پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

عشق ورزیدن را به فرزندانمان بیاموزیم


عشق ورزیدن را به فرزندانمان بیاموزیم

بدون شک خانواده ها در زمینه های مختلف با هم متفاوتند و هر کدام خصوصیات, ویژگی ها, طرز تفکر و روش هایی متفاوت برای برقراری ارتباط با یکدیگر دارند

بدون شک خانواده ها در زمینه های مختلف با هم متفاوتند و هر کدام خصوصیات، ویژگی ها، طرز تفکر و روش هایی متفاوت برای برقراری ارتباط با یکدیگر دارند. پس نمی توان روش هایی یکسان و با روش های مشخص را به عنوان خانواده ای با جوانان موفق را به همه تعمیم داد.

از طرف دیگر خانواده باید قوانین خاص خود و تعریف هایی نیز داشته باشد. همه ما دوست داریم چنین جوی بر خانواده مان حکمفرما باشد ولی با استرس هایی که زندگی روزمره به ما تحمیل می کند به وجود آوردن چنین فضایی سخت تر می شود. به همین دلیل لازم است به تغییراتی که منجر به بهبود فضای عاطفی خانواده می شود فکر کنیم.

● بیشتر دقت کنید

نحوه صحبت کردن ما با جوانمان در خانه، خود بخشی از فضای عاطفی خانواده است که می توان آن را به راحتی بهبود بخشید. در کنار کمک به آنها خود، باید به آنان یاد دهیم احساسات خود را صادقانه بیان کنند. بنابراین باید مراقب لحن و عباراتی باشیم که هنگام حرف زدن با آنها به کار می بریم.

گاهی فراموش می کنیم که جوانان تا چه اندازه انتقادات والدین را جدی می گیرند و عباراتی که ما برای سرزنش آنها به کار می بریم چقدر بر احساس شان نسبت به خودشان تأثیر می گذارد. از نظر روانشناسی جوانانی که توسط والدین شان مرتب و به صورت اغراق آمیز مورد سرزنش قرار می گیرند، به شدت احساس گناه و شرمساری می کنند و از نظر عاطفی منزوی می شوند. انتقاد از آنها باید سازنده باشد و راه تغییر رفتار بدشان را به آنها نشان دهد.

روش دیگر انتقاد کردن از فرزندانمان این است که به آنها یادآوری کنیم رفتارهایشان چه تأثیری روی ما دارد. در این صورت آنها به جای مقاومت در برابر خواسته ما، همدلی بیشتری از خود نشان می دهند.

● آرامش ایجاد کنید

برنامه های پیش بینی شده برای فعالیت های روزانه، قوانین واضح و دائمی و یک خانه سازمان یافته به والدین و فرزندان کمک می کند تا بیشتر احساس آرامش و راحتی کنند. این فضا، به تعادل عاطفی اعضای خانواده بسیار کمک می کند. هنگامی که مشاجره ها، تنش ها و بحران ها رخ می دهند، این چارچوب و قوانین دائمی خانواده برای افراد، پشتیبانی آشنا و اطمینان بخش است. بخشی قابل اعتماد که آرامش بخش است و هیچ گاه تغییر نمی کند.

اگر در چارچوب زندگی خود تغییراتی دهید که شب ها به رختخواب رفتن بچه ها با آرامش بیشتری همراه باشد از بسیاری از ترس های کودکان از تاریکی که معمولا شب ها و وقتی چراغ ها خاموش می شود رخ می دهد، جلوگیری خواهید کرد.

البته باید توجه داشت که اگر این قوانین بسیار غیرقابل انعطاف باشد به فرزندان اجازه نشان دادن خلق و خو، پسند و سلیقه و عادات و خصیصه های منحصر به فردشان را نخواهد داد و موجب اختلال در رشد شخصیت آنان می شود.

● دور هم بودن خانواده

زمانی که اعضای خانواده همه در کنار هم هستند به قدری لذت بخش است که بعضی خانواده ها به طور منظم زمانی را برای بحث و گفت وگو در مورد مشکلات یا حتی صحبت در مورد اتفاقات خوشایندی که برای شان رخ داده است می گذارند.

● عشق ورزیدن را یاد دهیم

زندگی روزمره پر از فرصت هایی است که می توانیم از آنان برای عشق ورزیدن به فرزندان مان استفاده کنیم. محققان دریافته اند در خانواده هایی که والدین زمان بیشتری را به بازی دسته جمعی، شوخی کردن و صحبت کردن درباره افکار و احساسات شان با فرزندانشان اختصاص می دهند، فرزندان دارای رفتاری دوستانه، سخاوتمند و سرشار از عشق هستند، هرچه بیشتر به کودکانمان عشق بورزیم احساس عشق و دوست داشتن در آنها بیشتر شکل می گیرد.

بسیاری از والدین هنگامی که زمانی را به طور مشخص و باتوجه کامل با فرزندان خود صرف می کنند بیشترین احساس هماهنگی را ازنظر عاطفی با آنان دارند. در حین مکالمه ها فرزندان ترس ها و احساسات فروخورده خود را با والدینشان درمیان می گذارند.

همه ما دوست داریم فرزندانمان با دیگران، بخصوص خواهر و برادرشان با مهربانی، احترام و انصاف برخورد کنند که با پرورش حس عشق ورزیدن در وجودشان همه اینها محقق می شود. می توان جدولی تهیه کرد و از کودکان خواست در پایان هر روز نام کسی را که کار خوبی برای آنان انجام داده در آن یادداشت کند. این کار باعث پرورش حس دوستی و قدرشناسی در آنها می شود.

استفاده اوقاتی از روز یا هفته برای دور هم جمع شدن اعضای خانواده به کودکان حس همبستگی می دهد، تا جایی که حتی وقتی بزرگ شوند به خانواده خود احساس تعلق و وابستگی دارند. بعضی خانواده ها به طور مرتب و به صورت دسته جمعی در تعطیلات آخر هفته به پیک نیک می روند. بعضی ها تصمیم می گیرند آخر هفته را جشن بگیرند! یک شام ساده و لذت بخش که همه آن را دوست دارند، انجام چند بازی با حضور همه اعضای خانواده، به سینما رفتن و... همین جشن های کوچک فرزندان را به صرف وقت بیشتر در کنار دیگر اعضای خانواده علاقه مند می کند.

متأسفانه این روزها زندگی آن قدرها هم پایدار و مطمئن نیست. حتی بهترین و موفق ترین زوج ها هم درگیر دعوا، مشکلات اقتصادی و عاطفی می شوند، والدین از هم طلاق می گیرند و با فرد دیگری ازدواج می کنند و... همه این موارد حتی دلسوزترین والدین را نیز دچار چالش می کند. مشکلات بخشی از زندگی ما هستند که نمی توان آنها را انکار کرد. ولی با بهبود فضای عاطفی خانواده می توان اثر مخرب آنها را به شدت کم کرد.

هنگامی که والدین با یکدیگر مشاجره لفظی دارند، پس از حل مشکل باید به فرزندان خود توضیح دهند که اکنون همه چیز مثل سابق است و پدر و مادرشان دیگر باهم مشکلی ندارند. به فرزندانتان بگویید که شما هم گاهی با هم اختلاف نظر پیدا می کنید و عصبانی می شوید ولی الآن مسائلتان را حل کرده اید. بگویید متأسفید که آنها صدای شما را هنگام مشاجره شنیده اند.

علیرضا سزاوار