سه شنبه, ۸ خرداد, ۱۴۰۳ / 28 May, 2024
مجله ویستا

شرط بقای لیزینگ


شرط بقای لیزینگ

در گفت وگو با ناصر پرتوی دبیرکل کانون شرکت های لیزینگ بررسی شد

کانون شرکت های لیزینگ به عنوان یکی از دو تشکل صنفی صنعت لیزینگ در ایران سه سالی می شود که قصد دارد متحول شود اما عملاً چندان موفقیتی کسب نکرده است اما در سال جاری، اجرای برنامه های مختلفی را در برنامه های خود گنجانده است تا بدین وسیله تا حدودی نقش خود را در راستای فرهنگ سازی لیزینگ ایفا کند. ناصر پرتوی مجمع عمومی سالانه این کانون را که اخیراً برگزار شده، نقطه عطف فرآیند عملیاتی کانون شرکت های لیزینگ می داند. البته این نظر دبیرکل کانون است و باید منتظر آینده بود و دید که آیا وی می تواند به برنامه هایی که در گفت وگو با خبرنگار سرمایه داشت، جامه عمل بپوشاند؟

▪ مهم ترین برنامه کانون در سال جاری و البته سال های بعد چیست؟

ـ به نظر من مهم ترین رسالت کانون شرکت های لیزینگ، نشر دانش و فرهنگ لیزینگ در کشور است. چنانچه این کار به درستی صورت گیرد و مردم درک منطقی از لیزینگ داشته باشند، به طور قطع هر دو طرف شرکت های لیزینگ و استفاده کنندگان از خدمات لیزینگ از سود آن منتفع خواهند شد.

▪ چه ابزارهایی را برای این کار درنظر گرفته اید؟

ـ اگر بخواهیم به صورت عملیاتی فرآیند توسعه فرهنگ و دانش لیزینگ در جامعه را ترسیم کنیم، در گام اول، سعی ما آن است تا در سال ۸۷ مجوز انتشار نشریه کانون را ابتدا به صورت داخلی و سپس سراسری دریافت کنیم. اقدامات آن انجام شده و ما احتمال می دهیم که در تابستان اولین فصلنامه لیزینگ منتشر شود.

▪ به نظر شما این جای سوال ندارد که کانون پس از سه سال که از فعالیتش می گذرد، هنوز نتوانسته مجوز انتشار نشریه تخصصی خود را اخذ کند؟

ـ بالطبع مشکلاتی وجود داشته که عملاً این مساله میسر نشده از جمله مشکل اساسنامه ای که ما در مجمع فوق العاده ای که در تاریخ ۳۱ اردیبهشت ماه برگزار شد بندی را درخصوص همین مساله در اساسنامه گنجاندیم و مسائل دیگر را نیز باید از مدیران قبلی پرسید و بهتر است در واقع ما وارد این مسائل نشویم.

▪ در مورد سایت اطلاع رسانی نیز فکر می کنید چنین مشکلاتی وجود داشته است؟

ـ ببینید، من معتقدم ما باید به آینده نگاه کنیم. اینکه در گذشته چه اتفاقی افتاده، مشکلی را حل نمی کند. البته کانون در سال ۸۵ سایتی را فعال کرده اما به دلایلی عملاً چندان پشتیبانی نشده و ما اکنون در نظر داریم پایگاه اطلاع رسانی کانون را از نو پایه ریزی و فعال کنیم. تصور می کنم سایت نیز از اواسط امسال فعال شود تا ما بتوانیم بخشی از نقش فرهنگ سازی را از طریق سایت عملیاتی کنیم.

▪ کانون همواره تاکید کافی بر ایجاد ارتباط با مراکز علمی داشته است. البته تاکنون نتوانسته به موفقیت چندانی دست پیدا کند اما گویا شما در برنامه هایتان، جایگاه ویژه ای را برای این منظور در نظر گرفته اید؟

ـ آنچه هم اکنون، کانون درنظر دارد تا حداقل در کوتاه مدت اجرا کند، کمک به پایان نامه های مرتبط با لیزینگ است چراکه اعتقاد داریم برای خلق دانش و کمک به پژوهش کشور، کانون باید به صورت مادی و معنوی برنامه ریزی کند. در این راستا در ابتدا باید دانشجویان علاقه مند به فعالیت در حوزه پژوهش و تحقیق لیزینگ را پشتیبانی کرد. بنابراین کانون درنظر دارد به پایان نامه های دوره دکترا و کارشناسی ارشد کمک مالی و علمی کند. در گام نخست، حداقل یک دانشجوی دکترا و دو دانشجوی ارشد می توانند از کمک مالی، علمی و تخصصی کانون و اعضای آن بهره مند شوند که البته گزینه هایی نیز تعیین شده و در حال بررسی هستند و از ابتدای سال تحصیلی جدید این حمایت ها عملیاتی می شود.

▪ احتمالاً در سال جاری یک همایش علمی و تخصصی نیز برگزار خواهید کرد.

ـ بله، ایده های مختلفی در این خصوص وجود داشته و دارد از جمله اینکه همایش لیزینگ در کنار همایش بین المللی حسابداری که در آذرماه برگزار می شود، برگزار شود. ایده دیگر آن است که به صورت مجزا برگزار شود تا به نوعی استقلال صنعت لیزینگ بیشتر نمودار شود. در هر حال مهم آن است که در نیمه دوم امسال، همایش علمی و تخصصی لیزینگ به صورت بین المللی برگزار شود. در این همایش طبعاً از اساتید و فعالان داخلی و خارجی عرصه لیزینگ و نهادهای مرتبط دعوت به عمل خواهد آمد.

▪ برنامه ریزی خاصی هم داشته اید؟

ـ مقدمات تا حدودی فراهم شده است.

▪ اهالی کانون همواره تاکید خاصی بر ایجاد تعامل با سازمان ها، ارگان ها و اشخاص داشته اند و کم وبیش نیز در این زمینه موفق عمل کرده اند اما عملاً از این ارتباطات طرفی نبسته اند برای مثال با مجلس، بانک مرکزی، وزارت صنایع و... ارتباطات خوبی برقرار کرده اند اما این مراجع در نهایت تصمیمات خودشان را بدون حضور فعالان لیزینگ اتخاذ کرده اند یا دستورالعملی را که صادر کرده اند انطباق چندانی با واقعیت صنعت لیزینگ ندارد؟

ـ ببینید، اینکه کانون باید با مراجع رسمی و دولتی ارتباط برقرار کند و اینکه این مراجع چگونه رفتار می کنند، دو مقوله متفاوت است و باید به طور جداگانه روی آنها بحث کرد. اعتقاد ما بر آن است که کانون ضرورتاً باید کمافی السابق، ارتباط خود را با سازمان ها و ارگان ها و تصمیم گیرندگان حفظ کرده و گسترش دهد. برای همین منظور، در سال جاری برنامه ریزی شده تا با مسوولان بانک مرکزی، اعضای کمیسیون های صنایع و اقتصاد مجلس، مسوولان وزارتخانه های صنایع و اقتصاد، مسوولان قوه قضائیه و نیروی انتظامی و... ارتباط برقرار شود تا از این طریق به بهبود اوضاع صنعت لیزینگ در کشور کمک شود.اما اینکه واکنش مراجع رسمی چه خواهد بود یا اینکه چرا مثلاً دستورالعملی که برای صنعت لیزینگ تدوین شده دارای چالش های اساسی است، به این برمی گردد که بخش دولتی در کشور ما به دلیل بی اعتمادی به بخش خصوصی معمولاً در خلوت خود به تصمیم سازی و تصمیم گیری درباره نهادهای مختلف اقتصادی و بخش خصوصی اقدام کرده است. من اعتقاد دارم بخش خصوصی باید حق خود را همچنان مطالبه کند و گسترش ارتباط یکی از مهم ترین گام ها در این راستا است.

▪ کانون در درون خودش هم کارهای علمی انجام می دهد؟

ـ قطعاً همین طور است. از سال های گذشته نیز همین طور بوده است. یکی از مسائلی که تاکید خاص روی آن دارم، آن است که امسال این مسیر مناسب و درست پیش رود و البته این نگرش برای تمام مسائل کانون جاری است. در کانون کارگروه های حقوقی، حسابداری، مالی و مالیاتی، کارگروه نشریات و همایش، کارگروه آموزش و پرورش، کارگروه استانداردسازی فعالیت ها و... فعال خواهند شد.

