سه شنبه, ۲۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 14 May, 2024
مجله ویستا

یک جا قیف نیست, یک جا قیر


یک جا قیف نیست, یک جا قیر

نیاز امروز صنعت نرم افزار ما, به اعتقاد کارشناسان کار تیمی در قالب کنسرسیوم ها یا خوشه های صادراتی است

در حال حاضر مرکز صنایع نوین یک مجموعه ستادی آماده است که طرح و بودجه‌ای برای انجام طرح‌های توسعه‌ای ندارد، از طرفی سازمان گسترش نیز ارگانی است که با وجود در دست داشتن بودجه و طرح‌های لازم، به لحاظ ستادی آمادگی برگزاری پروژه‌ها را ندارد.

نیاز امروز صنعت نرم‌افزار ما، به اعتقاد کارشناسان کار تیمی در قالب کنسرسیوم‌ها یا خوشه‌های صادراتی است.

از سوی دیگر، برای حضور در عرصه بین‌الملل و برخورداری از فرصت‌های تجارت جهانی، ناگزیر از نمایش داشته‌های خود در نمایشگاه‌های معتبر بین‌المللی هستیم. صنعت نرم‌افزار ایران در چند سال گذشته شاهد حضور یک کنسرسیوم متشکل از شرکت‌های نرم‌افزاری با نام ثنارای بوده که اتفاقا، همین کنسرسیوم نیز در عرصه برگزاری نمایشگاه‌های بین‌المللی حضوری فعال داشته است. اما از آنجا که سیستم دولتی ما معمولا مانع شکل‌گیری فعالیت‌های جمعی در بخش خصوصی است امروز این کنسرسیوم نیز تا مرز تعطیلی پیش رفته و با حجم زیاد طلب از مرکز صنایع نوین وزارت صنایع و معادن مواجه است.

آنچه می‌خوانید، گزارشی از آخرین وضعیت مطالبات ثنارای بابت شرکت در نمایشگاه‌های جیتکس دوبی و سبیت هانوفر است.

● حق ثنارای را خوردند

مهرداد ذوالفقاریان، مدیر عامل ثنارای می‌گوید: ثنارای به استناد اعتبار و قراردادی که با مرکز صنایع نوین وزارت صنایع داشت، به برگزاری چند نمایشگاه در خارج از کشور اقدام کرد، ولی متاسفانه مرکز نسبت به تعهدات خود وفادار نماند و حقوق ثنارای در این میان تضییع شد.

وی می‌افزاید: نمایشگاه جیتکس ۲۰۰۶ و سبیت ۲۰۰۷ از این موارد است که قرار بود مرکز در هر فاز اجرایی کردن این پروژه‌ها، قسمتی از هزینه‌ها و دستمزد مربوط به برگزاری نمایشگاه را بپردازد، اما تنها مبالغ دریافتی ثنارای مربوط می‌شود به قسمتی از مبلغ پیش پرداخت یعنی فاز اول این پروژه‌ها.بنابراین ثنارای برای پیش بردن و اتمام پروژه‌ها، خود هزینه کرده، اما هنوز هم هیچ حق‌الزحمه‌ای دریافت نداشته است.وی همچنین می‌گوید: سال گذشته پیش از برگزاری نمایشگاه Gitex دوبی ثنارای با توافق شرکت‌ها و به توصیه کمیسیون نرم‌افزار مرکز صنایع نوین بدون بستن هیچ‌گونه قراردادی با مرکز، اقدام به حضور در نمایشگاه کرد و متعهد شد، در صورتی که مرکز هزینه‌های این پروژه را بپردازد، بخشی از هزینه‌های شرکت‌های حضور یافته در Gitex را بازپرداخت کند.

به گفته ذوالفقاریان هدف از حضور در نمایشگاه‌ها، با وجود بی‌ثباتی مرکز در پرداخت هزینه‌ها، ارتقای سطح فناوری اطلاعات و ارتباطات در کشور بوده است.

به همین دلیل نیز جیتکس سال گذشته را حتی بدون بستن قرارداد با مرکز برگزار کرد. امسال نیز تماس‌های متعددی از سوی برگزارکنندگان جیتکس با ثنارای صورت گرفته که خواستار حضور شرکت‌ها با اجرای ثنارای شده‌اند.اما ثنارای به دلیل نبود حمایت‌های لازم امکان حضور در آن را ندارد.

وی در خصوص ادامه فعالیت‌های ثنارای می‌گوید: به هیچ وجه علاقه‌مند نیستیم که انرژی صرف شده برای تشکیل کنسرسیوم و انسجام آن را به یکباره و در اثر پایبند نبودن بعضی مراکز و ارگان‌ها، از بین ببریم و همچنان امیدواریم که نابسامانی‌های موجود پایان یابد و فعالیت ثنارای نیز دوباره رونق بگیرد.

● در انتظار انسجام مرکز

سهیل مظلوم واجاری، نایب رییس سازمان نظام صنفی رایانه‌ای نیز در خصوص تحولات صورت گرفته در مرکز صنایع نوین می‌گوید: حدود یکسال و نیم از تغییرات ساختاری مرکز صنایع نوین می‌گذرد و هنوز هم این مرکز در شکل جدید خود صورت منسجمی به خود نگرفته است.

وی می‌افزاید: در گذشته یکی از وظایف مرکز صنایع نوین، انجام پروژه‌هایی بود که خروجی این پروژه‌ها منجر به ارتقای صنایع نوین شود، بنابراین مرکز می‌باید با دانشگاه‌ها که مراکز تحقیقاتی محسوب می‌شدند قراردادی می‌بست و دانشگاه‌ها مسوول انجام پروژه‌ها می‌شدند. بر این اساس مرکز صنایع نوین مجتمع صنعتی شریف را به عنوان زیرمجموعه دانشگاهی انتخاب کرد. مجتمع نیز با شرکت‌ها پروژه‌های مختلف را طرح‌ریزی کرد و به انجام رساند که یکی از این شرکت‌ها کنسرسیوم ثنارای برای برگزاری نمایشگاه بود.

اما آنچه امروز رخ داده انتقال بودجه و طرح ارتقای صنایع نوین به سازمان گسترش است.

مظلوم می‌گوید: پیگیری تعهدات سابق مرکز در قبال ثنارای به آنجا رسید که هم‌اکنون عملکرد سابق مرکز در دیوان محاسبات در حال بررسی است و گفته شده که مرکز نمی‌باید با مراکز غیردولتی قرارداد ببندد، زیرا در این خصوص سهام مجتمع صنعتی شریف، صددرصد دولتی نبوده، بنابراین برای انجام پروژه‌ها می‌باید مناقصه برگزار می‌کرده است. وی می‌افزاید: در حدود ۱۰۰ پروژه به ارزش ۶ میلیارد تومان توسط شرکت‌های خصوصی انجام شده و مدت‌ها است که منتظر اعلام نظر دیوان محاسبات مانده است، که در شرایط کسادی بازار کنونی IT می‌تواند بسیار موثر باشد. مظلوم می‌گوید: جدا از تاثیراتی که تغییر و تحولات صورت گرفته در مرکز صنایع نوین و سازمان گسترش بر تعهدات گذشته این مرکز داشته است، اثرات نامطلوبی نیز بر توسعه فرآیندهای مربوط به صنایع نوین داشته است.

وی می‌افزاید: در حال حاضر مرکز صنایع نوین یک مجموعه ستادی آماده است که طرح و بودجه‌ای برای انجام طرح‌های توسعه‌ای ندارد، از طرفی سازمان گسترش نیز ارگانی است که با وجود در دست داشتن بودجه و طرح‌های لازم، به لحاظ ستادی آمادگی برگزاری پروژه‌ها را ندارد.

این وضعیت در حالی که شش ماه از آغاز سال نو می‌گذرد و هیچ پروژه‌ای در زمینه‌های مختلف صنعت شکل نگرفته، برای اوضاع اقتصادی کشور بسیار نامطلوب و ناامید کننده است.

●نمی شود بدهی ها را نادیده گرفت

دکتر رمضانعلی صادق‌زاده، دبیر کل سازمان نظام صنفی رایانه‌ای نیز در خصوص بازگشت دستمزدهای ثنارای می‌گوید: در نهایت در حکمی که دیوان محاسبات صادر می‌کند، نمی‌تواند فعالیت‌های صورت گرفته توسط مجریان طرح‌ها را نادیده بگیرد.این در حالی است که برخی منابع آگاه می‌گویند که مرکز صنایع نوین به دلیل اشکالاتی که در قرارداد فی ما بین ثنارای و مرکز داشته هیچ نوع تعهدی درگذشته را اجرایی نخواهد کرد. لازم به ذکر است پیگیری‌های خبرنگار فناوران منجر به دریافت پاسخ مشخصی از سوی مرکز صنایع نوین نشد و مسوولان این مرکز، گفت‌وگو درباره مشکل ثنارای را به نامه‌نگاری‌های اداری از سوی روزنامه موکول کردند. امیدواریم در روزهای آینده بتوانیم نظرات سویه دیگر موضوع را نیز منعکس کنیم.

گزارش: منصوره خالقی