سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

مارگاریـن هم بی ضـرر نیسـت


مارگاریـن هم بی ضـرر نیسـت

کره گیاهی در یک نگاه

مارگارین یا همان کره گیاهی برای اولین بار در سال ۱۸۱۳ تهیه شد و ۴۰ سال بعد، یعنی در سال ۱۸۵۳، دانشمندان آلمانی سعی در تولید انبوه این نوع از کره کردند....

شاید برایتان جالب باشد که بدانید امپراتور ناپلئون سوم فرانسوی در سال ۱۸۶۹ اعلام کرد که به هرکس که بتواند مارگارین را در این کشور به تولید انبوه برساند، جایزه اهدا می‌کند. به‌طور کلی، مردمان اروپا به‌خصوص آلمانی‌ها و فرانسوی‌ها علاقه زیادی به انواع کره‌ دارند؛ چه حیوانی و چه گیاهی! به همین خاطر تولید مارگارین در اروپا خیلی زود گسترش یافت و این محصول به‌عنوان یک ماده غذایی خوش‌طعم و البته بی‌ضرر به دنیا معرفی شد اما طولی نکشید که دانشمندان اروپایی حرف خود را پس گرفتند و گفتند که مارگارین آن‌قدرها هم بی‌ضرر نیست و باید در مصرفش حد اعتدال را رعایت کرد!

وقتی که مارگارین تازه وارد بازار شده بود و مردم متوجه شدند که با نوعی کره گیاهی روبه‌رو هستند، خیلی خوشحال شدند و تصور کردند که دیگر هرچقدر دلشان بخواهد، می‌توانند از آن بخورند اما محققان آمریکایی معتقدند که مارگارین فقط چربی اشباع ندارد اما در مقایسه با کره حیوانی، دارای مقادیری چربی ترانس است که این مساله می‌تواند برای سلامت مصرف‌کنندگان بسیار دردسرساز باشد.

● مزایا و معایب

رنگ مارگارین به طور طبیعی سفید مایل به زرد کمرنگ است و این کره از روغن‌های گیاهی یا دانه‌های چرب مانند دانه سویا، دانه کتان، تخمه آفتابگردان یا روغن زیتون تولید می‌شود. محققان وجود چربی‌های چند زنجیره‌ای اشباع‌ نشده مانند امگا ۳ و امگا ۶ را از جمله مزایای مارگارین می‌دانند و می‌گویند که وجود همین چربی‌های مفید در مارگارین به کاهش کلسترول خون و پایین آمدن احتمال ابتلا به ناراحتی‌های قلبی یا سکته مغزی کمک می‌کند. اما در عوض، مارگارین هنگام تولید حرارت بالایی می‌بیند و همین حرارت بالا باعث از بین رفتن ویتامین E و سایر ریزمغذی‌های موجود در روغن می‌شود. از طرف دیگر، مارگارین حاوی چربی ترانس است که اکثر متخصصان تغذیه، گنجاندن این نوع از چربی را به هیچ عنوان در رژیم غذایی توصیه نمی‌کنند. بد نیست بدانید که مصرف مداوم چربی ترانس می‌تواند باعث ایجاد التهاب، آلرژی، تنگی نفس و حتی پایین آمدن قدرت سیستم ایمنی در بدن شود.

● در مقایسه با کره حیوانی

بهتر است همین جا خیالتان را راحت کنیم و بگوییم که کره حیوانی و مارگارین از نظر میزان کالری با هم برابر هستند و هیچ‌یک از این لحاظ بر دیگری مزیتی ندارند. اما در مقایسه ارزش تغذیه‌ای کره حیوانی و مارگارین باید گفت که کره برخی از چربی‌های طبیعی را دارد که برای محکم شدن استخوان‌ها مفید هستند.

به علاوه، مصرف مقدار کمی از چربی‌های اشباعی که در کره حیوانی وجود دارد برای لطافت پوست لازم است و به همین خاطر استفاده از آن در رژیم روزانه افراد توصیه می‌شود اما همان‌طور که عنوان شد، مارگارین حاوی چربی ترانس بوده و مصرف این نوع چربی، حتی به مقدار کم، قابل توصیه نیست. از طرف دیگر، نیکل و کادمیوم که نوعی فلز سمی هستند، جزو مواد سفت‌کننده‌ای محسوب می‌شوند که در تولید مارگارین از آنها استفاده می‌شود. افزایش میزان فلز سمی نیکل در بدن باعث بالا رفتن احتمال ابتلا به ناراحتی‌های ریوی و کلیوی می‌شود.

مصرف فراوان غذاهای حاوی فلز سنگین و سمی کادمیوم هم احتمال ابتلا به تصلب شرایین و فشار خون را تا حد قابل توجهی بالا می‌برد. بنابراین، محققان دانشگاه هاروارد به همه افراد توصیه می‌کنند که حد اعتدال را چه در مصرف کره حیوانی و چه در مصرف کره گیاهی رعایت کنند و به هیچ عنوان مقادیر زیادی از مارگارین را در رژیم روزانه‌شان نگنجانند تا شانس ادامه زندگی و طول عمر را در خود پایین نیاورند!

این جدول، ارزش غذایی مارگارین را در مقدار مشخصی نشان می‌دهد. یادتان باشد شما باید برای سوزاندن ۱ قاشق غذاخوری مارگارین، حدود ۱۲ دقیقه با شدت متوسط پیاده‌روی کنید!

● ارزش غذایی ۱قاشق غذاخوری مارگارین (معادل ۷/۴ گرم)

▪ انرژی/ ۳۴ کیلوکالری

▪ چربی/ ۳۸ گرم

▪ چربی اشباع/ ۶/۰ گرم

▪ چربی‌های غیراشباع چندزنجیره‌ای/ ۸/۰گرم

▪ چربی‌های غیراشباع تک‌زنجیره‌ای/ ۲/۲ گرم

▪ کلسترول/ ۰

▪ سدیم/ ۴۴ میلی‌گرم

▪ کربوهیدرات / ۰

▪ پروتئین/ ۰

▪ ویتامین A/ ۳ درصد

▪ کلسیم/ ۰

ترجمه: فاطمه افروغ

منبع: Nutrition



همچنین مشاهده کنید