جمعه, ۱۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 7 February, 2025
مجله ویستا

مو و بیماری هایش


مو و بیماری هایش

برخی از بیماری ها هم ریشه در اشکالات تغذیه ای دارند افرادی که با رژیم های شدید غذایی ناگهان وزن زیادی کم می کنند اگر این کار را زیر نظر یک پزشک مجرب تغذیه انجام ندهند, ممکن است دچار مشکلاتی شوند

در کنار عوامل ژنتیکی و تغذیه، بیماری‌های مختلفی وجود دارند که روی رشد و تغذیه مو تاثیر می‌گذارندو گاه باعث ریزش و از بین رفتن دائم یا موقت موها می‌شوند.

برخی از بیماری‌ها هم ریشه در اشکالات تغذیه‌ای دارند. افرادی که با رژیم‌های شدید غذایی ناگهان وزن زیادی کم می‌کنند اگر این‌کار را زیر نظر یک پزشک مجرب تغذیه انجام ندهند، ممکن است دچار مشکلاتی شوند. بدن مانند کارخانه فعالی است که هرروز سلول‌هایش تقسیم می‌شوند و پروتئین می‌سازد، اگر ناگهان مواد غذایی و اولیه‌ای که همیشه وارد این کارخانه می‌شود را قطع کنیم، ممکن است حدود یک تا سه ماه بعد شاهد ریزش‌های شدید مو شویم. گاهی حتی ممکن است در روز بین یکصد تا هزار تارموی فرد بریزد. این ریزش اغلب تا شش ماه ادامه پیدا می‌کند و سپس کمتر شده و به حالت عادی باز می‌گردد، اما اگر این فقر غذایی و شوکی که به فولیکول‌های مو وارد شده خیلی زیاد باشد ممکن است موها دیگر به اندازه طبیعی خود بازنگردند.

● شیردهی باعث ریزش مو نمی‌شود

گاهی ریزش مو بعد از زایمان در زنان دیده‌می‌شود. در دوران بارداری به دلیل کاهش سطح هورمون‌هایی، مو در فاز یک رشد متوقف می‌شود. هورمون استروژن طول زمان رشد را در این دوران بیشتر می‌کند، به همین دلیل بسیاری از خانم‌ها حتی ریزش طبیعی مو را هم در این دوران ندارند اما بعد از دو تا سه ماه با سقوط سطح هورمون‌های استروژن، ناگهان همه موها از فاز رشد وارد فاز ریزش می‌شوند. بسیاری از مادران به اشتباه این ریزش مورا به شیر دادن نسبت می‌دهند، در حالی‌که فقط یک نوع ریزش مو فیزیولوژیک است. معمولا این ریزش مو جای نگرانی نداردو جبران می‌شود. خانم‌هایی که در طول سالیان از قرص‌های ضد بارداری استفاده کرده‌اند و ناگهان مصرف خود را قطع می‌کنند هم ممکن است دو تا سه ماه بعد یک دوره گذرای ریزش مو را تجربه کنند. گاهی به دنبال بیماری‌های تب‌دار شدید هم ممکن است ریزش مو داشته‌باشیم. سرخک، مخملک و اعمال جراحی با خونریزی‌های شدید هم گاه بعد از دو تا سه ماه با ریزش مو همراه خواهند بود که اغلب قابل جبران هستند.

بیماری‌های غدد داخلی، مشکلات تیروئید(پرکاری و کم کاری تیروئید) و مصرف داروهای کنترل‌کننده آنها، مصرف داروهایی که هورمون ضد انعقاد دارند و داروهایی به منظور جلوگیری از لخته یا بیماری‌های قلبی-عروقی استفاده می‌شوند و همچنین داروهای کاهنده چربی خون و یا برخی از داروهای شیمی درمانی سرطان از جمله مواردی هستند که ممکن است باعث ریزش مو در افراد شود که اغلب با مصرف دارو قابل جبران است. گاهی به دلیل برخی از بیماری‌های ژنتیکی ممکن است فرد از بدو تولد مو نداشته باشد و گاهی فولیکول‌ها در سر مژه و ... نازک و تنک هستند و ممکن است بعد از مدتی شروع به ریزش کنند. این ریزش گاه تا سن بلوغ قابل درمان هستند اما برخی از آنها که دارای منشا ژنتیکی هستند قابل درمان نخواهند بود.

● بیماری‌‌های ناشناخته

دلایل واقعی برخی از ریزش‌های مو هنوز هم ناشناخته باقی مانده‌است و پزشکان موفق به کشف رمز و راز آنها نشده‌اند. در این موارد فولیکول مو در ناحیه‌ای از بین نمی‌رود و به دلایل ناشناخته رشد موها به صورت ناگهانی و موضعی در منطقه متوقف می‌شود. این نوع ریزش مو ناگهان با ریزش سکه‌ای و منطقه‌ای در یک قسمت از موهای بدن( معمولا روی سر، مژه و ریش) به وجود می‌آید و فرد را واقعا دچار شوک می‌کند. اگر این مساله در نواحی غیر قابل دید باشد فرد متوجه نخواهد شد و گاهی حتی آن‌را از زبان دوستان و آرایشگر خود می‌شنود.

این ریزش‌ها معمولا هیچ علامتی ندارد و به ندرت اتفاق می‌افتد، فرد در ناحیه دچار احساس سوزش، خارش و التهاب شود. با از بین رفتن موها اغلب ۴ تا۱ ماه طول می‌کشد تا موها خود به خود رشد کنند. دلیل این ریزش‌ها مشخص نیست اما اغلب به دنبال استرس و شوک‌های روحی این زمینه مساعد به‌وجود می‌آید. این افراد باید از استرس شدید، اضطراب و نگرانی خودداری کنند و اگر مشکلی از نظر روحی روانی دارند حتما در کنار مراجعه به یک متخصص مواز یک مشاوره هم کمک بگیرند. گاهی این ریزش‌ها به‌ویژه در افرادی که از پشت سر یا روی گوش‌ها شروع می‌شود و حالت عمامه‌ای پیدا کرده، دور تا دور سر را می‌گیرد. گاه حتی تمام سر دچار ریزش می‌شود. افرادی که گسترش ریزش دارند معمولا پاسخ خوبی به درمان نمی‌دهند.

● ‌موخوره بیماری نیست

بسیاری از مردم به اشتباه فکر می‌کنند، موخوره نوعی بیماری است در حالیکه مو خوره بیماری نیست. موخوره در نتیجه یک ضربه مکانیکی و یا فیزیکی به انتهای مو در نتیجه شانه کردن نادرست و استفاده از برس و شانه نامناسب ایجاد می‌شود. کسانی که موهای بلند و پرپشتی دارند اگر بعد و یا درحین استحمام با شانه نوک تیز موهایشان را شانه کنند، از حالت‌دهنده استفاده نکرده ‌باشند ویا نوک موهایشان را چرب نکنند، ممکن است با فشاری که به نوعی به سطح شانه وارد و از آن‌جا به انتهای مو وارد می‌شود، در اثر یک ضربه نهایی مو خرد شده و موخوره ایجاد شود. مویی که دچار موخوره است، زیبایی طبیعی خود را نخواهد داشت.

شهرزاد عبدیه