چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

مدیریت یارانه ها ـ اقدام اساسی


مدیریت یارانه ها ـ اقدام اساسی

تصمیم دولت مبنی بر کارآمد کردن یارانه ها از تصمیمات اساسی و سرنوشت ساز در کشور است که بنابه دلا یلی دولت های گذشته حاضر به ورود دراین وادی نبودند ـ پرداخت یارانه ها به این صورت حرکت اقتصاد را در خلا ف عدالت نشان می دهند

۱) درگذشته و سی سال اخیر بر همگان بخصوص نخبگان اقتصادی روشن شده است که اقتصاد ایران دارای بیماریهای مزمن می‌باشد که کشور ما حداقل در ۵۰ سال گذشته گرفتار آن بوده است. وابستگی به نفت (اقتصاد رانتیر) ـ ساختار دولتی ـ نظام ناکارآمد مالیاتی ـ گمرکات ضعیف، هزینه یارانه‌ها با مبلغ چند صد هزار میلیاردتومانی، نداشتن نظریه‌های بومی منسجم برای حل معضلا‌ت اقتصادی، نبود یک ستاد فرماندهی برای برنامه‌ریزی، هدایت و نظارت بر اعمال سیاست‌های ابلا‌غی مقام معظم رهبری و مصوبات مجلس و وجود طبقات ویژه‌خوار (رانت‌خوار) در همه زمینه‌های اقتصادی که مانع هر نوع تغییر و تحول مثبت در اقتصاد کشور می‌شدند همچنین ضعف فضای سرمایه‌گذاری که بخش اقتصادی ما توانایی ضعیفی برای جلب سرمایه‌های داخلی وخارجی داشته‌است.

۲) اظهارات ریاست محترم جمهوری در روزهای اخیر مبنی بر عزم دولت بر ایجاد تحولا‌ت اقتصادی در سال ۸۷ موجبات شعف و شادی در اقشار مختلف مردم را پدید آورده است دولت نهم و شخص آقای رئیس‌جمهور نشان دادند که عزم و اراده‌ای قوی برای حل معضلا‌ت لا‌ینحل کشور بخصوص مشکلا‌ت اقتصادی دارند سهمیه‌بندی بنزین ـ تغییر ساختار سازمان مدیریت، سفرهای استانی، ایستادگی در مسائل هسته‌ای از بزرگترین این نمونه‌ها هستند.

تصمیم دولت مبنی بر کارآمد کردن یارانه‌ها از تصمیمات اساسی و سرنوشت‌ساز در کشور است که بنابه دلا‌یلی دولت‌های گذشته حاضر به ورود دراین وادی نبودند ـ پرداخت یارانه‌ها به این صورت حرکت اقتصاد را در خلا‌ف عدالت نشان می‌دهند ـ اقشار ثروتمند بهره‌مندی بسیاری از یارانه‌ها می نمایند و اقشار ضعیف بی‌بهره و یا کم بهره هستند و ادامه این کار منجر به عمیق شدن شکاف‌های اقتصادی خواهد شد رکود اقتصادی افزایش بیکاری، بوجود آمدن طبقات ویژه‌خوار و رواج اشرافیگری، وارد شدن درآمدهای حرام و شبه‌ناک در زندگی اقشاری از مردم، از بین بردن رقابت سالم در انتخابات، کم‌کردن درآمدهای دولت و ده‌ها مشکل دیگر همه از پیامدهای‌این سیاست‌های نادرست است و تصمیم آقای رئیس‌جمهور مبنی بر کارآمد کردن یارانهها از تصمیمات و اقدامات شجاعانه دولت نهم می‌باشد که بسیار قابل ستایش و تقدیر است چرا که در سال‌های آخر عمر دولت‌ها معمولا‌ سیاستمداران سعی در ایجاد فضای آرام و جذب آراء مردم دارند.

۳) مجلس، قوه قضائیه، احزاب و رسانه‌ها و جناح‌های سیاسی کشورمی‌بایستی در اجرای برنامه‌های اقتصادی یار و کمک‌کار دولت باشند. ‌

عزم دولت در اجرای فرامین مقام معظم رهبری و مجلس برای اجرای اصل ۴۴، مدیریت بهینه یارانه‌ها دربخش‌های انرژی، نان، و... کم کردن وابستگی اقتصاد کشور به نفت، اصلا‌ح نظام مالیاتی و گمرکی کشور که بیماریهای اساسی و مزمن اقتصاد ایران هستند انشاء اله با عزم جدی دولت نهم و پشتیبانی مردم و مسئولین قابل حل خواهد بود. دراین جهت پیشنهاد می‌گردد:

الف) ایجاد یک ستاد فرماندهی قدرتمند و فراگیر زیر نظر ریاست جمهوری که با تقویت شورای اقتصاد و گرفتن اختیارات بیشتر برای آن می‌تواند نقش اصلی را دربرنامه‌ریزی، هدایت و نظارت و همچنین شکستن موانع اصلی پیشرفت اقتصادی کشورداشته باشد.

ب) برای اجرای سریعتر اصل ۴۴ قانون اساسی سازمان خصوصی‌سازی می‌بایستی بعنوان یک معاونت در ریاست جمهوری مستقر شود. که بتواند با قدرت فائقه رئیس‌جمهور و یک برنامه زمان‌بندی شده کندی‌های کار در دو سال اخیر را جبران نماید هر چند مقاومت در بدنه دولت شدید و ویژه‌خواران وضع موجود هم به شدت مخالف این امر هستند و با کمال تاسف بایدگفت که این ویژه‌خواران در عمده مراکز تصمیم‌سازی حضور موثر دارند.

ج) حرکت در جهت واقعی کردن نرخ‌های انرژی، نان، و سایریارانه‌ها با ارائه کارت یارانه برای اقشار آسیب‌پذیر و ضعیف جامعه.

هـ) هزینه کردن درآمدهای جدید دولت در بخش‌هایی مانندآموزش و پرورش، آموزش عالی و تسریع در تقویت ساختارهای زیربنایی کشور.

علی یوسف‌پور