یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

زنـان و سـیـگــار


زنـان و سـیـگــار

اگر بخواهیم علت سیگارکشیدن را در مردان و زنان ریشه‌یابی کنیم به این نتیجه خواهیم رسید که انسان‌ها براساس عادت، تقلید و تفریح به سیگار روی می‌آورند که درمیان زنان، تقلید و …

اگر بخواهیم علت سیگارکشیدن را در مردان و زنان ریشه‌یابی کنیم به این نتیجه خواهیم رسید که انسان‌ها براساس عادت، تقلید و تفریح به سیگار روی می‌آورند که درمیان زنان، تقلید و تفریح بیشترین نقش را در سیگاری شدن آنها دارد...

به دلیل نوع فرهنگ حاکم در جامعه، زنان تهرانی بیشترین مصرف‌کنندگان سیگار در بین زنان ایرانی هستند و تحقیقات صورت‌گرفته نشان از این واقعیت دارد که گرایش به سیگار بین دختران دانشجو نسبت به پسران بیشتر است.

وجود ۲۵۰ شبکه ماهواره‌ای فارسی زبان و پخش فیلم‌های مختلف که در همه آنها اکثر زنانشان سیگاری هستند باعث شده که برخی زنان و دختران جامعه ما احساس کنند با کشیدن سیگار می‌توانند از فاصله طبقاتی با جنس مخالف بکاهند و خود را با مردان برابر ببینند.

زنان سیگاری بر این باورند که سیگار جذابیت آنها را افزایش می‌دهد و باعث می‌شود میان جنس مخالف از محبوبیت بیشتری برخوردار باشند در حالی که در کشور ما مردان ایرانی به دلیل تعصب‌هایی که ریشه‌ای است و با فرهنگ جامعه ما عجین است زنانی را که رفتارشان برخلاف شئونات باشد، هیچ‌گاه مورد تایید قرار نمی‌دهند و زنان سیگاری شاید برای مدتی کوتاه جذابیت داشته باشند اما همیشگی نیست.

آمار افسردگی در میان زنان سیگاری به نسبت بیشتر از زنان غیرسیگاری است هر چند این گروه احساس می‌کنند مصرف سیگار استرس و هیجان را از آنها دور می‌کند اما متاسفانه این افراد بیشتر در معرض ابتلا به افسردگی قرار می‌گیرند.

بالارفتن سن ازدواج، برپایی میهمانی‌های مجردی (چه با هم‌نوع، چه مختلط)، تنهایی و فشارهای عصبی باعث شده که میل به سیگار در میان زنان هر روز بیشتر از پیش شده و به تعداد زنان سیگاری اضافه شود.

متاسفانه طبق آمارها گرایش زنان در جامعه ما به سیگار افزایش یافته است و این پدیده زنگ خطری جدی به شمار می‌آید. به گفته کارشناسان در سال‌های اخیر، تعداد زنان مصرف‌کننده موادمخدر و سیگار در کشور ما افزایش داشته است. این افزایش البته به معنای بیشتر شدن تعداد زنان معتاد به سیگار و موادمخدر نسبت به مردان نیست. کشیدن سیگار برای زنان نسبت به مردان آسیب‌های بیشتری به همراه خواهد داشت که این معضلات نه تنها بهداشت روان فردی و اجتماعی را به خطر می‌اندازد بلکه نظام خانواده را دچار آسیب و سلامت نسل آینده را تهدید می‌کند و عوارض ناشی از سیگار سلامت زنان را بیش از مردان به خطر می‌اندازد و بروز برخی سرطان‌های زنانه مثل سرطان تخمدان یا دهانه رحم را جلو می‌اندازد. با آموزش و فرهنگ‌سازی صحیح و به موقع جلوی چنین معضلی را هم اکنون باید گرفت چرا که سیگار دروازه اعتیاد خواهد بود و اگر با روش‌های منطقی و اصولی با این معضل برخورد نشود در سال‌های آینده با مشکلات جدی‌تری روبرو خواهیم بود.

دکتر حسین خنیفر

عضو هیأت علمی دانشگاه تهران