شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
عادات غذایی در میان ملل مختلف
اگر نگاهی به عادتهای غذایی افراد در کشورهای مختلف بیندازیم، متوجه خواهیم شد که شرایط اجتماعی، فرهنگی، زیست محیطی و همچنین شرایط اقتصادی و حتی سیاسی حاکم برجوامع مختلف میتواند از اهمیت بسیار زیادی درعادات غذایی افراد برخوردار باشد.
داشتن ۳ وعده غذایی اصلی از جمله ویژگیهای مشترک در میان اقوام و کشورهای مختلف است. اگر چه ارزش هر یک از این وعدههای غذایی در رژیم غذایی افراد در کشورهای مختلف متفاوت است.
دیدگاه مردم آمریکا درباره غذاخوردن از بسیاری جهات با دیگر کشورها متفاوت است و از این رو رژیم غذایی مردم این کشور به عنوان یکی از مضرترین رژیمهای غذایی درسطح دنیا شناخته شده است.
آنها بیش از هر چیز به خوردن غذایی که برای آنها لذت بخش باشد اهمیت میدهند و به مضرات آن توجهی نمیکنند. در مقابل، اقوامی که در حاشیه سواحل مدیترانه زندگی میکنند ، سالمترین برنامه غذایی روزانه را دارند چرا که گندم، برنج، ماهی، زیتون، نخود و گوشت بره از ترکیبات اصلی غذاهای سنتی رژیم غذایی مدیترانهای هستند که در مقایسه با دیگر غذاهایی که خوردن آنها در دیگر کشورهای دنیا رایج است میزان کلسترول کمتری دارند.
در کشورهای اروپایی نیز گوشت و سیبزمینی از مهمترین موادغذایی هستند که در طبخ غذاهای مختلف از آنها استفاده میشود و اگر چه در بسیاری از کشورهای اروپایی رژیم غذایی افراد تحت تاثیر رژیم غذایی دیگر کشورها قرار گرفته است اما در کشورهایی مانند انگلیس و ایتالیا مردم همچنان به خوردن غذا به شیوه سنتی پایبند هستند.
برخلاف اینکه در این کشورها وعده غذایی صبحانه و ناهار از وعدههای اصلی غذایی روزانه افراد هستند اما در بسیاری از دیگر کشورهای اروپایی وعده غذایی مفصل صبحانه به خوردن مقدار کمی از غلات، شیر و مقداری نان ومربا محدود شده است و جالب اینکه سبک زندگی افراد موجب شده که در این کشورها وعده غذایی ناهار تا حد امکان ساده باشد تا بتوان آن را در مدت زمان کوتاهتری میل کرد و بنابراین چنین تغییراتی سبب شده است تا به جای صبحانه و ناهار وعده غذایی شام به یک وعده غذایی اصلی تبدیل شود که معمولا در فاصله زمانی بین ساعات ۷ تا ۹ شب خورده میشود.
شاید برایتان جالب باشد بدانید که آمریکاییها بیش از ۴۰ درصد از بودجه اختصاص یافته برای موادغذایی را به غذاهای رستورانی و غذاهای آماده یا به اصطلاح فستفود اختصاص میدهند و این در حالی است که برخلاف آنها اروپاییها اغلب تنها ۵ درصد از این بودجه را به غذاهای غیرخانگی اختصاص میدهند و به همین علت خوردن غذاهای ناسالم در آمریکا موجب شده است تا ساکنان این کشورها بیش از دیگر کشورها با مشکل اضافه وزن مواجه شوند.
● عادتهای غذایی در گوشه و کنار دنیا
آنچه مسلم است این که تعداد وعدههای غذایی در هر روز، مقدار آن و همچنین مواد تشکیلدهنده آن و اینکه وعدههای غذایی در چه موقعی از روز و چگونه باید در رژیم غذایی افراد گنجانده شوند در کشورهای مختلف متفاوت است.
بسیاری از افراد براین باورند که رژیم غذایی افراد در هر کشور بیش از هر چیز بر شرایط آب و هوایی، اکولوژیکی، فرهنگی و سنتهای حاکم برجوامع بستگی دارد و همین موضوع موجب شده تا شاهد تفاوتهای چشمگیر و قابل توجهی در رژیم غذایی افراد در گوشه و کنار دنیا باشیم.
اگر رژیم غذایی مردم را در کشورهای صنعتی با دیگر کشورهای دنیا مورد مقایسه قرار دهیم متوجه خواهیم شد که در این کشورها خوردن چربیهای حیوانی و موادقندی بیشتر مورد توجه است. تغییرات ایجاد شده در سبک زندگی و شیوه کاری افراد و همچنین کاهش میزان تحرک افراد و فعالیتهای جسمانی در بسیاری از کشورها، سلامت افراد را در معرض خطرهای جدی قرار داده و موجب افزایش میزان مرگ و میر آنها شده است.
در حالی که بسیاری از پزشکان و متخصصان تغذیه براین باورند که یکی از موثرترین راهکارها برای درمان بسیاری از بیماریها، تغییر در رژیم غذایی افراد است.
● علاقه به غذاهای دریایی
هلندیها از جمله افرادی هستند که علاقه آنها به خوردن غذاهای دریایی و بویژه ماهی زبانزد همه است. علاقه زیاد مردم هلند به خوردن ماهی تا حدی است که آنها حتی در تهیه ترشی هم از ماهی استفاده میکنند. ترشیماهی که از جمله چاشنیهای غذاهای اصلی مردم این کشور است یکی از محبوبترین انواع ترشیهاست که همراه با غذا یا در تهیه انواع مختلفی از ساندویچها مورد استفاده قرار میگیرد.
در بسیاری از کشورها مانند مکزیک وعده غذایی ناهار و شام همراه با هم و در فاصله بین ساعات ۳ تا ۵ بعدازظهر صرف میشود. آنها براین باورند که اگر شب غذای کمتری بخورند، میتوانند وعده غذایی کاملی را برای صبحانه که از وعدههای غذایی ضروری است در نظر بگیرند که این موضوع میتواند نقش بسیار مهمی در تعادل وزن و حفظ سلامت جسمانی آنها داشته باشد.
● صبحانه، وعده غذایی فراموش شده
بهرغم اینکه در سالهای اخیر وعده غذایی صبحانه که از ۳ وعده غذایی اصلی در برنامه غذایی روزانه افراد است در بسیاری از کشورها به دست فراموشی سپرده شده، اما شاید برایتان جالب باشد بدانید که همچنان در برخی از کشورها طبق سنتهای قدیمی، وعده غذایی کاملی برای صبحانه در نظر گرفته میشود که به نظر میرسد نقش بسیار مهمی در حفظ سلامت آنها داشته باشد.
بسیاری از ما ایرانیها نیز از جمله افرادی هستیم که در سالهای اخیر، وعده غذایی صبحانه را از وعدههای اصلی غذایی خود حذف کردهایم غافل از اینکه این تصمیم نادرست ما میتواند پیامدهای نامطلوبی را به همراه داشته و بیش از پیش سلامت جسمانی ما را در معرض خطر قرار دهد . در اغلب کشورهای جنوبی و شرقی آسیا و بخصوص در کشورهایی مانند ژاپن و کره همچنان افراد به صبحانه به عنوان یک وعده غذایی ضروری نگاه میکنند.
تا جایی که در کشور ژاپن یک وعده غذایی کامل شامل یک نوع سوپ مخصوص صبحانه، برنج، ماهی و تخممرغ است و این در حالی است که سبزیهای شور نیز از جمله چاشنیهای بسیار مهمی هستند که همراه با صبحانه خورده میشوند و جالب اینکه در کشور کره وعده غذایی صبحانه فرق چندان زیادی با وعدههای غذایی ناهار و شام ندارد و آنها اغلب غذاهای مشابهی را در این ۳وعده غذایی میخورند و از این رو وعده غذایی صبحانه شامل یک رژیم غذایی کامل است. در کشورهای آمریکایی صبحانه شامل انواع میوه، غلات کامل، آبمیوه، نان تست و قهوه، همچنین فرآوردههای لبنی و مرباست.
نکته: آمریکاییها بیش از ۴۰ درصد از بودجه اختصاص یافته برای موادغذایی را به غذاهای رستورانی و غذاهای آماده اختصاص میدهند و برخلاف آنها اروپاییها تنها ۵ درصد از این بودجه را بهغذاهای غیرخانگی اختصاص میدهند
اگر چه در کشورهای اروپایی، خوردن صبحانه کامل به شکل سنتی جایگاهی ندارد اما در کشور انگلیس برخلاف دیگر کشورهای اروپایی مردم همچنان به این سنتها پایبند هستند و صبحانه بسیار کاملی شامل تخممرغ، گوجه فرنگی، قارچ، لوبیا، نان، قهوه، ماهی دودی و ژامبون گوشت را برای این وعده غذایی آماده میکنند در حالی که در دیگر کشورهای اروپایی مانند آلمان، فرانسه و ایتالیا تنها شیر، قهوه و یک نوع بیسکویت یا نان مخصوص صبحانه به عنوان این وعده غذایی صبحگاهی در نظر گرفته میشود و در برخی از کشورها مانند استرالیا نیز مردم ترجیح میدهند که وعده غذایی کامل شامل لوبیا، ذرت و تخممرغ و یک نوع ماکارونی مخصوص را برای صبحانه آماده کنند تا انرژی لازم برای کار و فعالیت روزانه آنها را تامین کند.
● غذای ایرانی خوشمزه، اما...
برخلاف این که ما ایرانیها تصور میکنیم غذاهای ایرانی خوشمزهترین و سالمترین غذاها در سطح دنیا هستند، باید پذیرفت که اغلب این غذاها مانند خورشت قورمهسبزی که از جمله غذاهای اصلی رژیم غذایی ایرانیها هستند ارزش غذایی لازم را ندارند و این در حالی است که در کشورهای شرق و جنوب شرقی آسیا خوردن غذاهایی مورد توجه است که کم حجم بوده و در عین حال از ارزش غذایی بالاتری برخوردارند. اگر چه اغلب ما ایرانیها به خوردن ماهی و سبزیجات خیلی اهمیت نمیدهیم اما در کشورهای جنوب و شرق آسیا غذاهای دریایی و بویژه ماهی از جمله غذاهای اصلی محسوب میشوند و این نوع رژیم غذایی سالم موجب شده که در سالهای اخیر میانگین قد افراد ساکن در شرق و جنوب شرق آسیا در مقایسه با گذشته به میزان قابلتوجهی افزایش یابد.
متاسفانه در سالهای اخیر در بسیاری از کشورها به دلیل مشغله کاری زیاد افراد، خوردن غذاهای آماده یا فستفودها بشدت مورد توجه قرار گرفته است و در مقابل وعده غذایی صبحانه که از جایگاه بسیار مهمی برخوردار است به دست فراموشی سپرده شده و همین عوامل موجب شده تا عادتهای غذایی نامناسب در سطح جوامع مختلف شیوع پیدا کند و در این میان تنها کشورهای جنوبی و شرقی آسیا هستند که بهرغم اینکه در برخی از این کشورها مانند ژاپن، فناوری توانسته بسیاری از ابعاد زندگی آنها را تحت تاثیر خود قرار دهد مردم همچنان به عادات غذایی سنتی خود پایبند هستند و رژیم غذایی آنها اغلب شامل غذاهای آب پز و سبزیجاتی است که زمان پخت آنها بسیار کوتاه است و اگر چه شاید غذاهای خوشمزه و خوشطعمی نباشند، اما ارزش غذایی مواد حفظ خواهد شد.
● چاقی معضل جهانی
براساس مطالعات انجام شده در جوامع صنعتی و مدرن افزایش میزان رفاه نسبی افراد موجب شده تا تغییرات قابلتوجهی در سبک زندگی افراد ایجاد شود و از اینرو براساس نتایج به دست آمده از بررسیهای آماری، در سالهای اخیر شیوع چاقی در سطح جهان بیش از ۵۰ درصد در مقایسه با گذشته افزایش یافته است که علت اصلی آن عادات غذایی نامناسب و تغییرات ایجاد شده در رژیم غذایی افراد و همچنین کاهش فعالیتهای جسمانی است.
افزایش مصرف شیرینی، تنقلات و غذاهای فستفود و استفاده از چربیهای جامد در تهیه انواع مختلف غذاها از مهمترین عوامل شیوع چاقی در کشورهای مختلف محسوب میشوند. رواج شیوههای زندگی صنعتی در شهرهای بزرگ سبب شده تا افراد غذاهای آماده را که اغلب غذاهای چرب و پرکالری هستند به خوردن غذاهای خانگی ترجیح دهند و به همین علت اگر نگاهی به برنامه غذایی مردم در کشورهای مختلف بیندازیم متوجه خواهیم شد که متاسفانه در سالهای اخیر اغلب افراد غذاهایی را میخورند که پرکالری و سیرکننده هستند و این در حالی است که مصرف لبنیات و سبزیجات را که میتوانند نقش بسیار مهمی در کنترل وزن افراد و تامین موادغذایی مورد نیاز بدن آنها داشته باشند از یاد بردهاند.
بیشک در اغلب کشورها عادتهای غذایی و سبک زندگی امروز در مقایسه با نسل گذشته با تغییرات بسیار زیادی مواجه شده که این موضوع میتواند تهدیدی برعلیه سلامت افراد باشد. اگر تنها به دنبال یک رژیم غذایی سالم هستید به شما توصیه میکنیم حتما از نوعی موادغذایی استفاده کنید که حاوی مقادیر کافی از غلات کامل هستند.
هیچگاه غذا را با عجله نخورید، موادغذایی را به مقدار کم و در وعدههای غذایی متعدد بخورید و همچنین استفاده از موادغذایی، سبزیجات تازه و چاشنیهای غذایی مختلف را فراموش نکنید.
منابع:
essay forum . com
cnn.com
سهیل امیری
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست