پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
زمستان، پوست را تهدید میکند
خشکی پوست که در فصل زمستان شایع است، شاید خطرناک نباشد اما عوارض ناشی از آن مانند چین و چروکهای زودهنگام و پیری زودرس میتواند ناراحتکننده و ناخوشایند باشد. قرار گرفتن در معرض باد، آب و هوای گرم یا سرد با رطوبت بسیار کم، استفاده طولانیمدت از تهویه هوا و گرمای مرکزی، حمامکردن مفرط به ویژه استفاده از حمام فرنگی (وان) و استفاده از صابونها یا پاککنندههای قوی از عوامل ایجاد خشکی پوست هستند. در این میان، تغییرات متابولیک مرتبط با سن یا شرایط پزشکی خاص نیز میتواند بر میزان رطوبت پوست تأثیرگذار باشد.
اگر پوست شما به علت عوامل محیطی یا سن طبیعی خشک است، احتمالاً این یک یا چند مورد را تجربه کردهاید: احساس سفتشدن پوست، بهویژه بعد از دوشگرفتن، حمامکردن یا شناکردن؛ پوست شما به جای صافبودن، منقبض و چروکدار و بدون آب به نظر میرسد؛ خارشی که ممکن است گاهی اوقات شدید شود؛ پوستهپوسته شدن شدید؛ شیارها و ترکهای ریز؛ قرمزی شدید و ترکهای عمیقی که ممکن است از آنها خون بیاید. از صابون گلیسیرینه استفاده کنید. اغلب صابونها دارای مواد قلیایی هستند که این مواد قلیایی برای پوستهای خشک، تحریککننده است.
عوامل خشکی پوست در زمستان
همانطور که سن شما بالاتر میرود، پوستتان خشکتر میشود، چرا که غدد مولد چربی بدن، فعالیتشان کمتر شده و چربی زیر پوستی کاهش مییابد. در این حالت پوست شما عملکرد حفاظتیاش را از دست میدهد. اگرچه خصوصیات پوست هر شخص با سنش تغییر میکند اما رطوبت پوست مردان نسبت به خانمها مدت بیشتری باقی میماند و به طور معمول مردان کمتر کاهش چربی پوست و عوارض جدی مانند عفونت (به خصوص زیر پوست) را تجربه میکنند. ترکیب دمای سرد بیرون و هوای خشک داخل، تأثیر زیانآور فوقالعادهای بر پوست شما دارد. وزش باد تا حد زیادی این مشکل را تشدید میکند. برای بسیاری افراد مشکل است که هر روز به حمام بروند اما اگر بتوانند روزی چند دقیقه دوش ساده بگیرند، کمک زیادی به رفع خارش میشود.
چه باید کرد؟
در فصل زمستان استفاده از وسایل گرمکننده، به همراه بسته بودن در و پنجرههای منزل، میتواند موجب خشک شدن هوا شود. بنابراین باید از یک مرطوبکننده مانند دستگاههای بخور استفاده کرد. با مرطوبکردن هوای خانه به خصوص در طول شب و حین خواب میتوانید تا حدی زیادی از خشکی پوست جلوگیری کنید. پس از تمیز کردن صورت و استفاده از تونر، بلافاصله مرطوبکننده روی پوست خود بمالید. حتی پوستهای چرب نیز در زمستان نیاز به یک مرطوبکننده خوب دارند. برای اثر بهتر میتوانید کرم مرطوبکننده را ابتدا در دست خود کمی گرم کرده و سپس روی پوست بمالید. روغن بادام هم یک مرطوبکننده و نرمکننده موثر است. از یک کرم مرطوبکننده با پایه چرب استفاده کنید تا رطوبت پوست دیرتر از دست برود. از نور آفتاب اجتناب کنید. در حال حاضر تقریبا همه از مضرات آفتاب و لزوم اجتناب از آن اطلاع دارند ولی بهطور معمول در فصل زمستان آن را فراموش میکنند. حتی در هوای ابری و هوای سرد استفاده از یک ضدآفتاب خوب روزانه لازم است. قبل از خروج از منزل کارهای زیر را انجام دهید: از یک لایه ضخیم ضد آفتاب با SPF معادل ۱۵ یا بیشتر روی صورت و دستها استفاده کنید، زیرا انعکاس نور آفتاب در فصل زمستان ۱۷ درصد در هوای آفتابی و ۸۰ درصد در هوای برفی بیش از فصول دیگر است. از دستکش استفاده کنید.
