سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

فرمول ضدتشنگی در روزهای روزه


فرمول ضدتشنگی در روزهای روزه

با شروع ماه مبارک رمضان، باید به ۲ مساله گرسنگی و تشنگی توجه ویژه‌ای شود. براساس نتایج مطالعه‌های فیزیولوژیکی همه‌ انسان‌ها می‌توانند به مدت ۴۰ روز گرسنگی را تحمل کنند اما …

با شروع ماه مبارک رمضان، باید به ۲ مساله گرسنگی و تشنگی توجه ویژه‌ای شود. براساس نتایج مطالعه‌های فیزیولوژیکی همه‌ انسان‌ها می‌توانند به مدت ۴۰ روز گرسنگی را تحمل کنند اما ساختار بدن به‌گونه‌ای طراحی شده است که کاهش بیش از ۵ درصد از آب بدن، باعث بروز اختلال‌های جبران?ناپذیری می‌شود...

احساس تشنگی به فعالیت‌های بیرونی و نوع تغذیه مربوط می‌شود. منظور از فعالیت‌های بیرونی، انجام فعالیت‌های سنگین، حضور در محیط‌های گرم و...است. بنابراین برای پیشگیری از کم‌آبی بدن در ماه رمضان بهتر است برای وعده افطاری و سحری، سالادهایی تهیه کنیم که بیشتر مواد تشکیل‌دهنده آن گوجه‌فرنگی، خیار و کاهو باشد. با خوردن این سبزی‌ها، احساس تشنگی کاهش می‌یابد زیرا جذب آب این مواد به طور‌تدریجی است و آب آنها تا چند ساعت در دستگاه گوارش باقی می‌ماند. نوشیدن چای به مقدار ۲ تا ۳ فنجان در روز نیز برخلاف این تصور که می‌گویند چای مدر است، در کاهش احساس تشنگی‌ موثر خواهد بود. برای حفظ آب بدن و کاهش احساس تشنگی، غذاهایی مانند ماکارونی، آش رشته، کباب، پلوی زیاد و ته‌دیگ را که باعث جذب بیشتر آب بدن می‌شوند، کمتر استفاده کنید. کاهش مصرف نمک و موادغذایی سرخ‌کرده نیز در حفظ آب بدن موثر است.

اگرچه با ترشح ADH (هورمون کاهنده ادرار) در بدن، کم‌آبی جبران می‌شود و دفع ادرار کاهش می‌یابد اما این روند جوابگوی کم‌آبی بدن نیست. در ماه رمضان به دلیل تغییرات هورمونی حتما در فاصله افطار تا سحر حداقل ۶ لیوان آب بنوشید. البته بهتر است از نوشیدن آب‌های خیلی سرد پرهیز و آب خنک را جایگزین آب یخ کنید. در طول روز برای کاهش احساس تشنگی، لب‌هایتان را چند بار تر کنید. البته مصرف نان‌های سبوس‌دار، ‌کمتر از نان‌های دیگر باعث تشدید حس تشنگی در بدنتان می‌شوند و می‌توانید در وعده‌های افطار و سحر، نان‌هایی مانند نان سنگک میل کنید.

دکتر مسعود کیمیاگر

استاد انستیتو تحقیقات تغذیه کشورو دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی