پنجشنبه, ۱۰ خرداد, ۱۴۰۳ / 30 May, 2024
مجله ویستا

فرصت را غنیمت بشمارید


فرصت را غنیمت بشمارید

سرچشمه باید گرفتن به بیل چه بگذشت نشاید گرفتن به پیل
تا که دستت میرسد کاری بکن پیش از آن کز تو نیاید هیچ کار
برگ عیشی به گور خویش فرست کس نیارد به پس تو پیش فرست
قال علی علیه السلام …

سرچشمه باید گرفتن به بیل چه بگذشت نشاید گرفتن به پیل

تا که دستت میرسد کاری بکن پیش از آن کز تو نیاید هیچ کار

برگ عیشی به گور خویش فرست کس نیارد به پس تو پیش فرست

قال علی علیه السلام : « اغتنموالفرصته فان الفرصته تمرمرالسحاب » : « فرصت را غنیمت بشمارید زیرا مانند ابر بهار میگذرد »

دریغ و درد که عمر عزیز ما فانی شد گذشت دوره خوشی و وقت ناتوانی شد ـ قدم خمید ور خم زرد گشت و موی سپید همه در غم فلان و بفکر فلانی شد

ای که پنجاه رفت و در خوابی مگر این پنج روزه دریابی ـ بر سر قبر کسی رفتم و گفتم چونی گفتا احوال مپرس چون بیائی دانی ـ آن نه اینجاست که پرسند ز اهل و نسبت که تو از نسل گدا یا پسر خاقانی ـ رشوه و دینار نگیر نذر کس عمل خیر بخواهند اگر بتوانی .

فرصت را نباید به رایگان از دست داد. عمر انسانی بسیار ارزشمند است و سرمایه ایست که هیچ چیز به پای آن نمی رسد. معروف است که میگویند عمر طلاست باید گفت عمر بهتر از طلاست زیرا طلا را با عمر به دست می آورند ولی اگر عمر تمام شد اگر تمام روی زمین پر از طلا شود دیگر ممکن نیست که عمر برگردد و دوباره به دست آید محال است .

هرچه بینی در جهان دارد عوض وز عوض گردد ترا حاصل غرض .

بی عوض دانی چه باشد در جهان عمر باشد قدر عمرت را بدان .

پروین اعتصامی میگوید : گوهر عمر بدین تیرگی از دست مده آخر این در گرانمایه بهائی دارد. هیزم سوخته شمع ره منزل نشود باید افروخت چراغی که ضیائی دارد.

درباره استفاده از عمر بحثهای زیادی است و نمونه های بسیاری از افراد بوده اند که با بهره گیری بهینه از لحظات عمرشان آثار جاودانه ای از خود بیادگار گذاشته اند که تا ابد نام آنرا بر تارک تاریخ درخشان کرده . مانند علما و محدثین عالیقدری همچون علامه مجلسی و حلی و شیخ عباس قمی و شهیدمطهری و شهید دستغیب و امام خمینی و دیگر بزرگان که بسیارند و ما باید از آنان پیروی نمائیم و با قدردانی و بهره وری از عمر خود حداکثر استفاده را بنمائیم . همه میدانیم که بعد از اینکه انسان از دنیا رفت تمام اعمال او قطع میشود ولی سه چیز از او باقی میماند :

۱) اولاد صالح

۲) مالیکه در راه خیر صرف نموده و باقیات الصالحاتی از خود بیادگار گذاشته

۳) کتابی که بعد از او بجا مانده که مردم از آن استفاده میکنند و هدایت به سوی سعادت میشوند.

بکوشیم تا هر سه مورد یا دو یا یک مورد را از خود بیادگار بگذاریم تا از عمر نتیجه ای گرفته باشیم عمری که خواه و ناخواه از دست میرود و هر یک روز که میگذرد ما یک گام به مرگ و قبر نزدیکتر میشویم و سرانجام همگی به سرای جاودانه خواهیم شتافت و هیچ شک و شبهه ای نیست که قیامتی در کار است و انسان مورد سئوال قرار میگیرد که با عمرت مخصوصا دوران جوانی چه کردی و از ثروت سئوال میشود که در چه راه مصرف شد قرآن میفرماید : « وقفوهم انهم مسئولون » : « نگهدارید آنان را زیرا مسئول هستند و باید پاسخگو باشند » در روایت است که : « از عمر و مال و جوانی سئوال میشود پیش از آنکه قدم از قدم برداریم » و نیز در روایات آمده است : « به حساب خود برسید قبل از اینکه به حساب شما برسند و اعمالتان را میزان کنید قبل از اینکه اعمال شما میزان شود » . محاسبه و مراقبه دو موضوع بسیار مهم است که علمای علم اخلاق بر آن بسیار تاکید و اصرار دارند که انسان مومن می باید حساب اعمال خود را بنماید و کاملا مراقب و مواظب اعمال و رفتار خود باشد تا به سرمنزل مقصود برسد و انحرافی پیش نیاید.

دام سخت است مگر یار شود لطف اله ورنه انسان نبرد صرفه ز شیطان رجیم .

فرصت را نباید از دست داد. عمر انسانی بسیار ارزشمنداست و سرمایه ای است که هیچ چیز به پای آن نمی رسد

لحظات عمر را که هیچ عوضی جایگزین آن نمی شود دریابیم :

تا که دستت می رسد کاری بکن پیش از آن کز تو نیاید هیچ کار.

برگ عیشی به گور خویش فرست کس نیارد به پس تو پیش فرست .

بی عوض دانی چه باشد در جهان عمر باشد قدر عمرت را بدان .

عبدالنبی انصاری