چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

درمان حساسیت دندانی


درمان حساسیت دندانی

حساسیت دندانی، مشکلی است که تعداد زیادی از افراد جامعه از آن رنج می‌برند. علایم این بیماری، درد هنگام غذا خوردن و مصرف نوشیدنی‌‌های سرد و گرم یا مواد قندی مثل شیرینی‌‌هاست...

حساسیت دندانی، مشکلی است که تعداد زیادی از افراد جامعه از آن رنج می‌برند. علایم این بیماری، درد هنگام غذا خوردن و مصرف نوشیدنی‌‌های سرد و گرم یا مواد قندی مثل شیرینی‌‌هاست...

این حساسیت معمولا به علت سایش مینا و دلایل دیگری مانند استفاده از خمیردندان‌ها و پودرهای ساینده یا دندان‌قروچه یا روش نادرست مسواک?زدن رخ می‌دهد. بیماری ریفلاکس نیز که منجر به بازگشت اسید معده به دهان می‌شود، می‌تواند با حل کردن مینای دندان باعث بروز حساسیت دندانی شود. از دست رفتن مینای دندان باعث می‌شود عاج زیرین عریان شود. عاج دندان حاوی توبول‌های عاجی است. داخل توبول‌های عاجی مایعی شبیه پلاسما وجود دارد که با شوک‌های سرمایی و گرمایی حرکت و اعصاب دندان را تحریک می‌کند و درد ایجاد می‌شود.

درمان این حساسیت چندان دشوار نیست و راه‌حل آن استفاده از خمیردندان‌های ضدحساسیت است. این خمیردندان‌ها حاوی موادی چون فلوئوراید (به مقدار زیاد)، نیترات پتاسیم و کلرید استرونیوم یا فسفات کلسیم هستند که دهانه توبول‌های عاجی را می‌بندند و مانع بروز حساسیت دندانی می‌شوند. مهم‌ترین درمان حساسیت‌های درمانی، حذف عامل ایجادکننده حساسیت است. با این کار مشکل تا حد زیادی کنترل می‌شود.

از سوی دیگر، یکی از عوامل مهمی که باعث حساسیت دندانی می‌شود، مصرف برخی غذاهاست. رژیم‌های غذایی حاوی کربوهیدرات‌های زیاد یا مصرف مقادیر زیادی ترشی و مرکبات باعث می‌شود فرد دچار افزایش حساسیت دندانی شود، پس قدم اول در درمان این افراد آن است که چنین موادی از رژیم‌غذایی‌شان حذف شود یا به حداقل برسد. فرد نباید تا ۲ ساعت پس از مصرف مواد اسیدی و مرکبات مسواک بزند زیرا مصرف مواد اسیدی باعث می‌شود مینای دندان نرم و به راحتی با مسواک زدن ساییده شود.

بهترین درمان، توصیه به استفاده از خمیردندان‌های ضدحساسیت است. ترکیب خمیردندان‌ها به گونه‌ای است که علایم را از بین می‌برد ولی در بسیاری از موارد پس از قطع مصرف آنها حساسیت عود می‌کند. یکی دیگر از عواملی که باعث حساسیت دندانی می‌شود، پوسیدگی دندان است. خمیردندان‌های ضدحساسیت گرچه ممکن است موقتا علایم را از بین ببرند اما با پیشرفت پوسیدگی، درد نیز به علایم اضافه می‌شود. به همین دلیل همه بیمارانی که دندان?های حساسی دارند، بهتر است برای مشخص شدن دقیق‌تر مشکل به دندان‌پزشک مراجعه کنند.

دکتر مهشید محمدی بصیر

متخصص دندان‌پزشکی ترمیمی و زیبایی

استاد دانشگاه علوم پزشکی شاهد