پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
معبد زیگورات (چغازنبیل )
معبد زیگورات (چغازنبیل) در۴۵ کیلومتری جنوب شرقی شوش واقع شده است. این معبد درسال ۱۳۰۰ پیش از میلاد به طول ۱۳۰۰ و عرض ۱۰۰ متر مربع ساخته شده است. این مجموعه که در فاصله ۲ کیلو متری" رود دز" قراردارد، بعدها به نام دورانتاش یا شهر اونتاش گال مشهور گردید. این شهر یادگار تمدن عیلام جدید است که از سه حصار تودرتوی خشتی تشکیل شده و دروازه اصلی آن بر روی حصار بزرگ در جبهه شرقی قرار دارد. در حد فاصل حصار اول و دوم کاخ های شاهی و آرامگاههای سلاطین عیلام قرار دارند. دژبین حصار دوم و سوم بقایای تصفیه خانه آب واقع شده است، تصفیه خانه آب چغازنبیل در شمار قدیمی ترین تا‡سیسات آبرسانی به شمار می رود. آب آن از رودخانه کرخه و از فاصله ۴۵ کیلومتری با حفر و احداث کانالی تا‡مین می شده است.
در مرکز حصار سوم ، معبد اصلی (زیگورات) قرار دارد. معبد اصلی به ابعاد ۱۰۵*۱۰۵ متر، مربع کاملی است که اضلاع آن در جهات اصلی شرقی، غربی ، شمالی و جنوبی واقع شده است. اصل این معبد با به کارگیری میلیون ها آجر و در۵ طبقه ساخته شده بود که در حال حاضر دو طبقه از آن باقیمانده است. ارتفاع آن در گذشته حدود۵۲ متر و متشکل از پنج طـبـقـه بود. طبقات این معبد بر خلاف تمامی زیگورات های بین النهرین بر روی همدیگر ساخته نشده، بلکه هر طبقه مستقلا از سطح زمین به بالا احداث شده است. به غیر از طبقه اول و پنجم، تمامی طبقات از خشت پر شده اند، طبقه پنجم که مـرتـفعترین طبقه محسوب می شود، جـایـگـاه قـراردادن بتهای آنزمـان بـوده کـه مـهـمترین این بتها، خدای اینشوشیناک یا خدای خاص شهر شوش بوده است. اونتاش گال بانی این معبد میگوید:<پس از آن که مصالح ساختمانی را به دست آوردم، من در اینجا شهر اونتاش و حریم مقدس را بر پا و آن را در یک دیوار خارجی و یک دیـوار داخـلـی مـحصور نمودم.
من معبد بلندی ساختم که شبیه آنچه شاهان پیش ساخته اند، نبود و آن را به الهه اینشوشیناک والهه هومبان وقف کردم، باشد که ساختمان و زحمت من موقوفه ایشان شود و لطف و عدل هومبان و ایـنـشـوشـیـنـاک در ایـنجا برقرار بماند.>بر روی دیـوارهای معبد آجرهایی به خط میخی مشاهده میشود که همگی دارای متنی یکسان هستند که بیانگر نام پادشاه و هدف او از ساخت این معبد می باشد. در اطراف معبد و بر روی کف اصلی ، دو سکوی مدور بریده مشاهده می شود که نظرات مختلفی در موردآن ها ابراز شده، برخی آن ها را سکوی قربانگاه و برخی دیگر محل ستاره شناسی و ساعت خورشیدی دانستهاند. مجموعه این شهر و آثار تمدن عیلام در هفت تپه در سال۶۴۰ پیش از میلاد در حمله آشوریان به سرکردگی آشور بانیپال ویران گردید وحاکمیت عیلامیها پس از هزاران سال منقرض شد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست