دارایی در این مسیر جدید تنها هستند. این اعتراضات هم خیابانی و مردمی بود و هم از سوی بسیاری از دیگر زمامداران حمایت شد.

واقعیت‌ها را که کنار هم بگذاریم و البته به آنها نزول روند اقتصادی جهان، خشم عمومی مردم به خاطر فسادهای زیاد دولتی و بروکراسی بسیار فشل این کشور را نیز اضافه کنیم، محل سوال خواهد بود که چه قرار است بر سر این کشور بیاید. پس از یک دهه رشد اعجاب‌انگیز که منافع اجتماعی و آموزشی بسیاری به همراه داشت، به نظر می‌رسد که باید منتظر سال‌های با رشد کمتر و بنابراین سیاست آشفته‌تر باشیم. به نظر می‌رسد که برنامه‌های مربوط به رفاه فقرا را نمی‌توان تامین سرمایه کرد یا لااقل امکان گسترش آنها نیست.

پس از چندین سال حکمرانی دو حزب بزرگ و قدرتمند کنگره و حزب مردم هند، به نظر می‌رسد که اوضاع آتی هیچ کدام از این دو را بر سر کار نخواهد آورد و این یعنی حضور احزاب کوچکتر و پراکنده‌تر، در نتیجه سیاست آشفته‌تر و در نتیجه عدم اجرای برنامه‌هایی که کمتر عوام‌گرایانه است، البته حالت نادر دیگری هم ممکن است و آن قوت گرفتن یکی از این احزاب قدرتمند قدیمی به رهبری یک فرد جوان است.

همه موضوعات بالا یعنی هند در آستانه تغییراتی بزرگ است. پرونده پیش رو مقالاتی را از مجله اکونومیست انتخاب کرده است تا اندکی نیاز به این تغییرات را نشان دهد.

یاسر میرزایی