چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
کابوس گم کردن موبایل
بشر همیشه در تقلاست راهی برای آسودگی بیشتر در زندگی بیابد. پیشرفت در عرصههای مختلف علم، صنعت و تکنولوژی خود میتواند دلیلی بر این مدعا باشد، اما پیشرفت همانند سکهای است که دو رو دارد؛ طرفی که مثبت و سودمند است و به بشر نفع میرساند و طرف دیگری که منتهی به ضرر است.
از این رو گاهی در کنار تمام پیشرویها و گشایشهایی که در حوزههای مختلف به دلیل توسعه علمی برداشته میشود شاهد نکات منفی و آفتهایی هستیم که قابل چشمپوشی نیستند.
دنیای آیتی و رایانه یکی از آن شاخههایی در علم و صنعت امروزی است که با سرعتی باورنکردنی و به معنای واقعی کلمه در حالتی انفجاری پیش میرود. یکی از این محصولات فناورانه، تلفنهای همراه است که این روزها پیشرفت بسیار سریعی را پیش گرفته است، به طوری که با فاصله زمانی بسیار کمی شاهد رونمایی و عرضه گوشیهای رنگارنگی با امکاناتی بینظیر هستیم. از سویی پیشرفت این گوشیهای رنگارنگ به گونهای است که تقریبا در هر سال، نسل جدیدی از این دستگاهها به بازار عرضه میشود که به نوعی انقلابی و دگرگونکننده میراث پیش از خود به حساب میآید.
گوشیهای همراه امروزی که در نوع پیشرفته و البته گرانقیمت خود لقب هوشمند را هم یدک میکشند، کاربردی فرای یک تلفنهمراه یا وسیلهای که صرفا امکان برقراری یک مکالمه تلفنی را میسر میسازد، دارند. بهتر است گوشیهای موبایل امروزی را یک رایانه قابل حمل جیبی، دستیار شخصی و در انتها یک تلفن همراه بنامیم. گرچه این یکپارچهسازی چند امکانات در قلب یک گوشی باعث شده وابستگی و نیاز به چند دستگاه از بین برود، اما همین موضوع آسیبپذیری را نیز به دنبال داشته است، به گونهای که با سرقت گوشیهمراه تقریبا تمام اطلاعات کاربر در اختیار سارق قرار میگیرد.
● تلفن همراه، نسخه دیجیتالیما
اما چرا گفتیم تمام اطلاعات؟ تلفنهای همراه امروزی به گونهای طراحی شدهاند که میتوانند شناسه کاربری و رمز عبور حسابهای کاربری فرد در سرویسهای پست الکترونیکی، سرویسدهندههای مختلف، شبکههای اجتماعی و از همه بدتر حسابهای بانکی را یکجا درون خود داشته باشند. از این رو با یک گوشی هوشمند نهتنها میتوانید عکس و فیلمهای خصوصی خود را همراه داشته باشید بلکه میتوانید اطلاعات حسابهای کاربری خود در سرویسهای مختلف اینترنتی را نیز همیشه در جیب حمل کنید. علاوه بر این با استفاده از سرویسهایی که بانکها و موسسات مالی در اختیار مشتریان خود قرار میدهند، کم نیستند کسانی که اطلاعات حسابهای مالی خود را نیز روی گوشی همراهشان تنظیم کردهاند.
به این ترتیب آشکار است که گوشیهای هوشمند به همان میزانی که سودمند هستند، میتوانند باعث وابستگی بیش از حد ما به خود شوند که در صورت گم شدن یا سرقت آنها، جریان زندگی ما مختل و دچار مشکل میشود. آن طرف سکه براق پیشرفت تکنولوژی تلفنهای همراه و به طور عامتر تبلتها، سرقت یا گم شدنشان است، اما برای کاهش شدت ضرر و زیان ناشی از گم کردن یا سرقت گوشی همراه، راههایی وجود دارد که قصد داریم برخی را برایتان تشریح کنیم.
● اگر گوشی به سرقت رفت!
شمارههای تماس (مخاطبان) اولین موردی است که به ذهن میرسد. حسابهای کاربری از قبیل نام کاربر و رمز عبور صندوقهای پستی و شبکههای اجتماعی موارد دیگری است که معمولا افراد ترجیح میدهند آنها را روی گوشی خود ذخیره داشته باشند، اما برای امنیت بیشتر توصیه میشود حتیالمقدور رمزهای عبور حسابهای مختلف خود را روی گوشی ذخیره نکنید؛ این کار سخت به نظر میرسد ولی ارزشش را دارد که برای هر بار دسترسی به حساب خود، رمز را از نو وارد کنید، اما همیشه مطمئن باشید که اطلاعاتتان محفوظ خواهد ماند.
غیر از حسابهای کاربری مورد دیگری که اهمیت بالایی برای کاربران گوشی همراه دارد دفترچه تلفن (شمارههای مخاطبان) است که گاهی حیاتی به حساب میآید؛ زیرا با توجه به زندگی شلوغ و سریع امروزی اکثر ما کمتر قلم به دست میگیریم و ترجیح میدهیم به جای نوشتن یا به خاطر سپردن شمارهها آنها را درون گوشی خود ذخیره کنیم.
نکته: وجود چند امکان مختلف در قلب یک گوشی باعث شده تا نیاز به چند دستگاه از بین برود اما همین موضوع باعث میشود با سرقت گوشیهمراه تقریبا تمام اطلاعات کاربر در اختیار سارق قرار گیرد
بسیار پیش میآید که شماره تماس بسیاری از افراد را فقط روی تلفن خود داریم. قضیه زمانی بدتر میشود که برخی افراد که شماره تماسشان را در اختیار داریم، دیگر هیچگاه ملاقات نخواهیم کرد! به همین دلیل توصیه میشود هرازگاهی یک بکآپ (پشتیبان) از شماره تلفنهای موجود درون گوشی همراه خود تهیه کنید. البته لازم نیست تک تک شمارهها را در جایی بنویسید، بلکه در گوشیهای نسبتا قدیمی امکان ذخیرهسازی یک فایل با عنوان شمارههای تماس در کارت حافظه یا حافظه خود گوشی ممکن بود. البته اگر صاحب یک گوشی هوشمند با یکی از سیستمهای عامل رایج مانند اندروید یا iOS باشید میتوانید فهرست تمام مخاطبانتان را به آسانی و در عرض چند ثانیه با حساب خود در یکی از سرویسهای اینترنتی گوگل، اپل و... همگامسازی یا به اصطلاح سینک کنید.
اما راههایی که تا به حال ذکر کردیم بیشتر جنبه پیشگیری و مراقبت از اطلاعاتمان را داشتند. در ادامه قصد داریم روشهایی را بررسی کنیم که پس از سرقت یا از دست رفتن اطلاعات به کارمان میآیند.
● گوشیم را پیدا کن
اگر مالک یکی از محصولات شرکت اپل باشید کافی است چند دقیقه وقت بگذارید تا پس از سرقت گوشیتان امیدی به یافتن آن داشته باشید. با این حال این راه یا راههای دیگر هیچ کدام پیدا شدن صددرصد گوشی را تضمین نمیکند. برای این کار کافی است در سایت اپل یک حساب کاربری موسوم به اپل آیدی برای خود بسازید. سپس به سایت آیکلاود (iCloud) مراجعه کنید و در فهرستی که ظاهر میشود روی برنامه Find My iPhone (آیفون من را پیدا کن) کلیک کنید. پس از کمی انتظار برنامه به صورت آنلاین و لحظهای روی نقشه، مکان دقیق گوشی را نشان میدهد. همچنین غیر از مکانیابی دستگاه، امکان ارسال پیغام کوتاه همراه با زنگ هشداردهنده، قفل کردن از راه دور و پاک کردن تمام اطلاعات روی گوشی نیز میسر است.جالب است بدانید مکان یابی از طریق اطلاعاتی که جیپیاس گوشی برای آیکلاود ارسال میکند صورت میپذیرد.
برای مثال یک مرد آمریکایی توانسته است با استفاده از سرویس مذکور شرکت اپل تبلت مفقود شدهاش را پیدا کند. این مرد در پروازی به سمت لسآنجلس داخل هواپیما متوجه مفقود شدن آیپد خودش میشود. او چند روز قبل از سرقت تبلتاش، تنظیمات مربوط به ردیابی و مکانیابی را برای آن انجام داده بوده و پس از مراجعه به وبسایت «آیپد من را پیدا کن»، تبلتش را در خانه یکی از مهمانداران همان پرواز در ایالت اورگان یافت.
● محدودیتها
گرچه راهی که ذکر کردیم بسیار جالب و رویایی به نظر میرسد، ولی محدودیتی هم دارد، آن هم باتری است. این ویژگی مادامی که باتری گوشی شارژ داشته باشد عمل میکند و با خالی شدن آن امکان ردیابی وجود ندارد. غیر از این روش که شرکت اپل به صورت پیشفرض برای محصولاتش در نظر گرفته است، برنامههای کاربردی دیگری هم وجود دارند که میتوان در صورت نیاز از آنها نیز بهره جست.
اگر یک گوشی اندرویدی دارید نیز نگران نباشید زیرا برنامههایی با عملکرد مشابه آنچه در مورد آیفون ذکر کردیم برای این سیستم عامل هم وجود دارد که از میان آنها میتوان به Anti-theft Alarm اشاره کرد. به این ترتیب اگر گوشی هوشمند دارید هرچه زودتر یکی از این برنامهها را نصب کنید تا پس از به سرقت رفتن یا گم کردن گوشیتان حداقل امیدی به یافتن آن داشته باشید.
رامین فتوت
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست