چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا

نگاهی به مزایا و معایب کارت های پرداخت


نگاهی به مزایا و معایب کارت های پرداخت

کارت های پرداخت خصوصیات متفاوتی دارند که باعث شده است به عنوان یک روش مناسب و مفید در معامله های آنلاین و آفلاین استفاده شوند

کارت‌های پرداخت خصوصیات متفاوتی دارند که باعث شده است به عنوان یک روش مناسب و مفید در معامله‌های آنلاین و آفلاین استفاده شوند. این کارت‌ها مانند تمام روش‌های پرداخت مزایا و معایبی دارند که با شناخت و آگاهی می‌توان از آسیب‌های احتمالی ناشی از استفاده از آن‌ها پرهیز کرد و از مزایای مناسب آن‌ها نیز بهره جست.

● مزایای کارت‌های پرداخت:

▪ عدم نیاز به حمل پول فیزیکی

یکی از خطراتی که همواره خریداران و فروشندگان را در حمل پول فیزیکی تهدید می‌کند خطر دزدی و سرقت وجه نقد است. طبیعی است که با استفاده از کارت‌های پرداخت خطر سرقت وجه نقد منتفی می‌شود و طرفین معامله در آسودگی خیال قرار می‌گیرند. از سویی حمل پول به شکل فیزیکی در مقدار زیاد، با مشکلات و سختی‌هایی همراه است که استفاده از کارت‌های پرداخت این مشکل را نیز برطرف خواهد کرد. همچنین امکان کلاه‌برداری با استفاده از وجه نقد تقلبی که یکی دیگر از خطرهای استفاده از پول فیزیکی است در این روش منتفی می‌شود.

▪ رسمیت جهانی

یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های کارت‌های پرداخت رسمیت جهانی آن است. هر چند کارت‌های پرداخت صادر شده از سوی ایران فقط کاربرد داخلی دارند اما کارت‌های پرداخت بین‌المللی همچون Visa و Master Card در هر جای دنیا در صورت نیاز به تبدیل به واحد دیگر، می‌توانند استفاده شوند. این وظیفه را معمولا موسسات گشایشگر (موسسات صادرکننده کارت مانند Visa و Master card ) برعهده می‌گیرند. این خصوصیات در خصوص معاملات آنلاین که از وب‌سایت‌های شرکت‌های مختلف با ملیت‌ها و واحدهای پولی متفاوت خرید شکل می‌گیرد بسیار پراهمیت و به عنوان یک مزیت تسهیل‌کننده موثر در معاملات قابل ذکر است. از آنجا که در یک پرداخت الکترونیکی طرف‌ها و سیستم‌های متعددی درگیرند بنابراین امکان نفوذ به این سیستم‌ها به‌‌رغم احتمال بسیار کم آن‌ها همواره وجود دارد.

▪ سرعت نقل و انتقال وجوه

در یک فرآیند خرید به شکل فیزیکی پروسه صدور صورتحساب (invoice processing) و ارسال آن برای مشتری و در نهایت ارسال وجه خرید از طرف خریدار برای فروشنده در خریدهای بزرگ و معاملات B۲B -که بین دو شرکت انجام می‌شود- یک پروسه طولانی و وقت‌گیر است. این در حالی است که در یک پرداخت به وسیله کارت‌های خرید این عملیات در کمتر از یک دقیقه انجام می‌شود. مشتری کافی است شماره کارت خود و اطلاعات مربوط به قبض را وارد کند تا عملیات معامله با سرعت انجام گیرد. در این فرآیند، مشتری نیازی به سخت‌افزار یا نرم‌افزار خاصی ندارد.

▪ قوانین حمایتی از مصرف‌کنندگان

در بعضی از کشورها مانند آمریکا قوانینی در حمایت از مصرف‌کنندگان این‌گونه کارت‌ها تحت عنوان Consumer credit protection act وجود دارد. این قوانین مجموعه تعهدهای مالی دارندگان کارت را هنگام دزدی در یک حد محدود ثابت نگه می‌دارد. این تعهدها توسط شرکت گشایشگر مانند Visa و Master card انجام می‌شود. بر اساس این قوانین در صورت مفقود شدن کارت، از لحظه اعلام مفقودی توسط صاحب آن به بانک، در صورت استفاده از کارت توسط رباینده، مجموع تعهداتی که از حساب صاحب کارت کسر می‌شود حداکثر ۵۰ دلار است. مابقی توسط موسسه گشایشگر تامین می‌شود که امتیاز مهمی برای استفاده از این کارت‌ها به شمار می‌رود.

● معایب کارت‌های پرداخت:

هرچند کارت‌های پرداخت مزیت‌های با ارزشی دارند که به عنوان یک گزینه مناسب در پرداخت‌ها در حیطه وسیعی استفاده می‌شوند اما باید توجه داشت که نقاط ضعفی نیز در استفاده از این کارت‌ها وجود دارد. توجه به این ضعف‌ها برای استفاده‌کنندگان به منظور جلوگیری از تحمل خسارت‌های مالی لازم است.

▪ سرقت اطلاعات کارت

اگرچه کارت‌های پرداخت در درون خود از امنیت بالایی برخوردارند و سیستم SSL نیز می‌تواند امنیت مبادله‌ها را بین جست‌وجوگرها و سرویس‌های web برقرار کند اما نمی‌تواند خطرات سرقت اطلاعات کارت‌ها را که توسط هکرها انجام می‌شود به صفر برساند. بنابراین یکی از خطراتی که همواره دارندگان کارت‌های اعتباری را تهدید می‌کند خطر هکرها و حمله‌های امنیتی است.

▪ هزینه‌های ناشی از نقل و انتقال وجوه

در هر نقل و انتقال مالی، بانک‌ها و شرکت‌هایی که خدمات کارت‌های پرداخت را انجام می‌دهند هزینه‌ای به حساب فروشنده منظور می‌کنند. در مجموع این هزینه‌ها می‌تواند برای فروشندگان مبلغ قابل ملاحظه‌ای باشد. برای مثال، در یک معامله ۱۰۰ دلاری در آمریکا معمولا فروشنده ۹۸ دلار از این پول را دریافت می‌کند. ۲ دلار کسر شده از این معامله که به عنوان کارمزد عملیات نقل و انتقال وجه به طور الکترونیکی از حساب فروشنده برداشت شده است به این شکل به مجموعه‌های درگیر تعلق می‌گیرد. بانک فروشنده حدود ۶۷ و موسسه صادرکننده کارت (مانند visa) ۸ سنت و بانک خریدار ۲۵/۱ دلار حق‌الزحمه دریافت می‌کنند. در این فرآیند هر چند به طور مستقیم خریدار هیچ‌گونه وجه اضافی به عنوان کارمزد یا حق‌الزحمه پرداخت نمی‌کند اما معمولاً فروشندگان کارمزد پرداختی را به شکل غیرمستقیم روی قیمت کالای خریدار اضافه و به شکل غیرمستقیم از خریدار دریافت می‌کنند. فروشندگانی که از قبول کارت‌های پرداخت خودداری کنند عملا حجم بزرگی از فروش خود را از دست می‌دهند.

● بانکداری الکترونیک و تقویت و حفظ سلامت نظام پولی

در این صفحه تا به حال در خصوص مزایا و فواید سرویس‌ها و خدمات بانکداری الکترونیک مفصل سخن گفته‌ایم. در این شماره قصد داریم شما را با نقش نظام بانکداری الکترونیک در حفظ سلامت مالی و پولی آشنا کنیم. تردیدی وجود ندارد که افزایش دقت و سلامت کاری را می‌توان از ویژگی‌های بانکداری الکترونیکی برشمرد و جلوگیری از اختلاس یکی از پدیده‌‏هایی است که با استفاده از این سیستم راحت‌تر انجام خواهد شد. تمامی کارشناسان بر این باورند بانکداری الکترونیکی پدیده‌‏ای است که به کارگیری آن برای همه منفعت دارد و می‌‏تواند در جهت کاهش هزینه‌‏های دولت قدم‌‏های موثری بردارد. برای مثال، هزینه‌‏های فراوان چاپ اسکناس با وجود بانکداری الکترونیکی کاهش می‌‏یابد. این در حالی است که پرداخت قبوض آب، برق،‌‏ تلفن و گاز به‌‌رغم توسعه سیستم تلفن بانک و خودپردازهای بانکی همچنان با مراجعه مردم به بانک‌‏ها با مشکلاتی مواجه است که با وجود بانکداری الکترونیکی برطرف می‌‏شود. بدیهی است که حل این مشکل به فرهنگ‌سازی نیاز دارد. باید توجه داشت که کاهش نقل و انتقال اسکناس به شکل مستقیم به ارتقای بهداشت عمومی نیز کمک می‌کند و طبق آمار به دست آمده، در ایران سالانه ۳/۷ میلیارد برگ اسکناس در جریان است. با توجه به جمعیت ۷۰ میلیونی در کشور، سرانه هر نفر شهروند معادل ۱۰۰ برگ اسکناس در نظر گرفته شده و این رقم در بین کشورهای صنعتی برای هر نفر ۱۲ تا ۱۶ برگ اسکناس و در کشورهایی مانند هند و پاکستان بین ۴۰ تا ۵۰ برگ اسکناس است. وجود تعداد برگ‌‏های زیاد اسکناس در کشور نشان‌دهنده نبود بانکداری الکترونیک است و باید این پدیده جدی گرفته شود.

