سه شنبه, ۲۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 11 February, 2025
كاربرد چای در مجالس خواستگاری
![كاربرد چای در مجالس خواستگاری](/web/imgs/16/96/ejydj1.jpeg)
در بیشتر نقاط ایران رسم است كه عروس در مجلس خواستگاری با چای از میهمانان پذیرایی میكند تا خواستگاران هنر او را در پذیرایی ببینند. در پارهیی روستاهای گیلان شرقی اگر خانواده دختر با خواستگار موافق نباشند، برای هر یك از كسانی كه به خواستگاری آمدهاند دو تا چای یك جا میگذارند، به این معنا كه در فاصله دو تا چای كه برای پذیرایی معمول است فرصتی برای گفت وگو باقی نماند.
پذیرایی با چای در مراحل دیگر ازدواج هم در مواردی جایگاه خاص دارد. در برخی از مناطق رسم براین است كه صبح روز سوم عروسی، عروس چای درست میكند و همه به دیدنش میروند و هركدام بعد از خوردن چای به نسبت رابطهیی كه با عروس دارند، مبلغی پول به عنوان هدیه برایش میگذارند. عروس هم بعد از این مجلس برای هركس كه به دیدنش آمده هدیهیی میفرستد.
در شهر و روستاهای گیلان شرقی «بعد از مراسم عقد» چای پز (مسئول چای دهی مجلس) برای داماد چای دورنگ میآورد و داماد مبلغی پول در نعلبكی میگذارد. در دیلمان، سلمانی (آرایشگر) برای عروس و داماد چای دو رنگ میبرد و از آنها هدیه میگیرد.... در منطقه لاهیجان و دیلم در دهه اول محرم، حاجتمندان نذر میكنند و یك استكان از ظروف چای خوری روضهسرا را پنهانی بر میدارند و به خانه میآورند، اگر حاجتشان برآورده شد، سال بعد یك دست استكان میخرند و به صاحب مجلس روضه میدهند و اگر نه، همان استكان را به روضه سرا بر میگردانند. در این مورد استكان چای به جای دستمال و چیزهای دیگر نشسته است كه معمولاص از علم یا امامزاده و روضهسرا و غیره به گرو میگیرند تا حاجتشان روا شود.
رسمها و مراسم و آیینها ممكن است برپایه یك باور یا اعتقاد شكل گرفته باشند. در ایران چای از جهت اعتقادی جایگاهی ندارد و محور و موضوع اصلی هیچ رسم و آیینی نیست اما به شكلهای گوناگون در رسمها و مراسم و آیینها مورد استفاده قرار میگیرد. چای، هم در مراسم سوگواری و هم در مراسم جشن و شادی عامترین و رایجترین وسیله پذیرایی است.
هدیه غنچه چای
در دیلمان غنچه سفید چای را پیش صاحب مزرعه و باغ چای میبرند و از او هدیه میگیرند در منطقه كلاچای و قاسمآباد برای این مفهوم اصطلاح نثار كردن را به كار میبرند و گل اول چای را نثار صاحب باغ میكنند.
چای مصلحت
در بعضی از مناطق روستایی، چند روز قبل از عروسی، خانواده داماد همه مردان خویشاوند و همسایه عروس و داماد را به خانه خود دعوت میكند به همین ترتیب خانواده عروس نیز همه زنان خویشاوند و همسایه دو خانواده را به خانهشان دعوت میكنند. مجلسی كه به این ترتیب در خانه عروس و خانه داماد تشكیل میشود مجلس چای مصلحت نامیده میشود. اگر كسی این دعوت را قبول نكند معلوم میشود كه در عروسی شركت نخواهد كرد. پس از خوردن چای یك نفر، صورت اسامی كسانی را كه در روز چای مصلحت حاضر شدهاند، تهیه میكند، تا از روی آن دعوت عروسی انجام بگیرد.
مریم صالحپور
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست