چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
مجله ویستا

بازنشستگی، سلامت روان و ۵ نکته مهم


بازنشستگی، سلامت روان و ۵ نکته مهم

اگر روزی روزگاری به افتخار بازنشستگی نایل شوید، تازه می‌فهمید که جنبه‌های عاطفی و روانی پس از بازنشستگی چه‌قدر مهم است بنابراین پیشنهاد می‌کنیم قبل از بازنشسته شدن به روا‌ن‌شناسی …

اگر روزی روزگاری به افتخار بازنشستگی نایل شوید، تازه می‌فهمید که جنبه‌های عاطفی و روانی پس از بازنشستگی چه‌قدر مهم است بنابراین پیشنهاد می‌کنیم قبل از بازنشسته شدن به روا‌ن‌شناسی این دوران از زندگی نیز توجه داشته باشید...

۱) تغییر وتحول در امور روزمره پس از سال‌ها زندگی کاری از نظر عاطفی و روانی شما را تحت تاثیر قرار می‌دهد. برای برخی از افراد، گذر از این مرحله کار دشواری است. افزایش ناگهانی اوقات فراغت و بی‌کاری ممکن است برای برخی قابل تحمل نباشد.

۲) به بازنشستگی به عنوان فرصتی برای تداوم رشد و ترقی نگاه کنید. وقتی بازنشسته می‌شوید حفظ روابط اجتماعی و رسیدگی به نیازهای عاطفی بسیار حایز اهمیت است. به دنبال راه‌های جدیدی برای دستیابی به حس فضل و کمال و مقام و منزلت اجتماعی باشید. به طور مثال می‌توانید به کارهای خیرخواهانه بپردازید. وقت بیشتری را در کنار خانواده سپری کنید. یک سرگرمی برای خودتان ایجاد کنید یا به یک کار پاره‌وقت مغشول شوید که هم سهل و آسان و هم دارای ساعات محدودی باشد.

۳) قبل از بازنشستگی، راجع به کاری که می‌خواهید در اوقات بی‌کاری انجام دهید، فکر کنید و در روزهای آخر هفته و تعطیلات کاری به صورت امتحانی به آن بپردازید.

۴) بازنشستگی اغلب فرصت خوبی برای ارزیابی مجدد وظایف زناشویی است. اگر شما یک کدبانوی خانه هستید، آیا شوهرتان پس از بازنشستگی موجودی دست و پاگیر و اعصاب‌خردکن خواهد بود یا در امور منزل به شما کمک خواهد کرد؟

۵) اگر به حرفه‌ای مشغول بوده‌اید، اکنون چگونه می‌توانید روزها، راحت در منزل بمانید؟ اگر شما و همسرتان هر دو شاغل هستید، شرایط منزل چه تغییراتی خواهد کرد. اگر یکی از شما بازنشسته شود و دیگری همچنان به کار مشغول باشد، برقراری رابطه و تفاهم در این دوران بیش از پیش حایز اهمیت است. حتی در بهترین شرایط و با دقیق‌ترین برنامه‌ریزی‌ها هم بازنشستگی، باز با چالش‌های عاطفی روبه‌رو خواهد شد. احساس سرگشتگی، بی‌قراری، اضطراب یا افسردگی در ماه‌های اول بازنشستگی شایع هستند. بروز این‌گونه احساسات طبیعی است اما اگر چنین احساساتی در تمام عرصه‌های زندگی شما رسوخ کرده یا در پایان سال اول هنوز برطرف نشده حتما به پزشک یا مشاور یا روان‌شناس مراجعه کنید.

دکتر مجتبی جوانبختی