یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
زمان دریافت غرامت جنگ از عراق, فرارسیده است
حمله عراق به کویت چند روزی بیشتر طول نکشید، این کشور کوچک و کم امکانات خیلی زود به دست صدام تسخیر شد و خیلی زود هم با کمک آمریکاییها آزاد شد؛ کویتیها برای آن چند روز حمله و از بین رفتن تأسیساتی که در قیاس با تأسیسات منهدم شده ایران هیچ نبودند؛ از سوی سازمان ملل مستحق دریافت حدود ۵۰ میلیارد دلار غرامت شناخته شدند؛ غرامتی که بخشی از آن را دریافت کرده و بخش دیگری از آن را نیز در سالهای آتی دریافت خواهند کرد؛ اما پرونده دریافت غرامت ایران از عراق همچنان از سوی ایران بسته مانده است.
پس از امضای قطعنامه ۵۹۸ در سال ۶۷ و برقراری آتش بس میان ایران و عراق موضوع تعیین مقصر جنگ در دستور کار دستگاه دیپلماسی ایران قرار گرفت؛ در آن زمان صدام هنوز در اوج قدرت بود و با وجود شکست در حمله به کویت و ضمیمه کردن این کشور به خاک خود، همچنان در عراق حرف اول و آخر را می زد.
دیپلمات های ایرانی در آن برهه تلاش کردند تا با شکایت بردن به سازمان ملل و تلاش برای تشکیل گروه های ناظر، جامعه جهانی را برای معرفی عراق بعنوان آغازگر جنگ متقاعد کنند؛ این تلاش ها در حالی آغاز شد که صدام همچنان حمایت های کم و بیش کشورهای غربی و حمایت های تمام قد کشورهای عربی را پشت سر خود داشت و این موضوع باعث می شد که حتی امکان طرح چنین پرونده ای در سازمان ملل سخت و زمان بر باشد؛ با این همه تلاش های دستگاه دیپلماسی ایران جواب داد و در نهایت کار بررسی این پرونده در سازمان ملل آغاز شد.
● عراق آغازگر جنگ شناخته شد
تلاش دیپلمات های ایرانی به نتیجه رسید و در سال ۱۹۹۱«خاویر پرز دکوئیار» (دبیرکل وقت سازمان ملل متحد) با استناد به نظر گروه ناظر سازمان ملل متحد، رسما عراق را بعنوان آغازگر جنگ معرفی کرد و از خواسته ایران برای دریافت غرامت جنگی پشتیبانی کرد.
پس از معرفی عراق بعنوان آغازگر جنگ، فرآیند بررسی خسارات وارد شده به ایران آغاز شد و در نهایت خسارات وارده به ایران در طول جنگ هشت ساله، ۹۷ میلیارد دلار برآورد شد؛ رقمی که بسیار با واقعیت فاصله داشت و اعتراض ایرانیان را نیز برانگیخت؛ تعیین غرامت ۹۷ میلیارد دلاری در حالی رقم خورد که تنها خسارات مستقیم وارده به کویت توسط عراق در جنگ اول خلیج فارس ۲۴۰ میلیارد دلار برآورد شده بود؛ در حالی که کویت در قیاس با ایران کشوری بسیار کوچک تر بود و در مقایسه با ایران، زیرساخت چندانی نیز نداشت که از بین رفته باشد.
● انفعال برای دریافت غرامت از عراق
با وجود تعیین عراق به عنوان آغازگر جنگ و تعیین غرامت از سوی سازمان ملل، موضوع دریافت غرامت از عراق در سایه دیگر اتفاقات منطقه ای به حاشیه رفت و هیچ وقت بصورت جدی از سوی مسئولان ایران در دستور کار قرار نگرفت؛ دولت هاشمی خود را درگیر سازندگی و مسائل بعد از جنگ می دید؛ دولت خاتمی با آغاز تحولات عراق، ضعیف شدن صدام و فقر اقتصادی عراق همزمان شد و دولت احمدی نژاد نیز به دلیل حمایت از دولت های بعد از صدام و تعمیق روابط با عراق بحران زده به سراغ دریافت غرامت نرفت.
البته در شهریور ۱۳۸۹ کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با تهیه طرحی دولت احمدی نژاد را ملزم به پیگیری اخذ غرامت های جنگ کرد؛ تا دریافت غرامت از عراق علاوه بر وجهه قانونی بین المللی، به عنوان تکلیف قانونی دولت نیز مطرح شود، البته این قانون که در بحبوحه اختلافات مجلس و دولت به تصویب رسیده بود، از سوی دولت محمود احمدی نژاد اجرا نشد و در کنار باقی قوانین اجرا نشده دولت دهم بایگانی شد.
● مجلس و موضوع دریافت غرامت جنگ
بعد از تصویب قانون دریافت غرامت جنگ از عراق علاء الدین بروجردی رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس هشتم در گفت و گو با نگارنده که در آن برهه بعنوان خبرنگار پارلمانی فعال بود، تأکید کرد که موضوع دریافت غرامت از عراق به دلیل حمایت از دولت تازه قدرت یافته عراق که جایگزین نظام بعثی ها شده مطرح نخواهد شد، اما در آینده این موضوع باید بررسی شود.
اما سردار کوثری که عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس هشتم است با تاکید بر پیگیری حق ایران برای دریافت غرامت از عراق، تصریح کرد که روابط ایران و عراق نافی حقوق ملت ایران نیست و ایرانیان حق دارند از کشور عراق به عنوان آغازگر جنگ علیه ایران، غرامت دریافت کنند و مجلس نیز حتما پیگیر دریافت این غرامت خواهد بود.
● غرامتی برای تحمیل ۲هزار و ۹۲۰ روز جنگ
«طولانی ترین نبرد کلاسیک قرن بیستم» لقبی است که نظامی ها به جنگ عراق علیه ایران داده اند؛ جنگی که ۲هزار و ۹۲۰روز طول کشید و در تمام این مدت ایران تنها مشغول دفاع از مرزهای آبی و خاکی کشور خود بود. در این مدت بارها رژیم بعث عراق هزینه های میلیاردی برای تجهیز ادوات جنگی و تجهیزات نظامی خود صرف کرد و در این راه از نقض حقوق بشری فروگذاری نکرد.
عراق در طول هشت سال جنگ بارها علاوه بر حمله به مراکز غیر نظامی از بمب های شیمیایی علیه ایران استفاده کرد و در طول ۳۷۸مورد حمله شیمیایی به شهرهای ایران ، باعث کشته و مصدوم شدن بیش از ۵۰هزار ایرانی شد. امروز فرماندهان جنگ می گویند بیش از ۴۰۰ هزار نفر در ایران قربانی استفاده عراق از سلاح شیمیایی شده اند و این روزها به دنبال مداوای عوارض این جنایت جنگی هستند.
● خسارتی که عراق به ایران وارد کرد، چقدر است؟
صدام که آن روزها حمایت تام و تمام کشورهای عربی و غربی را پشت سر خود داشت، حمله به ایران را نبرد قادسیه نام گذاشته بود تا به خیال خودش خاطره فتح ایران به دست اعراب را دوباره زنده کند؛ توهم ابلهانه ای که نتیجه آن هشت سال جنگ مداوم میان دو کشور همسایه بود. جنگی که با کشته و زخمی شدن بیش از یک و نیم میلیون نفر پایان یافت.
این جنگ که «طولانی ترین نبرد کلاسیک قرن بیستم» لقب گرفت، علاوه بر از بین رفتن هزاران نفر از سرمایه های انسانی دو کشور، در مجموع برای ایران یک هزار و ۲۷۱ میلیارد دلار هزینه مستقیم و غیر مستقیم به همراه داشت که ۶۲۷ میلیارد دلار آن هزینه مستقیم ناشی از هشت سال جنگ و ۶۴۴ میلیارد دلار آن هزینه بازسازی ناشی از خرابی های جنگ برای ایران بود.
بر اساس آمارهای اعلام شده عراق در طول جنگ ۷۴ تا ۹۱ میلیارد دلار برای هدایت جنگ و۴۲ میلیارد دلار نیز برای واردات اقلام نظامی خرج کرده است؛ ایران هم حدود ۹۴ تا ۱۱۲ میلیارد دلار برای هدایت جنگ و ۱۲ میلیارد دلار برای واردات نظامی هزینه کرده است. هزینه غیرمستقیم ناشی از کاهش درآمدهای نفتی و تولیدات کشاورزی دو کشور هم حدود ۵۶۱ میلیارد دلار برای عراق و ۶۲۷ میلیارد دلار برای ایران برآورد شده است.
● سفیر عراق: به کویت غرامت دادیم؛ مسئله غرامت ایران هم باید حل شود
«مجید الشیخ» سفیر عراق در ایران زمانی که موضوع دریافت غرامت جنگ از عراق مطرح بود در گفت و گو با رسانه های ایرانی، پرداخت غرامت جنگی به ایران را هم رده تبادل اسرا دانسته و گفته بود: همان طور که مسأله اسراء، مفقودالاثرها و میله های مرزی آبی و خشکی حل شد، مسئله پرداخت غرامت جنگی به ایران نیز باید حل شود.
سفیر عراق همچنین درباره پرداخت غرامت جنگی این کشور به دولت کویت نیز اظهار داشته است: پس از جنگ با ایران، عراق جنگ با کویت را نیز تجربه کرد و مجموع مطالبات دولت کویت تحت الشعاع قطعنامه شورای امنیت، ۴۱ میلیارد دلار بوده است که ۳۴ میلیارد دلار آن از صندوق ویژه پرداخت شده و ۷ میلیارد باقی مانده است. برای پرداخت این مبلغ مذاکرات و تفاهم هایی میان دولت های کویت و عراق صورت گرفت.
محمد مهدی جلیلی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست