پنجشنبه, ۲۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 13 February, 2025
مجله ویستا

احیای پروژه نیمه جان مهر


احیای پروژه نیمه جان مهر

نیمه دوم سال ۸۸ طرح مسکن مهر وارد مرحله تازه ای شد که واگذاری عملیات احداث مسکن به انبوه سازان از جمله این تحولات است

نیمه دوم سال ۸۸ طرح مسکن مهر وارد مرحله تازه ای شد که واگذاری عملیات احداث مسکن به انبوه سازان از جمله این تحولات است.

مرداد ماه سال ۸۸، همزمان با آغاز به کار دولت دهم، محمد سعیدی کیا، وزیر مسکن و شهرسازی، جای خود را به علی نیکزاد داد تا فرصت دوباره ای برای اجرای پروژه های مسکن مهر در اختیار دولت قرار بگیرد.

قانون بودجه سال ۸۶ تکالیفی را در راستای خانه دار کردن افراد کم درآمد بر عهده دولت قرار داده، از همین رو مقدمات اجرایی پروژه مسکن مهر با عنوان مسکن ۹۹ ساله، در خرداد ۸۶ با همکاری وزارت تعاون کلید خورد؛ امری که از همان ابتدا، با واکنش انبوه سازان مسکن مواجه شد.

این امر طی سال های ۸۶ و ۸۷ توجه دیگر کارشناسان حوزه مسکن را به خود جلب کرد، چرا که وزارت مسکن نتوانسته وعده های خود را در مورد مسکن مهر عملی کند. به علاوه، فقدان برنامه ریزی های مناسب، سوء مدیریت و عدم تأمین منابع مالی از جمه عواملی هستند که از دید کارشناسان، باعث بروز مشکلات اجرایی در مسکن مهر شده اند.

به طور کلی، تحلیل گران بازار مسکن با اشاره به مشکلات این بخش و رکود حاکم بر بازار، همواره بر این امر تأکید دارند که موانع و ناهماهنگی ها در طرح مسکن مهر طی دوره مورد گزارش، علاوه بر این که مورد انتقاد کارشناسان و تولید کنندگان مسکن قرار گرفته، اعتراض مصرف کنندگان را نیز به دنبال داشته است؛ امری که در نهایت، دولت را با آمار چشمگیر انصراف متقاضیان مسکن مهر مواجه کرده است.

با روی کار آمدن علی نیکزاد، وزیر مسکن و شهرسازی دولت دهم که حتی پیش از به دست گرفتن سکان وزارت مسکن و شهرسازی، اتمام طرح مسکن مهر را تا پایان سال جاری از اصلی ترین برنامه های خود عنوان کرده بود، مسکن مهر وارد مرحله جدیدی شد.

● بی مهری به تعاونی ها

وزیر مسکن دولت دهم در اولین گام، احداث مسکن مهر را به انبوه سازان واگذار کرد. در این راستا، فعالیت تعاونی های مسکن که همواره خود را یکی از متولیان مسکن مهر می دانند، به ثبت نام از متقاضیان مسکن محدود شد و با امضای تفاهم نامه ای میان انبوه سازان و سازمان مسکن و شهرسازی، فعالیت های عمرانی به عهده این گروه قرار گرفت.

وزیر تعاون در واکنش به تغییر رویکرد وزارت مسکن و شهرسازی مبنی بر حضور انبوه سازان در طرح مسکن مهر و کم رنگ شدن نقش تعاونی های مسکن، اظهار داشته است: این اقدام به معنای تغییر رویه وزارت مسکن نیست و در واقع تصمیمی است که در کارگروه مسکن کشور گرفته شده است. محمد عباسی در این زمینه توضیح داد: دولت وقتی دید بیش از یک میلیون نفر از مردم در طرح مسکن مهر ثبت نام کرده و هنوز منتظر دریافت واحدهای مسکونی خود هستند، به این نتیجه رسید که باید تمام ظرفیت ها را به کار بگیرد که این ظرفیت ها می توانند تعاونی های متشکل از خود مردم، گروه های مردمی خودجوش، بعضی از افراد باتجربه از اعضای شرکت های انبوه ساز و یا حتی برخی از نهادها باشند. بنابراین بهتر است همه ظرفیت ها را تجمیع کنیم تا این کار بزرگ شکل بگیرد.

● اقداماتی برای رونق مسکن مهر

در همین حال با تفاهم بین انبوه سازان و سازمان مسکن و شهر سازی استان تهران، اقدامات مربوط به افزایش سقف وام مسکن مهر از ۱۵ به ۲۰ میلیون تومان نیز انجام گرفته اند. بر این اساس، تسهیلات مسکن مهر در صورت صنعتی سازی به رقم ۲۵ میلیون تومان رسیده است.

علی نیکزاد با تأکید بر افزایش سقف تسهیلات مسکن مهر بیان داشته: این امر به معنای آن است که دولت بالغ بر ۸۰ درصد قیمت تمام شده یک واحد مسکونی را در قالب تسهیلات تأمین می کند.

وی با اعلام این خبر که مصوبات مربوط به افزایش سقف تسهیلات ساخت مسکن مهر از سال آینده اعمال خواهد شد، توضیح داده: سقف تسهیلات ۵/۷ میلیون تومانی ساخت واحدهای روستایی، به ۱۰ میلیون تومان و سقف تسهیلات ۲۰ میلیون تومانی صنعتی سازی نیز به ۲۵ میلیون تومان افزایش یافته است که این امر از سال آینده اجرایی خواهد شد.

وی همچنین اظهار داشت: دولت تعاونی های مسکن را با ارایه تسهیلات و زمین حمایت می کند، یعنی به افرادی که می خواهند خود به ساخت واحد مسکونی همت گمارند، به صورت گروهی، زمین و تسهیلات ارایه داده و وزارت نیرو نیز آب و برق و فاضلاب آنها را پشتیبانی می کند.

نیکزاد با اشاره به وجود ۶ هزار انبوه ساز در کشور خاطرنشان کرد: اگر هر انبوه ساز، تنها ۱۰۰ واحد مسکونی برای دولت بسازد، در مجموع ۶۰۰ هزار واحد مسکونی در کشور ساخته می شود. بسترهای این امر فراهم شده و وزرا و استانداران نیز از این موضوع حمایت می کنند.

در این میان ایرج رهبر، رییس انجمن انبوه سازان مسکن استان تهران، با اشاره به رایزنی های این انجمن با وزارت مسکن و شهرسازی، مبنی بر افزایش سقف وام مسکن از ۱۵ به ۲۰ میلیون تومان، گفت: با افزایش وام مسکن مهر به ۲۰ میلیون تومان، هر یک از اعضای متقاضی در تعاونی های مسکن مهر، با حداقل آورده ۷ تا ۸ میلیون تومانی صاحب خانه خواهد شد که این مسأله می تواند سیستم عرضه و تقاضای مسکن را به تعادل نسبی برساند. به اعتقاد وی، افزایش تسهیلات بانکی در طرح مسکن مهر و افزایش عرضه زمین در شهرهای زیر ۲۵ هزار نفر از سوی بنیاد مسکن می تواند تقاضای مسکن نزدیک به ۶ دهک پایینی جامعه را تا حدود زیادی سامان دهد.

علاوه بر این، وزرای نیرو و مسکن و شهرسازی نیز در زمینه تأمین آب و برق واحد های مسکونی مهر توافقاتی انجام داده اند.