▪ آقای دکتر چطور شد دبیر کلی کانون شرکت های لیزینگ را پذیرفتید. فکر نمی کنید در تقابل با دبیری انجمن حسابداری باشد که هنوز بر عهده دارید.

ـ بهتر است بگویید این سمت (دبیر کلی کانون) را به من پذیرانده اند و مطمئن باشید سال بعد من در کانون نخواهم بود. در واقع قصد من از آمدن به کانون آن است که مسیر کانون روال منطقی و مناسب خود را به دست آورد و تصور من آن است که امسال به این مهم دست خواهیم یافت اما اینکه چطور شد که دبیری کانون به من پذیرانده شد به خاطر اینکه در دوره های کارشناسی و کارشناسی ارشد، یکی از مباحثی را که به صورت پایه ای تدریس می کنم، لیزینگ است. از سوی دیگر لیزینگ به عنوان یک رشته مالی و اعتباری، اشتراکات زیادی با حوزه حسابداری دارد و به همین خاطر بسیاری از مدیران عامل شرکت های لیزینگ، زمانی، از دانشجویان من بوده اند. این تعاملات باعث شد من عملاً مسوولیت کانون شرکت های لیزینگ را بپذیرم.

▪ مجمع چگونه برگزار شد؟ ظاهراً خیلی راضی هستید.

ـ مجمع بسیار خوب برگزار شد و کلیه اعضا نیز در آن حضور پیدا کردند و پس از قرائت گزارش های مرسوم (هیات مدیره، بازرس و...) تصمیمات لازم گرفته شد از جمله اینکه بودجه سال ۸۷ به مبلغ

۱۲۰ میلیون تومان تصویب شد و ماموریت ها مشخص شد که به نوعی به آنها اشاره کردم.

انتخاب هیات مدیره انجام شد به طوری که شرکت های پارسیان، اقتصاد نوین، رایان سایپا، ایرانیان، صنعت و معدن، خودروکار و ایران خودرو، اعضای اصلی و ایران خودرو غدیر عضو علی البدل هیات مدیره شوند و بازرس نیز موسسه حسابرسی رهبین و علی البدل نیز دایارایان انتخاب شدند.

▪ آیا امسال اعضای جدید نیز به جمع کانون اضافه خواهند شد؟

ـ هم اکنون دو شرکت لیزینگ پاسارگاد و هپکو (ماشین آلات ایرانیان) درخواست عضویت خود را به کانون ارائه داده اند و به زودی در هیات مدیره مورد تصمیم گیری قرار خواهد گرفت. ما امیدواریم تا پایان سال جمع کانون به بیش از ۲۰ عضو برسد.

▪ به نظر شما با توجه به رفتارهای دولت، صنعت لیزینگ در کشور چه سرنوشتی پیدا خواهد کرد؟

ـ من از زاویه دیگری به این بحث نگاه می کنم. لیزینگ به عنوان یک نیاز اجتماعی و اقتصادی جوامع مختلف از جمله ایران است و دولت ها در واقع تسهیل کننده در امر پاسخگویی به این نیاز هستند. در ایران نیز همین اتفاق کم وبیش با فراز و فرودی روی داده است.

طبیعی است که دولت به عنوان نماینده مردم در قالب وظایف حاکمیتی و سیاستگذار باید تسهیل کننده در پاسخ به این نیاز مردم باشد.طبعاً لیزینگ یک دانش نوین در ایران است و طی سالیان گذشته رشد قابل توجهی هم کرده است و اکنون زمان آن رسیده که این نیاز اجتماعی به صورت صحیح به عموم آموزش داده شود تا مردم از خدمات آن به خوبی استفاده کنند و این در واقع شرط بقای صنعت لیزینگ در کشور است.اعتقاد واقعی کانون آن است که دولت در این راستا کمک خواهد کرد کما اینکه نهادهایی چون بانک مرکزی و بورس، نگاه های کاملاً مثبت به لیزینگ دارند و این،فعالان لیزینگ را به آینده کاملاً امیدوار می کند.

محمود فراهانی