چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

۱۰ اشتباه رایج درباره بارداری


۱۰ اشتباه رایج درباره بارداری

۱) از طرز راه‌ رفتن تو معلوم است بچه‌ات پسر می‌شود
خانم‌های باردار به شنیدن این حرف‌‌ها عادت دارند، ولی این حرف‌ها سندیت علمی ندارد. جنسیت جنین را نوع اسپرم مرد (پدر) تعیین می‌کند. …

۱) از طرز راه‌ رفتن تو معلوم است بچه‌ات پسر می‌شود

خانم‌های باردار به شنیدن این حرف‌‌ها عادت دارند، ولی این حرف‌ها سندیت علمی ندارد. جنسیت جنین را نوع اسپرم مرد (پدر) تعیین می‌کند. اگر اسپرم او حاوی کروموزوم X باشد، فرزندتان دختر می‌‌شود و اگر حاوی کروموزومY باشد، پسر. آنچه بر طرز راه رفتن یک خانم باردار تاثیر می‌گذارد، اندازه و طرز استقرار جنین اوست؛ مثلا در اواخر بارداری، وقتی سر بچه در لگن مادر پایین می‌آید تا کم‌کم برای خروج از بدن مادر آماد ‌شود؛ راه ‌رفتن مادر به وضوح تغییر می‌کند و هیچ فرقی هم نمی‌کند که بچه، پسر باشد یا دختر.

۲) با این تهوع‌ شدیدی که تو داری،‌ حتما بچه‌ات دختر است

اگر دختر یا پسر بودن بچه را در حالت طبیعی ۵۰ - ۵۰ بدانیم، در این حالت باید بگوییم احتمال دختر به پسر، ۵۳‌ به ۴۷ است؛ یعنی یک احتمال خیلی ضعیف. تهوع و استفراغ، لااقل ۵۰ درصد از خانم‌های باردار را مبتلا می‌کند؛ در ۳‌ماهه اول حاملگی، شایع‌تر است و در اوایل صبح، شدیدتر. با این حال،‌ اگرچه این حالت در بارداری، طبیعی تلقی می‌شود ولی در موارد بسیار شدید، پزشکان به حاملگی‌های چند‌قلو و مول شک می‌کنند (نه به جنسیت جنین).

۳) اگر دستت را بالای سرت قلاب ‌کنی؛ بند ناف بچه،‌ دور گردنش می‌پیچد

این که بند ناف، دور گردن بچه بپیچد یا نه؛ بیشتر به خود جنین و میزان تحرکش در رحم مادر بستگی دارد (نه به میزان تحرک مادر) و البته طولانی بودن بند ناف هم مزید بر علت است. با این حال، این قضیه کلا چیز ترسناکی نیست و سلامت و رشد آینده او را تهدید نمی‌کند.

۴) اگر سوزش سردل داشته باشی؛ یعنی بچه‌ات پرموست

این هم از آن حرف‌هاست! سوزش سردل از شکایات شایع دوران بارداری است و علتش هم معلوم است: با بزرگ شدن جنین در رحم مادر، رحم بزرگ‌تر می‌شود و معده را به بالا می‌‌راند. در نتیجه، اسید معده به سمت مری پس می‌زند و سوزش سردل را به وجود می‌آورد. چاره‌اش این است که اولا تعداد وعده‌های غذا‌یی‌تان را زیاد، اما محتوای هر وعده را مختصر کنید. ثانیا موقع خواب، با استفاده از چند بالش، سرتان را بالاتر از سطح بدنتان قرار دهید. ثالثا حتی‌المقدور از خم شدن یا صاف دراز کشیدن پرهیز کنید. رابعا با اجازه پزشکتان، از داروهایی مانند هیدروکسید منیزیم استفاده کنید.

۵) اگر ورزش کنی، به بدن بچه‌ات فشار می‌آید

این‌طور نیست. رحم مادر برای جنین، جای امنی است و اگر ورزش در حد ملایم و متعادل باشد، هیچ صدمه‌ای به جنین وارد نمی‌شود. البته افزایش دمای بدن مادر برای جنین خوشایند نیست و پزشکان به همین دلیل توصیه می‌کنند از ورزش‌های شدید، مخصوصا در هوای گرم، بپرهیزید. ضمنا اگر زایمان شما به هر دلیلی عارضه‌دار شده باشد، باز هم باید از برخی ورزش‌های خاص پرهیز کنید.

۶) اگر سراغ مایکروفر و کامپیوتر بروی، امواج آنها به سلامت جنین لطمه می‌زند

اگرچه توصیه می‌شود در دوران بارداری از رادیوگرافی‌های غیرضروری (به خاطر مواجهه با اشعه )X پرهیز کنید، ولی هنوز شواهد کافی در دست نیست که امواج مایکروفر یا کامپیوتر هم خطری برای جنین داشته باشد.

۷) وقتی دوش می‌گیری، این به سلامت جنین شما لطمه می‌زند

برای این مورد هم مثل مورد قبلی، شواهد کافی در دست نیست. البته توصیه‌های کلی از این قبیل که «آب حمام نباید خیلی داغ باشد» را می‌شود گفت، ولی نه چیزی بیش از این.

۸) تو الان باید دو برابر سابق غذا بخوری تا جنین هم خوب تغذیه شود

این‌طور نیست. یک خانم جوان که در شرایط عادی، روزی ۲۱۰۰ کالری مصرف می‌کند؛ در دوران بارداری به روزی ۲۵۰۰ کالری (یعنی ۴۰۰ کالری بیشتر) نیاز دارد. البته در این دوران، گاهی اتفاق می‌افتد که شما خودتان گرسنه نیستید، اما کودکتان گرسنه است. به همین دلیل، پزشکان توصیه می‌کنند برنامه مشخصی برای غذا خوردن داشته باشید و صرفا به احساس گرسنگی خودتان تکیه نکنید. به عنوان یک توصیه کلی، می‌شود گفت هر ۴ ساعت یک بار، وعده مختصری بخورید؛ حتی اگر اشتها ندارید.

۹) به جای این‌که اسید فولیک بخوری، میوه و سبزی بخور

در این که میوه‌ و سبزی اسید فولیک دارند، حرفی نیست. اما سوای مصرف میوه و سبزی، باید مکمل اسید فولیک هم بخورید؛ روزی۴۰۰ میکروگرم، از ۲ ماه قبل از بارداری تا انتهای ۳ ماهه اول بارداری. اسید فولیک در تشکیل و تکامل سیستم عصبی جنین نقش دارد و کمبودش ممکن است به اسپینا بیفیدا منجر شود؛ یک بیماری که به دنبال عدم تکامل رشد مغز، نخاع و پرده مننژ بروز می‌کند و منجر به فلج شدن نوزاد می‌شود. در ضمن، اسید فولیک می‌تواند از بروز برخی ناهنجاری‌های مادرزادی مثل لب‌شکری هم جلوگیری کند.

۱۰) تا وقتی باردار هستی،‌ دور دندانپزشکی را خط بکش

البته در ۳ ماهه اول حاملگی (به دلیل بالا بودن احتمال سقط) و در ۳ ماهه سوم (به دلیل خطراتی مانند زایمان زودرس و افت فشار) بهتر است سراغ درمان‌های دندانپزشکی نروید؛ ولی در ۳ ماهه دوم بارداری،‌ خطری تهدیدتان نمی‌کند.

دکتر محمد کیاسالار