باید توجه داشت که سالانه حدود ۱۲۰ میلیارد ریال بابت تفکیک و جمع‌آوری این اسکناس‌‏ها در کشور هزینه می‌‏شود که اگر بخشی از آن صرف توسعه بانکداری الکترونیک شود بسیاری از مشکلات رفع خواهد شد. منافع بانکداری الکترونیکی تنها مربوط به دولت‌ها نیست و بانک‌‏ها نیز با کاهش مراجعان، کاهش هزینه‌های سربار، اداری و کاهش عملیات بانکی می‌‏توانند در سرویس‌‏دهی مناسب به مشتریان قدم‌‏های بسیاری بردارند و در عین حال از مشکلات خود نیز بکاهند.

افزایش دقت و سلامت کاری از دیگر ویژگی‌های بانکداری الکترونیکی محسوب می‌شود و جلوگیری از اختلاس یکی از پدیده‌‏هایی است که با این سیستم حل خواهد شد. ایجاد بانکداری الکترونیکی یکی از مسائلی است که در کاهش هزینه‌‏ها و سرعت عمل رسیدگی به ارباب رجوع موثر واقع می‌شود و ارتقای فرهنگ بانکداری الکترونیکی با استفاده از ابزارهای اطلاع‌رسانی و آموزشی جهت شناسایی سیستم‌های نوین بانکی می‌‏تواند در این میان بسیار تاثیرگذار باشد.

وجود قوانین و مقررات حقوقی نیز در پیشبرد بانکداری الکترونیک ضروری است و باید با جدی گرفتن امضای دیجیتالی به منظور رسیدگی به شکایت‌ها و تخلف‌های الکترونیکی، تدابیری اتخاذ شود تا امنیت لازم در این سیستم‌‏ها به وجود آید. آموزش و اتخاذ شیوه‌‏هایی که منجر به تامین نرم‌افزارهای لازم شود نیز باید مورد توجه قرار گیرد و علاوه بر این ضروری است زیرساخت‌‏های مخابراتی با همکاری وزارت ICT متناسب با نیاز جامعه توسعه یابد.

تربیت نیروی متخصص و اختصاص بودجه مناسب توسط دولت برای توسعه سیستم بانکی امر مهم دیگری است که به توسعه بانکداری الکترونیک کمک می‌کند. بر طبق برنامه‌ریزی انجام شده و بر اساس برنامه چهارم توسعه تا پایان سال ۸۸ تعداد دستگاه‌‏های خودپرداز کشور به ۳۰ هزار عدد خواهد رسید و این مسئله به گسترش بانکداری الکترونیک کمک زیادی خواهد کرد.

بر اساس آنچه گفته شد پدیده بانکداری الکترونیک ضرورتی است که بانک‌‏های دولتی و خصوصی باید در جهت تقویت و گسترش آن بکوشند.

اگرچه در سال‌های آغازین دهه ۸۰ بانک‌های خصوصی کشور در این زمینه فعال‌تر از بانک‌های دولتی بودند، اما به تدریج بانک‌های دولتی نیز در این زمینه فعال شدند و اکنون شاهد بهبود خدمات بانکداری الکترونیک آن‌ها نیز هستیم.

● اخبار شرکت‌ها

▪ غوغای اسپارکل در کامپیوتکس!

وقتی نام شرکت اسپارکل به میان می‌آید اولین چیزی که در ذهن هر کاربر علاقه‌مند به کامپیوتر نقش می‌بندد کارت‌های گرافیک مناسب این شرکت است که سالیان سال است در بازار کشور عرضه می‌شود. از آن‌جایی که شرکت تایوانی اسپارکل نمی‌خواهد فقط یک تولید‌کننده کارت‌گرافیکی باشد، امسال در نمایشگاه کامپیوتکس غوغایی به پا کرد. با ارایه چند محصول جدید نشان داد که تواناییش بیشتر از تولید کارت گرافیک است.

▪ تقویت‌کننده اسپارکلی

اولین محصولی که توسط اسپارکل در نمایشگاه کامپیوتکس معرفی شد یک تقویت‌کننده حرفه‌ای صدا بود. این تقویت‌کننده جدید به صورت یک کارت مجزا طراحی شده است که روی رابط PCI-E x۱ نصب می‌شود. بر اساس اطلاعات ارایه شده توسط شرکت اسپارکل توان مورد نیاز این کارت از طریق یک کانکتور چهار پین که روی آن تعبیه شده است تأمین می‌شود. این تقویت‌کننده پیشرفته از طریق کابل HDA به مادربرد متصل و اطلاعات مورد نیاز برای پردازش را دریافت می‌کند. اسپارکل برای ساخت این تقویت‌کننده صدا از چیپ‌ست DAE-۳ (Digital Audio Engine۳) شرکت معروف Intersil استفاده کرده است. این چیپ‌ست جدید‌ترین تولید این شرکت است که باعث بهبود طیف وسیعی از فرکانس‌های محدوده شنوایی انسان می‌شود. به گفته مدیران شرکت اسپارکل این تقویت‌کننده صدا بهترین گزینه برای کاربرانی است که به دنبال خرید یک سیستم HTPC مناسب برای تماشای فیلم و پخش موسیقی هستند.

▪ n تعداد مانیتور!

محصولی بعدی که توسط اسپارکل در نمایشگاه کامپیوتکس معرفی شد و توجه بسیاری از افراد را به خود جلب کرد X-Link بود. این دستگاه ساده و در عین حال کاربردی چیزی نیست جز یک DVI Hub که توسط شرکت اسپارکل معرفی شده است. برای استفاده از این دستگاه کافی است که DVI Hub جدید اسپارکل را از طریق USB به کامپیوتر نصب کنید. در این حالت پس از نصب برنامه می‌توانید همزمان شش مانیتور را به کامپیوتر خود وصل کنید و از یک محیط چند منظوره‌ای مناسب لذت ببرید. بنا به اطلاعات ارایه شده این هاب قابلیت پشتیبانی از حداکثر دقت ۱۲۰۰?۱۶۰۰ پیکسل را دارد و به راحتی نیاز یک کاربر امروزی را بر‌آورده می‌کند. علاوه بر این کاربرانی که علاقه خاصی به تماشای فیلم در تلویزیون دارند می‌توانند با استفاده از تبدیل DVI به HDMI کامپیوتر را به تلویزیون وصل کنند. این DVI Hub قابلیت نصب در سیستم‌عامل‌های ویندوز و Mac را دارد.

▪ خنک‌‌تر از قبل!

سومین محصول ارایه شده در نمایشگاه، سیستم خنک‌کننده IDF بود. در مجموع استفاده از کلمه IDF که مخفف سه کلمه Intelligent Dual Fly است نشان می‌دهد که کاربر با یک خنک‌کننده هوشمند طرف است. اگر یادتان باشد مدتی پیش شرکت اسپارکل خنک‌کننده Dual Fly خود را معرفی کرد و با طراحی خاص خود توانست کارت گرافیکی Calibre ۹۶۰۰GT این شرکت را در رده بهترین کارت‌های گرافیکی دنیا قرار دهد. اکنون پس از گذشت زمان نه‌چندان طولانی، این شرکت با بهبود این خنک‌کننده، نسخه جدید آن را با نام IDF به بازار ارایه کرده است که امکان مدیریت هوشمند دور فن از طریق GBOX برای کاربر وجود دارد. GBox یک کنترلر است که در بعضی از کارت‌های سری Calibre اسپارکل ارایه می‌شود و امکان اورکلاک کردن پردازنده و حافظه گرافیکی را به صورت سخت‌افزاری به کاربر می‌دهد. این خنک‌کننده مانند گذشته از جنس آلیاژ مس و آلومینیوم است که باعث انتقال سریع حرارت پردازنده و حافظه‌های کارت گرافیکی می‌شود.

▪ برای خانه‌های ما!

آخرین محصولی که توسط اسپارکل در نمایشگاه کامپیوتکس معرفی شد، Calibre Cuti بود. در زبان ساده Cuti یک کامپیوتر رژیمی است که برای استفاده در خانه‌های ۳۰ تا ۴۰ متری طراحی شده. در اصل Cuti محصولی است که بر اساس فناوری ION شرکت nVIDIA ارایه شده است. این محصول مجهز به پردازنده فوق کم مصرف Atom و پردازنده گرافیکیGeforce ۹۴۰۰M است که امکان تماشای فیلم‌های HD، پخش موسیقی و کاربرد‌های دیگر را با حداقل اشغال فضا به کاربر می‌دهد. برای استفاده از این محصول کافی است cuti را با استفاده از پورت D-Sub به تلویزیون متصل و به راحتی از طریق صفحه‌کلید بی‌سیم آن را مدیریت کنید.

نویسنده:کامران مسروری

مریم عمادی