سرما و خشکی دستها
با شروع زمستان و فصل سرما، خشکی و پوسته پوسته شدن و التهاب دست ها از زیبایی آنها میکاهد، ضمن اینکه دراین فصل ناخنها دیرتر از فصل گرما رشد کرده و شکنندهتر میشوند. البته با رعایت نکات زیر میتوان از خشکی پوست دست جلوگیری و زیبایی آن را حفظ کرد. توجه داشته باشید، شستن زیاد دست، موجب خشکی بیشتر آن میشود. سعی کنید دستهای خود را کمتر بشویید و اگر مجبور شدید، فقط کف دست را بشویید، چرا که پوست روی دست حساستر است. سعی کنید برای خشک کردن دست، از حولههای نخی استفاده کنید. البته خشک کردن دست باید فقط در حدی باشد که آب آن گرفته شود و مقداری رطوبت روی آن باقی بماند. در ضمن از شستن دست با آب داغ پرهیز کنید. کرمهای مرطوبکننده نیز تاثیر خوبی بر پوست دارند. هنگام شستشوی ظرفها حتما از دستکش استفاده کنید. همچنین هنگام انجام کاری که با گرد و خاک زیاد همراه است، استفاده از دستکشهای نخی لازم است، زیرا گرد و خاک یکی از عوامل خشکی پوست محسوب میشود. در روزهای سرد نیز، هنگام خروج ازمنزل از دستکش پشمی استفاده کنید، چون سرما نیز یکی دیگر از عوامل خشکی پوست دست به شمار میآید.
راهکاری برای لطافت دست
یک سوم فنجان گلیسیرین، یک سوم فنجان روغن زیتون، یک قاشق سوپخوری آبلیمو ویک قاشق سوپخوری روغن بادام را با یکدیگر مخلوط و در شیشهای در بسته نگهداری کنید و هرشب با پنبه به پوست دست خود بمالید. این محلول را نمیتوان مدت زیادی نگهداری کرد. اگر روی دستهای شما قرمز، خشک و ملتهب و ترک خورده است، کمی گلیسیرین و به اندازه یک سوم گلیسیرین، آبلیمو را در شیشهای ریخته، تکان دهید و دو یا سه بار در روز با پنبه روی دست بمالید پس از مدت کوتاهی از نرمی و لطافت دستهای خود حیرتزده خواهید شد. یکی دیگر از مخلوطهایی که پوست دستها را نرم و لطیف میسازد، مخلوط گلیسرین، آب گوجهفرنگی تازه و کمی نمک است. روش دیگر قرار دادن دست، در آرد جو است. به این ترتیب که دست را در یک کاسه محتوی آرد جو قرار داده، به آرامی ماساژ دهید. سپس با آب سرد بشویید و کرم بمالید. بعد از چند دقیقه دوباره روی دستها کرم بمالید. این کار سلولهای مرده پوست را که ایجاد خشکی کردهاند، از بین میبرد.
بعد از هر بار استحمام، از مرطوبکنندههایی با پایه چربی استفاده کنید، چون این مرطوبکنندهها، چربی طبیعی پوست را که بر اثر استحمام از بین رفته است، جبران میکنند و از آنجایی که چربی طبیعی پوست برای جلوگیری از تبخیر آب پوست ضروری است، بنابراین سبب حفظ رطوبت پوست و جلوگیری از خشکی آن میشوند. زمان مصرف مرطوبکنندهها بلافاصله بعد از استحمام و خشک کردن بدن با حوله است. هیچ مرطوبکنندهای نمیتواند با وازلین و پارافین برابری کند، چرا که آنها هم ارزان هستند و هم بسیار مؤثر. از روغن آفتابگردان و روغن بادام نیز در صورت نداشتن حساسیت پوستی میتوان استفاده کرد. این روغنها موثر، مطمئن و نرمکننده هستند. در ضمن ارزانقیمت بوده و برای مبارزه با خشکی و خارش پوست در زمستان، بسیار مناسب هستند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست