یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

پنجره هشتم


پنجره هشتم

مایکروسافت با عرضه سری جدید ویندوز, به دنیای هوشمندها قدم می گذارد

در میان سیستم‌های عامل‌ موجود برای رایانه‌های رومیزی و قابل حمل، ویندوز شرکت مایکروسافت یکی از آن سیستم عامل‌هایی است که طرفداران و کاربران بسیار زیادی در سراسر دنیا دارد.

محبوبیت این سیستم عامل به حدی است که افراد بسیاری در اقصی نقاط جهان منتظر رونمایی رسمی و عرضه نسخه جدید این محصول به بازار بودند؛ اما به نظر می‌رسید که انتظار برای عرضه ویندوز جدید که هشت نام دارد بیش از همیشه بود، زیرا این بار مایکروسافت تغییرات جدی و عمده‌ای را در مورد ویندوز هشت انجام داده است. ویندوز جدید پرچمدار ویژگی‌های عمده‌ای است که قصد داریم به برخی از آنها بپردازیم.

● پنجره‌ها و کاستی‌ها

نخستین ویژگی که در همان نگاه اول به چشم می‌آید کاشی‌ها یا به اصطلاح همان Tileها است که یکی از مهم‌ترین تغییرات یا بهتر است بگوییم ویژگی‌های نسخه جدید ویندوز به حساب می‌آید به کلی آنچه را تا به حال در مورد ویندوز به آن عادت کرده‌ایم دگرگون کرده است. در ویندوز هشت به جای منوی همیشگی و قدیمی استارت و محیط کار موسوم به دسکتاپ با صفحه‌ای روبه‌رو هستیم که پر از کادر‌های کوچک و بزرگ و رنگارنگی است که مایکروسافت آنها را کاشی نامیده است. تمام برنامه‌های پیشفرض و نصب‌شده توسط کاربر درون هر یک از این کاشی‌ها به نمایش در می‌آیند. به غیر از کاشی‌هایی که به صورت پیشفرض وجود دارند، کاربر می‌تواند بسته به نیاز خود برنامه‌هایی که بیشتر مورد نیاز قرار می‌گیرند بین این کاشی‌ها قرار دهد.

نکته جالب در مورد کاشی‌های مذکور این است که حالت زنده (لایو) دارند؛ به این صورت که برای مثال در مورد برنامه نامه‌های الکترونیکی تعداد ایمیل‌های رسیده را در لحظه نشان می‌دهند یا نام موسیقی یا فیلم در حال پخش را به نمایش می‌گذارند.

این رابط کاربری جدید و نوظهور اوایل مترو نام داشت، ولی بعدها اسم آن به مُدرن تغییر پیدا کرد. البته نیاز نیست خیلی نگران باشید و افسوس بخورید، زیرا مایکروسافت همان طراحی کلاسیک محیط دسکتاپ و نوار وظیفه‌اش را همانند آنچه در ویندوز هفت و نسخه‌های پیشین شاهدش بودیم در ویندوز هشت نیز حفظ کرده است که با یک کلیک یا لمس می‌توان به آن دسترسی پیدا کرد.

● ورود به دنیای لمسی

جالب است بدانید که باز طراحی و تغییرات ظاهر رابط کاربری ویندوز جدید اتفاقی یا فقط با هدف تغییر دکوراسیون نبوده است، بلکه هدف اصلی مایکروسافت از این کار ورود به دنیای پیشرو و با شتاب صفحه‌های لمسی بوده است. در حقیقت همان کاشی‌هایی که پیشتر از آنها یاد کردیم نقش بسیار عمده‌ای در ارتباط بهتر و موثرتر کاربر با صفحه لمسی دارند.

یکی از ایرادات و انتقادهایی که به نسخه قبلی ویندوز وارد می‌شد این بود که این سیستم عامل مناسب نمایشگرهای لمسی نبود؛ از همین رو مایکروسافت کوشیده تا حد ممکن ویندوز هشت را برای نمایشگرهای لمسی بهینه کند.

یکی دیگر از ویژگی‌های قابل ذکر و برجسته ویندوز هشت امکان اجرای چند برنامه یا به اصطلاح مولتی تسکینگ بوده که آن هم به کلی دگرگون شده و بسیار کارآمدتر می‌توان از آن استفاده کرد.

حـــال که با تغییرات کـــلیدی ویندوز هشت آشنا شدید، بد نیست بدانید که ویندوز جدید در حدود ۱۰ ثانیه (۲۵ ثانیه سریع‌تر نسبت به نسخه قبلی یعنی هفت) بالا می‌آید.

اما به غیر از تغییر عمده‌ای که مایکروسافت در ظاهر ویندوز اعمال کرده است، از ابتکار دیگری هم استفاده کرده که چشم‌انداز این شرکت در رقابت با سیستم عامل‌های جلودار فعلی دستگاه‌های همراه را نشان می‌دهد. در واقع ویندوز هشت مخصوص رایانه‌های رومیزی، دارای همتایی است به نام ویندوز آر تی (RT) که مخصوص دستگاه‌های پرتابل از قبیل تبلت‌ها با پردازنده‌های ضعیف‌تر طراحی شده است. به غیر از آر تی، ویندوزفون هم محصول دیگر مایکروسافت است که برای دستگاه‌های پرتابل از قبیل تلفن‌های همراه هوشمند در نظر گرفته شده است.

● دارو دسته هشتی‌ها

ویندوز هشت، ویندوز هشت آر تی و ویندوزفون در عمل از یک هسته مشترک بهره می‌برند که کار را برای برنامه‌نویسان و توسعه‌دهندگان آن بسیار آسان می‌کند؛ زیرا با تغییراتی جزئی در کدهای برنامه، برنامه نویسان قادرند برنامه‌های مشترک برای هر سه نسخه ویندوز بنویسند.

همین موضوع در درازمدت باعث نزدیکی بیشتر رایانه‌های بزرگ با موبایل‌ها و تبلت‌ها می‌شود و یکپارچگی بیشتر و بهتر محصولات مایکروسافت و در نهایت سهم بالاتر این شرکت در بازار سیستم عامل‌های رومیزی و همراه را به ارمغان خواهد ‌آورد. به همین جهت بسیاری از کارشناسان بر این باورند که ویندوز جدید می‌تواند رقیبی جدی و سرسخت برای اندروید گوگل و آی او اس (iOS) اپل باشد.

اما در آخر قیمت ویندوز جدید هم جالب توجه است. مایکروسافت در اقدام غیرمنتظره‌ای برای مدت زمانی نسبتا محدود و تا اواسط دی‌ماه امکان به روز رسانی ارزان‌قیمت به ویندوز هشت را برای کاربران نسخه اصلی ویندوز هفت فراهم کرده است. کاربرانی که در حال حاضر رایانه‌ای مجهز به نسخه اصلی ویندوز هفت دارند می‌توانند تنها با پرداخت ۱۲۰هزار تومان دستگاه خود را به ویندوز هشت آپدیت کنند. این در حالی است که مایکروسافت برای نسخه جداگانه ویندوز هشت قیمت ۲۱۰ هزار تومان را با نرخ فعلی دلار آمریکا در نظر گرفته است.

رامین فتوت