یکشنبه, ۱۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 2 February, 2025
بازار گردان
حدود یک سال است که ضرورت وجود بازار گردان در بورس تهران احساس شده است و عملیات بازارگردانی برای برخی از شرکتها در بورس تهران صورت میگیرد. هر چند بازارگردانان بورس تهران ساختاری متفاوت از استانداردهای متعارف شرکتهای بازارگردانی بورسهای بزرگ دنیا دارند، اما فعالیت غیرحرفهای آنها تا حدودی توانسته است دامنه نوسان قیمت را در برخی شرکتها کنترل کند.
در این نوشتار ضمن بررسی مختصر عملکرد بازارگردانان، به بررسی دلایلی که وجود چنین نهادهائی را ضروری میسازد توجه شده است.
● بازارگردان کیست
بازارگردانی یک فعالیت تخصصی است. بازارگردانان، مؤسسات و نهادهائی هستند که مسئولیت تنظیم نوسانات قیمت و رساندن آن به سطح واقعی و نیز و کنترل ریسک شرکت را در موقع بحرانی بر عهده دارند. هر چند بقای بازارگردانان به کسب سود بستگی دارد و کسب سود نیز برای این مؤسسات، تنها از طریق خرید و فروش دارائیهای مالی امکانپذیر است، اما ماهیت و هدف اصلی بازارگردانی نه کسب سود، بلکه کاهش دامنه نوسانات قیمت و در واقع کنترل ریسک سهام، حفظ نقدشوندگی سهام و تنظیم جریان عرضه و تقاضای سهم در بازار است. طبیعی است پرداختن به اموری چنین تخصصی نیازمند بازارگردانان در چارچوب قانون و اختیارات خود با ارائه پیشنهاد قیمت، نقدینگی بازار را تضمین میکنند و سهامداران قادر خواهند بود که به راحتی طبق چنین اختیاراتی و یا خارج از آن به دادوستد سهام خود بپردازند.
لازم به ذکر است مؤسسات و نهادهائی که فعالیت بازارگردانی انجام میدهند، عموماً نهادهای مستقلی هستند که بنا بر تخصص و اندازهشان بازارگردانی شرکتها را بر عهده میگیرند و یا برای بازارگردانی انتخاب میشوند. همچنین برای پذیرفتن سهام شرکتهای جدید که وارد بورس میشوند و یا فروش حق تقدم شرکتهائی که از طریق صرفه سهام افزایش سرمایه میدهند از بازارگردانان استفاده میشود.
● هدفهای بازارگردانی در بورس تهران
بیش از یک سال است که بحث بازارگردانی در بورس ایران مطرح شده است و فعالیت بازارگردانی برای برخی از شرکتها در حال انجام است. پس از رشد ۱۲۷ درصدی شاخص بورس در سال ۱۳۸۲، که بیشتر کارشناسان حرفهای بازار را به وحشت انداخت و ابزارهای زیادی برای مهار این رشد و کاهش تا حد ممکن دامنه نوسان قیمتها بهکار گرفته شد، ضرورت وجود نهادهائی بهعنوان بازارگردان برای شرکتهای خاص مطرح گردید. در واقع ضرورت تشکیل این نهادها را در بازار ایران باید در کنترل و ایجاد چسبندگی قیمت سهام در روند نزولی بازار و حفظ نقدشوندگی سهام جستوجو کرد. در نتیجه انتظار سازمان بورس از بازارگردانان این بود که به پرسشهای زیر پاسخ دهند:
۱. آیا بازارگردان توانسته است سهام را متعادل کند و بدون وجود صف، وضعیت عرضه و تقاضای متعادلی را مستقر سازد؟
۲. آیا بازارگردان توانسته دامنه نوسان قیمت را محدود و قیمتهای عرضه و تقاضا را نزدیک بههم در سامانه معاملات ارائه کند؟
۳. آیا بازارگردان توانسته قدرت نقدشوندگی سهام را حفظ و دامنه نقدشوندگی را به بخش بیشتری از متقاضیان سرمایهگذاری گسترش دهد؟
● عملکرد بازارگردانان در بورس ایران
هر چند اهدافی که برای بازارگردانان تعیین شده، بسیار مطلوب است، اما بازارگردانان در عمل در جهت حفظ قدرت نقدشوندگی سهام گام برداشتند و در واقع با توجه به توان خود برای مهار ریزش قیمت سهام و حفظ ارزش شرکت کوشیدند. در خور تأمل اینکه آنان بهعنوان نهادی مستقل، و بهدلیل جو حاکم بر بازار، زیان مالی فراوانی بر آنان وارد شد. اما پرسش مهم آن است که آیا فعالیت بازارگردانان توانسته است ارزش شرکتها را در سطح قیمت ذاتی حفظ و یا دامنه نوسانات قیمت را کنترل کند؟ برای مثال بازارگردان شرکت سرمایهگذاری غدیر بهدلیل فعالیت بازارگردانی این شرکت در اسفند ۱۳۸۳ بیش از ۵۰ میلیون تومان زیان متحمل شد، با این وجود نتوانست قدرت نقدشوندگی سهم را حفظ کند و در عمل تنها دامنه نوسان قیمت را تا حدودی کنترل کرد. این در حالی است که حفظ ارزش شرکت در سطح موردنظر ارزشی به مراتب بیشتر از ۵۰ میلیون تومان برای سهامداران و بازار داشت. این امر از تفاوت عملکرد در سطح خرد و کلان حکایت میکند.
در سال ۸۲، رشد ۸۵ درصدی شاخص کل در کمتر از پنج ماه، کارشناسان بورس را بر آن داشت تا سیاست جدیدی را برای کنترل قیمت سهم بهکار گیرند. سیاست حجم مبنا تا حدودی نقش بازارگردانان را در بازار بازی کرد و دامنه نوسان قیمتها را کاهش داد. به بیان دقیقتر تا حدودی جلوی شکلگیری روندها افرازطی سهام را گرفت. اما جو روانی منفی شکل گرفته در بازار در ماههای بعد بهقدری وسعت یافت که حتی سیاست حجم مبنا نیز نتوانست مانع ریزش قیمتها و شاخص شود. این امر نیز نه تنها معلول عملکرد بازار در دوره قبل بود، بلکه نتیجه افزایش ریسکهای سیاسی - اقتصادی موجود در کشور، و عمدتاً مسائل در ارتباط با انرژی هستهای، بود.
هر چند بازارگردانان توانستند تا حدودی نوسان قیمت شرکتهای موردنظر را کنترل کنند و مانع ریزش قیمت سهام شوند، اما در مجموع شاخص بورس همچنان روند نزولی خود را ادامه داد و کاری از دست بازارگردانان ساخته نبود. در واقع بازارگردانی در سطح خرد توانست ریسک شرکت را کاهش داده، نقدشوندگی آن را حفظ کند، اما در سطح کلان تغییری در ساختار معاملاتی بازار ایجاد نکرد و همچنان ریسک معاملات در بازار بالا ماند. نقدشوندگی کل بازار نیز نسبت به دورههای قبل به مراتب کاهش یافت. برای نمونه زمانیکه بازارگردانی برای شرکت سرمایهگذاری غدیر آغاز گشت تا حدودی توانست قیمت سهم را در سطح معینی تثبیت کند. البته نقدشوندگی سهم بسیار کاهش یافته بود و تنها خریدار آن همان بازارگردان بود، اما ریسک حاصل از نوسان قیمت بهخوبی توسط بازارگردان کنترل شد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست