جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
چشم انداز رو به رشد تعاون
در ده سال اول انقلاب اسلامی ۲۴ میلیون نفر متولد شدند. هم اکنون این ۲۴ میلیون به سمت سه نیاز مهم یعنی ازدواج، اشتغال و مسکن در حرکت هستند. برای دولت ها که متولی اداره جامعه هستند این ۳ نیاز مهمترین و در اولویت است.
با اینکه دولت می تواند در زمینه ازدواج تسهیلاتی برای جوانان در نظر بگیرد ولی برآورده کردن تمامی این نیازها به تنهایی از عهده دولت خارج است در این زمینه دولت می تواند با استفاده از فرصت هایی که در کشور وجود دارد برای تامین بخشی از این مشکلات سود جوید.
تعاون یکی از آن فرصت هایی است که دولت هم اکنون در راستای اصل چهل و چهارم قانون اساسی نظام اقتصادی جمهوری اسلامی ایران، در قلب زمین ۹۹ ساله بخشی از مسکن جوانان را تامین کند.
دولت نهم تصمیم گرفته است تا حد زیادی قیمت زمین را از هزینه ساختمان کم کند و از این طریق گروه عظیمی از خانوار فاقد مسکن را صاحب مسکن کند. این موضوع یکی از کارکردهای تعاون در کشور است که در قالب آن می تواند بخشی از مشکلات اقتصادی را حل کند این اصل یادآور آیه شریفه " تعاونوا علی البر و التقوی و ... " است که نقش و اهمیت تعاونی ها را نشان می دهد.
توسعه بخش تعاون، واگذاری سهام عدالت، ایجاد صندوق تعاون، ایجاد بانک توسعه تعاون، تدوین سند ملی توسعه بخش تعاون، تدوین لایحه تشکیل تعاونی های سهامی عام تشکیل کمیته آسیب شناسی تعاونی ها و اصلاح قانون تعاون بخشی از عملکرد دولت بوده درچندین سال گذشته بوده است.
با توجه به جایگاه بخش تعاون به عنوان یکی از ارکان مهم اقتصادی در کشور، راه اندازی صندوق تعاون به عنوان یکی از منابع مهم تأمین مالی مدنظر قرار گرفته است. این در حالی است که دست اندرکاران صندوق در تلاشند تا با ارایه تسهیلات مناسب تر تأثیر بیشتری بر عملکرد صندوق گذاشته و زمینه ساز خدمات رسانی گسترده تر به متقاضیان این بخش باشند.
تشکیل بانک توسعه تعاون از اهداف آینده وزارت تعاون و دولت است که برای تقویت و حمایت بیشتر تشکیل خواهند شد. تقویت بنیه مالی بانک توسعه تعاون از طریق تخصیص بخشی از وجوه اداره شده، فروش اوراق مشارکت و استفاده از ابزارهای نوین تأمین مالی نظیر اوراق قرضه، به منظور بهره گیری از منابع مالی جهانی، از نیازهای بخش تعاون است.
همچنین تدوین لایحه تشکیل تعاونی های سهامی عام، کمک مؤثری به فراگیری و گسترش تعاونی ها می کند. سند ملی توسعه بخش تعاون نیز از سوی سازمان مدیریت و برنامه ریزی و وزارت تعاون تدوین و راهکارهای اجرایی سیاست های اصل ۴۴ نیز در آن دیده شده و به تایید کارشناسان رسیده و در مراحل نهایی تصویب قرار دارد. در این سند استراتژی های بخش تعاون کشور در ۱۰ سال آینده پیش بینی شده است.
ظرفیت اقتصاد تعاونی به منظور مشارکت تمام افراد جامعه در فعالیت های اقتصادی و توانمندسازی آنها توسط دولت برنامه ریزی شده است. به همین دلیل در اصل ۴۳ قانون اساسی آمده است که نظام و دولت باید برای کسانی که توان کارکردن دارند ولی ابزار مناسب در اختیار ندارند از طریق بخش تعاون توانمند و وارد عرصه اقتصاد شوند.
البته پس از گذشت سال ها از پیروزی انقلاب اسلامی مقام معظم رهبری به دلیل اجرایی نشدن کامل این بخش، سیاست های اصل ۴۴ قانون اساسی را ابلاغ کردند که بیشترین تاکید در آن بر تعاون است. در تمام بندهای اصل ۴۴ بر حضور گسترده مردم در قالب تعاونی و توانمندسازی آ نها تاکید شده است.
هنگامی اشتغال به معنای واقعی و پایدار ایجاد می شود که مراحل توانمندسازی و ظرفیت سازی به شکلی نظام یافته انجام شود و به همین منظور وزارت تعاون شکل گرفت. براین اساس از لابه لای اسناد و قوانین بالادستی نظام، دو ماموریت عمده برای وزارت تعاون احصا شد که یکی از آنها نزدیک کردن جامعه به عدالت و دوم ایجاد ظرفیت سازی اشتغال در کشور است.
بنابه تعبیر مقام معظم رهبری تعاون چشمه جوشان اشتغال است. هرچند در نظام جمهوری اسلامی هرکسی که به تولید ثروت بپردازد، محترم است ولی رویکرد اصلی نظام جمعی کار کردن است. از سوی دیگر رویکرد دولت نهم نیز حمایت از اقشار آسیب پذیر جامعه است که هر دو رویکرد در قالب بخش تعاون امکان پذیر می شود.
چرا که مهمترین هدف از واگذاری بخشهای دولتی، مشارکت مردم و عمومی سازی بنگاه های دولتی می باشند برهمین اساس بخش تعاون به دلیل جلب مشارکت مردمی و گروهی کار کردن اقشار مختلف مردم، ممتازترین جایگاه را در اجرای سیاستهای اصل ۴۴ قانون اساسی دارد، بنابراین این بخش به عنوان یکی از بخشهای غیردولتی و بسیار فعال کشور همواره در واگذاری شرکتهای دولتی مورد توجه بوده است.
چنانچه اشتغالزایی بسیار بالا و ظرفیت های بالقوه این بخش همواره مورد توجه دولت و نظام تصمیم گیری کشور بوده است که با ابلاغ بندهای الف،ب و ج سیاستهای اصل ۴۴ قانون اساسی ۵۰ درصد از واگذاریها به بخش تعاون تعلق می گیرد و این به معنای ایجاد شرایطی مناسب برای رشد بخش تعاون محسوب می شود.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست