شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
از مراقبتهای سالمندی غافل نشوید
آیا میدانید انسان از لحظهای که متولد میشود وارد فرآیند سالمندی میشود؟ آیا میدانید سالمندی فقط مختص انسان نیست و برای همه موجودات رخ میدهد؟ اما حتما این را میدانید که از سالمند شدن گریزی نیست و برعکس شخصیت فیلم «داستان عجیب بنجامین باتن» که از سالمندی به کودکی رسید، در دنیای واقعی نمیتوان فرآیند سالمندی را متوقف یا برعکس کرد.
تقویمها نمیتوانند سن دقیق سالمندی را نشان دهند و به همین دلیل هر سالمندی با سالمند دیگر متفاوت است، اما به طور کلی افراد بین ۶۰ تا ۷۵ سال را «سالمندان جوان» و آنهایی که بیش از ۷۵ سال سن دارند را «سالمندان پیر» میخوانند که گروه دوم نیاز به مراقبتهای ویژه دارند.
براساس پژوهشی بهداشتی که از سوی سازمان جهانی بهداشت منتشر شده و سازمان بهزیستی کشور نیز آن را منتشر کرده است، سالمندی بر هر ۴ جزء بدن انسان یعنی استخوانها، توده سلولی، چربی و آب بدن تاثیر میگذارد، به طوری که استخوانها، بخصوص در زنان، پوک و شکننده میشوند، عضلات آرامآرام تحلیل میروند، آب بدن کم میشود و توزیع چربی در بدن تغییر میکند و کم میشود.
نخستین گام در مراقبت از سالمندان پیر این است که راه نگهداری از خودشان را به آنها آموزش بدهید. برای مثال باید به آنها یاد بدهید که بیشتر از افراد عادی در معرض حوادث هستند و در برابر آنها آسیبپذیرترند. بد نیست بدانید دوسوم حوادثی که برای سالمندان رخ میدهد در منزل خودشان اتفاق میافتد!
این حوادث سادهاند اما برای سالمندان ممکن است سببساز مرگ شوند.
بهداشت فردی، راز سلامتی
اهمیت دادن به بهداشت، سلامت جسمی و روانی، سالمندان را تا حدود زیادی تامین میکند. حمام کردن سالمندان باعث میشود آنها بانشاطتر شوند و رعایت بهداشت دهانشان با تمیز کردن دندانهای مصنوعی، از عفونتهای دهانی در آنها جلوگیری میکند.
فشارسنج و ترازو از وسایل بسیار ضروری در خانه سالمندان هستند که البته باید استفاده درست از آنها را نیز به سالمندان بیاموزید.
لزوم برنامهریزی روزانه
سالمندان باید در زندگی تابع برنامهای مشخص باشند تا بدن آنها به ساعتهای مشخص خواب، غذا و... خو بگیرد. در این برنامه باید روزی ۳۰ دقیقه پیادهروی در صبح و ۳۰ دقیقه پیادهروی در شب و خوابی مناسب در شب گنجانده شود.
فراموش نکنید که سالمندان معمولا به خواب کمتری نسبت به افراد عادی نیاز دارند و برای زیاد شدن این زمان نباید به قرصهای خواب و... متوسل شوند، مگر در مواردی که پزشک این مجوز را به آنها بدهد.
چه بخورند؟ چه نخورند؟
از آنجا که سالمندان بیشتر از دیگران دچار یبوست میشوند، غذای آنها باید فیبردار باشد. منظور از غذاهای فیبردار غذاهایی مانند نانهای سبوسدار هستند.
درست است که سالمندان به اندازه جوانها به کالری نیاز ندارند، اما نیاز آنها به ویتامین و مواد معدنی به اندازه جوانهاست. آنها باید از خوردن بیش از اندازه چربی، شکر، تخم مرغ، غذاهای سرخ کردنی، ادویهها و گوشت قرمز پرهیز کنند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست