چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

ویتامینی برای تقویت سیستم ایمنی


ویتامینی برای تقویت سیستم ایمنی

ویتامین C نوعی ویتامین محلول در آب است که مانند آنتی‌اکسیدان عمل کرده و آسیب‌های ناشی از فرآیندهای شیمیایی در بدن را کاهش می‌دهد. این ویتامین برای تولید کلاژن، پروتئین اولیه …

ویتامین C نوعی ویتامین محلول در آب است که مانند آنتی‌اکسیدان عمل کرده و آسیب‌های ناشی از فرآیندهای شیمیایی در بدن را کاهش می‌دهد. این ویتامین برای تولید کلاژن، پروتئین اولیه استخوان، غضروف و مفاصل ضروری است. مطالعات نیز نشان داده است مکمل‌های ویتامین C مانع از پیشرفت سندرم پیچیده درد ناحیه‌ای پس از شکستگی مچ می‌شود. علاوه بر این با مصرف سبزیجات غنی از ویتامین C مانند کلم بروکلی و فلفل دلمه‌ای احتمال ابتلا به سرطان پروستات کاهش پیدا می‌کند. همچنین گفته می‌شود این ویتامین از بیماران آسمی در برابر حملات آسم هنگام انجام حرکات ورزشی محافظت کرده و سیستم ایمنی را بهبود می‌بخشد. مقدار توصیه شده برای مصرف روزانه این ویتامین در زنان ۷۵ میلی‌گرم و برای مردان ۹۰ میلی‌گرم است که این میزان در افراد سیگاری ۳۵ میلی‌گرم افزایش پیدا می‌کند. مواد غذایی حاوی ویتامین C عبارتند از مرکبات، پاپایا، فلفل قرمز، فلفل دلمه‌ای، کلم بروکلی، سیب‌زمینی، سبزیجات با برگ‌های سبز، کلم قرمز، کلم قمری، طالبی، سیب‌زمینی شیرین و...

کمبود ویتامین C

کمبود این ویتامین بیشتر بافت‌های بدن بخصوص استخوان، دندان و رگ‌های خونی را تحت تأثیر قرار می‌دهد. علائم اولیه این کمبود شامل خستگی، ضعف، رنجش‌پذیری، کاهش وزن و درد مبهم ماهیچه‌ای است. از علائم دیگر کمبود ویتامین C، خونریزی لثه، تأخیر در بهبودی زخم‌ها، زبر شدن پوست و تحلیل رفتن ماهیچه‌هاست. علاوه بر این کمبود ویتامین C با بیماری‌های دندان و سنگ مثانه نیز در ارتباط است. همچنین اختلالات عملکرد ریوی در کودکان و افزایش میزان سرب خون نیز با دریافت کم ویتامین C در برنامه غذایی مرتبط است. کمبود ویتامین C معمولاً در بیماران سرطانی و افرادی که میزان مصرف میوه و سبزیجاتشان کم است ظاهر می‌شود. علاوه بر این مصرف آسپرین به تعداد زیاد برای مدت طولانی باعث کمبود ویتامین C خواهد شد.

‌ ● مسمومیت ناشی از ویتامین C

حداکثر میزان مصرف ویتامین C، دو هزار میلی‌گرم در روز است. مصرف زیاد این ویتامین با عوارضی چون سردرد و اسهال همراه است. علاوه بر این‌ در مدت طولانی احتمال ابتلا به سنگ کلیه را نیز افزایش می‌دهد. اسیداسکوربیک جذب آهن را بالا می‌برد. از این‌رو افراد مبتلا به اختلالات خونی مانند تلاسمی و... باید از مصرف زیاد ویتامین C خودداری کنند. از آنجایی که قطع ویتامین C پس از دریافت آن به میزان زیاد و برای مدت طولانی گاهی باعث بروز کمبود بازگشتی می‌شود، از این‌رو قطع آن در نوزادان و زنان باردار به صورت ناگهانی با تأثیرات نامطلوبی همراه است.