سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

همسر دلخواه من


همسر دلخواه من

اصل جلوگیری از ولخرجی های خانواده

یکی از مهم‌ترین مسائلی که زوج‌ها باید به آن توجه کنند مساله توجه به دوران کودکی یکدیگر و شکل‌گیری عادات مصرفی آنها در آن سنین است. اگر همسر شما عادات مصرفی خاصی در دوره کودکی آموخته باشد، ترک کردن آن برایش دشوار خواهد بود.

اگر این عادات مالی ناپسند باشند، باید بکوشید این عادات را در وی از بین ببرید. از بین رفتن این عادات به صورت ناگهانی ممکن نیست و تنها به مرور زمان ممکن خواهد بود. باید بکوشید به همسرتان یاری برسانید و به تدریج او را از عادات اقتصادی ناپسندش دور کنید.اگر همسر شما اسراف‌کار است و بدون در نظر گرفتن وضعیت مالی‌تان، پول خانواده را در امور بیهوده مصرف می‌کند، راهکار‌های زیر می‌تواند به شما کمک کنند.

● دقیقا مشخص کنید که همسر شما در چه زمینه‌هایی، پول را بیهوده مصرف می‌کند؟

در پایان هر ماه، لیستی آماده کنید و خرج‌هایی که در بخش‌های مختلف انجام داده‌اید یادداشت کنید. هزینه‌های هر بخش را به تفکیک از دیگری مشخص کنید. آنگاه باید در هر بخش معین کنید که چه خریدهایی داشته‌اید که نیاز خود و فرزندانتان را برآورده نکرده است. هزینه‌هایی که دیده نمی‌شوند اما به طور مدام درآمد شما را می‌بلعد.

برای حساب کردن هزینه‌های ماهانه، باید هزینه‌های نقدی را خودتان در دفتر یا سررسیدی بنویسید. اگر از دستگاه‌های کارت‌خوان استفاده می‌کنید، حتما رسید پرداخت پول را نزد خود نگاه دارید. با جمع زدن این دو نحوه هزینه برآورد دقیقی از عادات مصرفی خود به دست می‌آورید، مثلا می‌فهمید که چقدر از درآمدتان خرج صرف غذا در رستوران‌های گران قیمت شده است.

● با همسرتان صحبت کنید

باقی ماندن مشکلات مالی تا اندازه‌ای بدین خاطر است که زوج‌ها از صحبت کردن درباره عادات مصرفی‌شان خودداری می‌کنند. باید رفتار بی‌مسوولانه همسرتان را صراحتا نقد کنید. برای این کار حتما وقتی جداگانه در نظر بگیرید و توجه او را به اهمیت این مساله جلب کنید.

● جلوی قرض گرفتن همسرتان را بگیرید

احساس کردن اینکه شما در بحران مالی هستید، به هیچ عنوان احساسی تماما منفی نیست. برای مثال، درد فی‌نفسه چیز بدی نیست، بلکه علامتی از وجود بیماری در شما است و شما را وا می‌دارد که به پزشک برای معالجه رجوع کنید.

اگر شما درد را احساس نکنید، هیچ‌گاه برای درمان اقدامی نمی‌کنید. قرض گرفتن به شما احساس کاذب امنیت مالی می‌دهد. قرض گرفتن با از بین بردن احساس بحران مالی، مانع می‌شود تا شما به طور جدی عادات مصرفی اشتباه خود را شناسایی کنید تا در صدد دفع آنها بربیایید. همان طور که مسکن نه تنها بیماری شما را درمان نمی‌کند، بلکه در مواردی باعث گسترش آن می‌شود. اجازه ندهید تا همسرتان به مشکل مالی برخورد، سریعا قرض کند. جلوی قرض گرفتن او را بگیرید. تا بداند که باید رفتارش را تصحیح کند.

● تقسیم وظایف کنید

اگر قرض مشترکی دارید، مشخص کنید که چه مقدار از قرض را شما باید پرداخت کنید و چه مقدار را همسرتان. دقیقا میزان پولی را که باید هر کدام تا انتهای ماه تهیه کنید معلوم کنید تا بعدها دچار مشکلات احتمالی نشوید. البته در آینده هیچ‌گاه به صورت مشترک قرض نگیرید. اگر می‌خواهید قرض کنید، یا شما یا همسرتان قرض کند و نه هر دو.

● کارت‌های بانکی‌تان را جدا کنید

داشتن کارت بانکی مشترک، بدین معنی است که هیچ کدام از طرفین مسوولیت هزینه‌ها و خرج‌ها را به عهده نمی‌گیرند. در ابتدای ماه میزان درآمد و موجودی کارت بانکی را محاسبه کنید تا در انتهای ماه ببینید که چقدر خرج کرده‌اید. آن‌گاه معلوم می‌شود که کدام یک از شما بیشتر مصرف می‌کند.

● برای خانواده اهداف اقتصادی مشخص کنید

یکی از اصلی‌ترین علل مصرف بی‌رویه پول در خانواده‌ها این است که هدف‌گذاری اقتصادی مشخصی وجود ندارد. اگر شما دقیقا مشخص کنید که با استفاده از درآمد خود می‌خواهید چه کارهایی کنید، حتما جلوی خرج‌های بیهوده‌تان گرفته می‌شود. با همسرتان گفت‌وگو کنید و برای میان‌مدت، درازمدت و کوتاه‌مدت برنامه اقتصادی بچینید، مثلا خرید اتومبیل می‌تواند یکی از اهداف بلند مدت یا میان‌مدت شما باشد.برنامه‌های اقتصادی خود را در خانه و در جایی که قابلیت دیده شدن هر روزه داشته باشد، نصب کنید. مدام به همدیگر یادآوری کنید که در چند ماهه آینده چه کارهایی باید انجام دهید و چه خریدهایی باید کنید. برای اصلاح عادات مصرفی باید به همدیگر کمک کنید.

● مشورت کنید

از آنجا که زمینه‌های اقتصادی تخصصی هستند و از طرف دیگر گفت‌وگوی میان زوج‌ها ممکن است به مشاجره تبدیل شود که در آن همسرتان مسوولیت اسراف کاری‌اش را به عهده نمی‌گیرد، کمک از فردی که در زمینه امور اقتصادی باتجربه است، بسیار می‌تواند موثر و مفید باشد. مخصوصا تجربه نشان داده است که تبعیت زوج‌ها از دستورات یک مشاور اقتصادی که بیرون از خانواده قرار دارد، بیشتر از تبعیت از تذکرات اقتصادی همسرشان است. مشاور اقتصادی می‌تواند یکی از آشنایان و اقوامی باشد که در فعالیت اقتصادی صاحب تجربه است یا یک تحصیلکرده اقتصاد. مطمئن باشد زمان و هزینه‌ای که برای این کار صرف می‌کنید، به هدر نخواهد رفت.

سارا محمودی