دوشنبه, ۲۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 13 May, 2024
مجله ویستا

قطعنامه ای غیرعقلانی و عجولانه


قطعنامه ای غیرعقلانی و عجولانه

شورای امنیت سازمان ملل متحد روز چهارشنبه ـ نوزدهم خرداد ۸۹ ۹ ژوئن ۲۰۱۰ ـ چهارمین قطعنامه تحریمی علیه ایران را تصویب کرد دوازده عضو شورای امنیت به این قطعنامه رای مثبت دادند برزیل و ترکیه, اعضای غیر دائم شورای امنیت, به این قطعنامه رای مخالف دادند و لبنان نیز رای ممتنع داده است

شورای امنیت سازمان ملل متحد روز چهارشنبه ـ نوزدهم خرداد ۸۹ (۹ ژوئن ۲۰۱۰) ـ چهارمین قطعنامه تحریمی علیه ایران را تصویب کرد. دوازده عضو شورای امنیت به این قطعنامه رای مثبت دادند. برزیل و ترکیه، اعضای غیر دائم شورای امنیت، به این قطعنامه رای مخالف دادند و لبنان نیز رای ممتنع داده است.

در پی صدور قطعنامه ضد ایرانی ۱۹۲۹ شورای امنیت که حاوی دور جدیدی از تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی است، وزیران امور خارجه ۱+۵ بیانیه‌ای در این باره صادر کردند.

در این بیانیه بدون اشاره به تلاش‌های ایران برای حل موضوع هسته‌ای از طریق مذاکره و تعامل آمده است: ما وزیران امور خارجه چین، فرانسه، آلمان، روسیه، انگلیس و آمریکا، تمایل داریم از این فرصت برای تاکید بر اراده و تعهدمان به دنبال کردن راه‌حلی سریع از طریق مذاکره درباره مسئله هسته‌ای ایران تاکید کنیم.

این بیانیه در ادامه تصویب قطعنامه ۱۹۲۹ شورای امنیت را منعکس‌کننده آنچه نگرانی جامعه بین‌المللی در قبال برنامه هسته‌ای ایران خوانده شده دانسته و آورده است: قطعنامه بر لزوم پایبندی ایران به مطالبات شورای امنیت سازمان ملل و شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تاکید می‌کند و در را برای تداوم تعامل میان گروه ۱+۵ با ایران باز نگه می‌دارد. در ادامه لحن دوپهلوی این بیانیه همچنین آمده است: هدف تلاش‌های ما دستیابی به راه‌حلی جامع و بلند مدت است که اعتماد بین‌المللی به ماهیت صلح‌آمیز برنامه هسته‌ای ایران را احیا کند و درعین حال به حقوق مشروع ایران برای استفاده صلح‌آمیز از انرژی اتمی احترام بگذارد. ما درتداوم کارمان با این هدف قاطع هستیم. ما همچنین از تمامی تلاش‌های دیپلماتیک در این راستا به ویژه تلاش‌های اخیر برزیل و ترکیه درباره مسئله ویژه راکتور تحقیقاتی تهران استقبال و آن را تحسین می‌کنیم. در ادامه این بیانیه وزیران خارجه گروه ۱+۵ از پایبندی خود بر پیشنهادات ارائه شده خود در ژوئن ۲۰۰۸ به تهران تاکید کرده و افزوده‌اند: ما انتظار داریم ایران رویکردی عملگرا را نشان دهد و به شفافیت ما در قبال گفت‌وگو و مذاکره به شکل مثبت پاسخ بدهد. همزمان با صدور این بیانیه، مقامات کشورهای ۱+۵ به همراه دیگر کشورهای غربی به صورت جداگانه به صدور قطعنامه علیه ایران واکنش نشان دادند.

«مرکل» صدراعظم آلمان ضمن استقبال از صدور قطعنامه علیه ایران، گفت: آلمان تعامل فعالانه‌ای در مهیا کردن این قطعنامه داشت. آنگلا مرکل، افزود: هدف اصلی این قطعنامه بکارگیری ابزارهای دیپلماتیک برای جلوگیری از توسعه بیشتر برنامه هسته‌ای در ایران است.«لی‌بانودون»، سفیر دائم چین در سازمان ملل متحد در سخنانی تعجب‌برانگیز گفت: چین از کلیه اعضای جامعه جهانی می‌خواهد که اجرای کامل قطعنامه را عملی کنند.«مارک لیال گرنت»، نماینده انگلیس در شورای امنیت، اعلام کرد: قطعنامه‌های سازمان علیه ایران بازگشت‌پذیر است و مادامی که ایران فعالیت‌های هسته‌ای غیرقانونی را متوقف کند تمام اقدامات تنبیهی متوقف و در نهایت رفع خواهد شد.

«آندره نسترنکو»، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه هم روز پنجشنبه در واکنش به صدور قطعنامه علیه ایران اعلام کرد: تحریم‌ها مسکو را ملزم به کنار کشیدن توافقش برای تحویل موشک‌های زمین به هوا به ایران نمی‌کند.

این مواضع مقتدرانه، عزتمند، غرورآفرین و تاریخی به اختصار در ذیل مورد اشاره قرار می‌گیرد:۱ـ این موضوع نشان می‌دهد که آمریکا برای فشار آوردن بر روی ایران، برنامه‌ای مدون و غیرقابل عدول دارد و موضوع هسته‌ای تنها یک دستاویز است. ۲ـ یکی از مهمترین اهداف قطعنامه، این بود که بیانیه تهران خنثی شود و مناسبات کنونی جهان، ولو قدمی، رو به دگرگونی نرود. ۳ـ ما این قطعنامه را یک ابزار صهیونیستی جهت سلطه بر منطقه به منظور محروم کردن کشورهای عربی و اسلامی ازحقشان در زمینه کسب آگاهی و قدرت هسته‌ای مسالمت‌آمیز تلقی می‌کنیم. ۴ـ این قطعنامه تلاشی در راستای سرپوش گذاشتن بر جنایات دشمن صهیونیستی به شمار می‌رود، دشمنی که ماهیت تروریستی خود را با محاصره ملت فلسطین و ارتکاب جنایات ضد بشری که تازه‌ترین آنها تجاوز نیروی دریایی رژیم صهیونیستی به ناوگان آزادی بود، برملا ساخت. ۵ـ این اقدام شورای امنیت در تصویب قطعنامه دیگر علیه ایران عجولانه و دور از خرد بود. ۶ـ ما بیش از تعهداتمان گامی برنمی‌داریم و آژانس هم موظف است درخواستهایش از ایران را در این چارچوب ارائه کند. ۷ـ قطعنامه ۱۹۲۹ آخرین میخ بر تابوت سازمان ملل، شورای امنیت و آژانس بین‌المللی اتمی بود. ۸ـ دنیا به فکر شورای امنیت مستقلی باشد. ۹ـ از دیدگاه ملت ایران این قطعنامه ارزش حقوقی ندارد و معلوم شد شورای امنیت به درد کسی نمی‌خورد. ۱۰ـ از دیدگاه ملت ایران این قطعنامه ارزش حقوقی ندارد و معلوم شد شورای امنیت به درد کسی نمی‌خورد. ۱۱ـ صدور این قطعنامه بیش از آنکه نشان دهنده قدرت آنها باشد، نشان دهنده ضعف سیاسی آنهاست. ۱۲ـ این قطعنامه تیر خلاص به «باراک اوباما» رئیس‌جمهوری آمریکا زد. ۱۳ـ صدور قطعنامه غیرعقلایی و عجولانه بود. تصویب قطعنامه حرکتی روبه عقب بود. تصویب قطعنامه اشتباه تاریخی شورای امنیت است. ۱۴ـ مردم ایران تسلیم این ترفندها نمی‌شوند، چون بارها آن را آزموده‌اند. ۱۵ـ این نظام ایستاده است، بعد از این هم خواهد ایستاد این را همه بدانند. نه آمریکا، نه صهیونیسم، نه مجموعه مستکبران و زورگویان عالم، نه با وسایل سیاسی، نه با وسایل اقتصادی، نه با تحریم، نه با تهمت، نه با تحریک ایادی خود در داخل، نخواهند توانست اندکی این انقلاب را بلرزانند. ۱۶ـ تحریم‌های ۳۰ ساله همیشه ما را وادار کرده که به خود بیاییم، به خود فکر کنیم، از درون خود بجوشیم.

اسدالله افشار