یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

آشتی با یار مهربان


آشتی با یار مهربان

راهکارهایی برای کتابخوان تر شدن

در دنیای پرمشغله و پرسرعت امروزه، کمتر کسی فرصت می کند در یک گوشه خلوت و دنج بنشیند و غرق مطالعه شود. با وجود این که تقریباً همه از فواید داشتن عادت مطالعه منظم آگاه هستند. اما کتاب و کتابخوانی از زندگی بسیاری از افراد تقریباً به طور کامل حذف شده است. ممکن است درگیری ها و مشغله های روزانه فرصت خواندن کتاب را تنگ کنند، اما اگر کمی سعی کنید، حتماً می توانید مطالعه را حتی به مدت کم و به میزان اندک در برنامه روزانه خود بگنجانید.

یکی از دلایلی که افراد تمایل چندانی به مطالعه کتاب نشان نمی دهند، تصور غلط شان از آن است. آنها اغلب فکر می کنند که برای مطالعه باید روزی یکی دو ساعت وقت کاملاً آزاد داشته باشند و در مکانی خلوت و بی سروصدا بنشینند و کتاب بخوانند. در حالی که می توان مطالعه کتاب را به راحتی در زمان های مرده و تلف شده روزانه گنجاند. در این صورت به جای آن که از به هدر رفتن وقت و انتظار کشیدن کلافه شوید از اوقات تان به خوبی استفاده کرده و لذت می برید. مطالعه فقط به معنای خواندن کتاب های قطور نیست. کتاب های جیبی، همان طور که از اسمشان پیداست، می توانند بدون آن که جای زیادی بگیرند یا وزن زیادی داشته باشند، در جیب یا کیف شما قرار بگیرند و همیشه همراهتان باشند. اگر به برنامه روزانه تان کمی دقت کنید متوجه خواهید شد که همه ما بخشی از روز را فقط در حال انتظار کشیدن هستیم و کار خاصی انجام نمی دهیم.

مانند زمانی که در اتوبوس، تاکسی یا مترو هستید و به سر کار می روید، زمانی را که به هر دلیلی در صف می گذرانید، زمانی که در سالن انتظار مطب دکتر هستید، در فرودگاه و حتی زمانی که منتظرید تا مدرسه یا کلاس فوق برنامه فرزندتان تمام شود و با او به منزل برگردید می تواند یک فرصت طلایی برای خواندن کتاب جیبی ای باشد که آن را همیشه همراه خود دارید.

اگر معمولاً سرتان شلوغ است و ممکن است خواندن یک رمان یا کتاب قطور برایتان چندسالی طول بکشد، بهتر است همیشه کتاب های نازک تر را مطالعه کنید و به یاد داشته باشید که حتی خواندن روزی یکی دو صفحه از کتاب بسیار بهتر از اصلاً نخواندن آن است.

یک راه مناسب برای گنجاندن مطالعه در برنامه روزانه، اختصاص دادن نیم ساعت قبل از خواب یا بعد از بیدار شدن به کتاب خواندن است. زیرا این فرصت ها معمولاً زمان آزاد شما به حساب می آیند و در نتیجه کتاب خواندن زودتر تبدیل به یک عادت و جزو ثابتی از برنامه روزانه شما خواهد شد. از طرف دیگر لحظات قبل از خواب یا بعد از بیدار شدن فرصتی هستند که ذهن در آنها منعطف تر است و فرد می تواند راحت تر درگیری های ذهنی اش را برای چند لحظه فراموش کرده و ذهنش را بر روی مطالعه کتاب متمرکز کند.

اگر احساس می کنید در خواندن کتاب کمی تنبل هستید، بهتر است عادت به مطالعه خود را با به امانت گرفتن کتاب از دوستان یا کتابخانه شروع کنید. اگر بدانید که مجبور هستید کتاب را در زمان خاصی پس بدهید، بیشتر احتمال دارد که برای چند لحظه هم که شده تلویزیون را خاموش کنید و به مطالعه بپردازید. هرچند اگر با لذت خواندن کتاب آشنا شوید، بعید است که آن را با تماشای تلویزیون عوض کنید زیرا احساس رضایتمندی از خود در افراد پس از مطالعه بسیار بیشتر از تماشای برنامه های تلویزیون است.یکی از راه های ایجاد علاقه به مطالعه حاشیه نویسی است.

اگر هنگام کتاب خواندن حاشیه نویسی یا یادداشت برداری انجام دهید، در واقع ذهن خود را بسیار بیشتر از کسی که کتاب را صرفاً می خواند درگیر مطالب کرده اید. زیر جمله هایی که دوستشان دارید خط بکشید، افکار و احساسات و نظرات خود را در حاشیه بنویسید و حتی می توانید از بخش های مختلف یادداشت بردارید و خلاصه نویسی کنید. این کار نه تنها علاقه شما به مطالعه را دوچندان می کند، بلکه موجب می شود تا مطالب آن را بیشتر و بهتر درک کنید.

کتاب های داستانی بهترین وسیله برای پرورش حس خلاقیت و قوه تجسم شما هستند. سعی کنید شخصیت ها را در ذهن خود مجسم کنید و اتفاقاتی که برای شخصیت های داستان می افتد را به صورت تصویر ذهنی بازسازی کنید. به حرف ها و واکنش های شخصیت های داستان دقت کنید. خودتان را جای آنها بگذارید. آیا شما هم همین کار را می کردید یکی از فواید خواندن کتاب های داستانی در این است که در موقعیت مشابه در زندگی خود می توانید تصمیم بهتر و درست تری بگیرید. اگر از خواندن کتابی لذت بردید یا درباره آن سؤالاتی دارید، می توانید آن کتاب را به یکی از دوستان تان امانت بدهید و پس از این که او کتاب را خواند با هم درباره آن بحث و گفت وگو کنید. در این صورت لذتی که از خواندن کتاب برده اید چندین برابر می شود و به درک تازه ای از مفاهیم آن خواهید رسید.

بسیاری از افراد بخشی از زمان خود را به خواندن اختصاص می دهند. خواندن مطالب وب سایت ها، روزنامه، مجله و.‎/‎/ هم سرگرم کننده است و هم آگاهی دهنده اما مطالب آنها به ندرت می توانند مانند کتاب عمیق باشد. پس سعی کنید کتابخوانی را نیز در زمانی که برای خواندن اختصاص داده اید، جای دهید.

غزاله مرعشی



همچنین مشاهده کنید