چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

۸ قدم به سمت سلامت


۸ قدم به سمت سلامت

پدیده اعتیاد به موادمخدر یكی از آسیب‌های اجتماعی است كه اكنون در جامعه ما گریبان‌گیر بسیاری از افراد، به خصوص نسل جوان شده است. علل و عوامل گوناگونی در ایجاد و تشدید گرایش …

پدیده اعتیاد به موادمخدر یكی از آسیب‌های اجتماعی است كه اكنون در جامعه ما گریبان‌گیر بسیاری از افراد، به خصوص نسل جوان شده است. علل و عوامل گوناگونی در ایجاد و تشدید گرایش به این پدیده شوم دخالت دارند كه بعضی از آنها به خانواده مربوط می‌شود. به‌طور معمول همه گروه‌های سنی در معرض ابتلا به اعتیاد قرار دارند ولی بیشترین گروه آسیب‌پذیر، نوجوانان ۱۳ تا ۱۹ ساله هستند كه در مرحله گذر از دوران بلوغ نیز هستند.

مهم‌ترین علل گرایش نوجوانان و جوانان به اعتیاد و موادمخدر عبارت‌اند از: خودنمایی، احساس تنهایی، فشار دوستان و همسالان، عدم شناخت و آگاهی خانواده، اعتیاد والدین، كمبود محبت در خانواده، خشونت خانگی، آشفتگی كانون خانواده، كنترل بیش از حد فرزندان، اختلاف والدین و مشغله كاری آنان و فقر مادی خانواده

راه‌های پیشگیری از اعتیاد

۱) به فرزند خود نه گفتن را آموزش دهید تا اگر به آنها پیشنهاد مصرف مواد مخدر شد، با صراحت بتوانند نه بگویند.

۲) به فرزندان‌تان آموزش دهید تا همیشه دنبال راه حلی برای مشكل‌شان باشند، چرا كه آنها با پناه بردن به اعتیاد، راه‌حل نادرستی را انتخاب می‌كنند.

۳) برای فرزندان خود احترام قایل ‌شوید. نوجوانان در دوران بلوغ خواهان استقلال هستند پس با رعایت قوانین خانواده به حس استقلال طلبی آنها ارج نهید.

۴) هیچ‌گاه پدیده اعتیاد را از كودكان و نوجوانان پنهان نكنید زیرا با ارایه اطلاعات درست و كارشناسانه، حس كنجكاوی آنها نیز برطرف می‌شود.

۵) هر هفته، یك جلسه خانوادگی برگزار كنید. با انتخاب زمانی مناسب و به دور از هر گونه تنش، درباره موضوع‌های متعدد از جمله اعتیاد گفتگو كنید و به صحبت‌های یكدیگر به دور از هر گونه پیش‌داوری و قضاوت گوش دهید.

۶) از تنبیه بدنی فرزندان بپرهیزید، زیرا حضرت علی(ع) می‌فرماید: <پند پذیری انسان عاقل به وسیله ادب و تربیت است. چهارپایان و حیوان‌ها هستند كه تنها با زدن تنبیه می‌شوند.>

۷) سعی كنید فرزندان خود را در مراحل متعدد زندگی همراهی كرده و هیچ‌گاه آنها را به حال خود رها نكنید زیرا بهترین دوست و مشاور برای فرزند، والد هم‌جنس او است.

۸) فرزندان را با مذهب مانوس كنید زیرا مذهب، نقش بسیار مهمی در سلامت روانی افراد و پیشگیری از انحراف‌های اجتماعی دارد.‌