دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

توسعه كتابخانه های بیمارستانی سوئد


توسعه كتابخانه های بیمارستانی سوئد

در این مقاله, تاریخ ایجاد و توسعه كتابخانه های بیمارستانی سوئد در سالهای۱۹۲۰ تا ۱۹۹۰ مورد بحث است نویسنده, با ذكر جزئیات, تحول و توسعه كتابخانه های عمومی و كتابخانه های بخشهای پزشكی بیمارستانها را به كتابخانه های ادغامی بیمارستانی مورد بحث قرار داده و بر این مدعاست كه این نوع كتابخانه, اولین بار در سوئد تاسیس و گسترش یافته است

در این مقاله، تاریخ ایجاد و توسعه كتابخانه های بیمارستانی سوئد در سالهای۱۹۲۰ تا ۱۹۹۰ مورد بحث است. نویسنده، با ذكر جزئیات، تحول و توسعه كتابخانه های عمومی و كتابخانه های بخشهای پزشكی بیمارستانها را به كتابخانه های ادغامی بیمارستانی مورد بحث قرار داده و بر این مدعاست كه این نوع كتابخانه، اولین بار در سوئد تاسیس و گسترش یافته است." كتابخانه ادغامی بیمارستانی" شامل دو بخش پزشكی و عمومی است كه، در واقع به جای هر دو كتابخانه انجام وظیفه می كند. در حال حاضر، زمینه فعالیتهای این كتابخانه ها از داستانگویی برای كودكان، تا جستجوهای كامپیوتر گسترده است، و ارائه خدمات شامل كاركنان بخش پزشكی، بیماران، و اقوام بیماران است.نظام كتابخانه های عمومی سوئد، در مقایسه با نظام سایر كتابخانه های عمومی در سراسر دنیا، به نحو مطلوبی توسعه یافته‌اند. سوئدیها در ایجاد و تاسیس كتابخانه عمومی مبتكر و آغاز كننده نیستند، ولی در اجرا و تكامل ایده هایی كه از مناطق دیگر دنیا سر چشمه گرفته است، آغاز كننده به شمار می آیند. در برخی زمینه ها، كتابخانه های عمومی سوئد مسیر خاص خود را پیش گرفته اند- مثلا" در ایجاد كتابخانه های ادغامی بیمارستانی كه به جز چند مورد در دانمارك، نروژ، و انگلستان در سایر نقاط دنیا این نوع كتابخانه ها وجود ندارد. كتابخانه ادغامی بیمارستانی شامل دو بخش پزشكی و عمومی است و در واقع به جای دو كتابخانه انجام وظیفه می كند. البته بیشتر كشورهای دنیا ارزش و اهمیت ایجاد كتابخانه ادغامی، كتابخانه تخصصی و عمومی را درنیافته‌اند.

در سوئد ایجاد كتابخانه ادغامی بیمارستانی، پس از تاسیس و گسترش كتابخانه های مخصوص بیماران در بیمارستان صورت گرفته است. در این كشور از دیر زمان، كتابخانه های بیماران در بیمارستانها با سرعتی فوق العاده و به نحوی موثر توسعه یافته بود. باید دانست كه تاسیس كتابخانه های سنتی پزشكی، به دنبال ایجاد كتابخانه های مخصوص بیماران جریانی است كاملا" منحصر به سوئد، و در سایر نقاط دنیا، به كلی برخلاف این جریان اتفاق افتاده بود.تاثیر كتابخانه عمومی در ایجاد كتابخانه بیمارستانی در سوئد، به دهه ۱۹۲۰ بر می گردد- یعنی به زمانی كه اولین كتابخانه های مخصوص بیماران از طریق تلاشهای داوطلبانه بعضی از افراد تاسیس شد. در سال۱۹۲۱، سوئد دارای ۷ كتابخانه بیمارستانی مخصوص بیماران با میزان امانت ۱۲۷۲ جلد كتاب بود، و در سال ۱۹۳۰ نوع سازمانیافتهء این كتابخانه‌ها، تحت مدیریت كتابخانه‌های عمومی تاسیس شد. طرح ایجاد كتابخانه های جامع، یعنی كتابخانه ای شامل كتابخانه مخصوص بیماران و كتابخانه كاركنان بیمارستان، از همكاری بین بیمارستانها و كتابخانه های عمومی سرچشمه گرفت. در حال حاضر، اكثر كتابخانه های بیمارستانی، شعبه های كتابخانه های عمومی هستند و اداره امور مالی آنها نیز توسط شوراهای منطقه ای، مراجع مسوول امور بهداشتی در سوئد، انجام می‌گیرد.

در این شوراها معمولا" مدیریت كتابخانه های بیمارستانی را به مقامات محلی واگذار می كنند.در دهه ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰ فعالیتهای كتابخانه های عمومی و كتابخانه های مخصوص بیماران رو به افزایش نهاد. این پیشرفت قابل ملاحظه به طور مساوی، ناشی از دو عامل بود: اول، مهارت كتابداران حرفه ای آموزش دیده كه اداره امور این كتابخانه ها را به عهده داشتند و همچنین رقابت آنها با یكدیگر، دوم سلامت اقتصاد آن دوره. در طول این دوره، یعنی دهه ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰، هنوز در سوئد كتابخانه های كه فعالیت آنها منحصرا" در زمینه مدارك پزشكی باشد، چندان توسعه نیافته بود. طی پژوهشی كه در سال ۱۹۷۰توسط دولت سوئد انجام گرفت، مشخص شد كه۸۰ درصد بیمارستانها و آسایشگاههای سالمندان، دارای كتابخانه های مخصوص بیماران هستند. در حالی كه فقط ۳۶ درصد این مراكز به تاسیس كتابخانه های تخصصی پزشكی اقدام كرده بودند. اكثر این كتابخانه های تخصصی، تحت نظر كتابخانه های عمومی قرار نداشتند و اداره آنها توسط كتابداران غیر حرفه ای كه از آموزشهای لازم برخوردار نبودند انجام می گرفت.

در واقع، هیچ یك از آنها كتابخانهء حقیقی پزشكی نبود و مجموعه سازمان نیافتهء آنها، كه بیشتر شامل مدارك عمومی پزشكی می شد، در بخشهای داخلی بیمارستان پراكنده بود. تعداد كتابخانه های پزشكی، كه صرفا" در زمینه مدارك تخصصی پزشكی فعالیت داشتند و توسط كتابداران حرفه ای و با كفایت اداره می شدند، اندك بود.انفجار اطلاعات در دهه ۱۹۶۰ سبب شد كه پزشكان و كاركنان واحدهای پزشكی بیمارستان ها، خواستار تاسیس كتابخانه هایی شوند كه صرفا" خدمات تخصصی پزشكی را ارائه دهند. در پی این درخواست، شوراهای منطقه ای و مدیران بیمارستانها، از كتابداران حرفه ای آموزش دیده كه كتابخانه های مخصوص بیماران را در بیمارستانها، با موفقیت اداره می كردند، خواستند كه مسوولیت اداره امور كتابخانه‌های مخصوص پزشكی در بیمارستانها را نیز، به عهده گیرند. به این صورت كتابخانه‌های ادغامی بیمارستانی در سوئد تاسیس شد و در عمل نیز ثابت گردید كه تلفیق دو نوع كتابخانه، عقلایی، منطقی و از نظر اقتصادی نیز مقرون به صرفه است.

در این زمان، فقط ده كتابخانه تخصصی پزشكی، كه فعالیتهای آنها منحصرا" در زمینه پزشكی بود، در بیمارستانها سوئد توسط كتابداران آموزش دیده اداره می شد.اولین كتابخانه ادغامی بیمارستانی، در فالن Falun تاسیس شد و كتابدار آن اولا كجسترام Ulla kjerrstrom به عنوان پیشكسوت و داوطلبی خستگی ناپذیر از اواسط دهه۱۹۵۰ تا اواسط دهه۱۹۷۰، اجرای این طرح- طرح ادغام دو نوع كتابخانه با هم- را به عهده گرفت. در سوئد، طی بیست سال گذشته، بررسیهای گوناگونی در زمینه وظایف كتابخانه های بیمارستانی انجام گرفته است. نتایج بعضی از این بررسیها، كه به صورت دستور‌العمل و راهنما در آمده است، تاثیر عمده و اساسی در توسعه فعالیتهای عمومی كتابخانه های بیمارستانی داشت. همه این بررسیها نظریه ای یكسان درباره هدف و نوع سازمان كتابخانه های ادغامی در بیمارستانها را ارائه می داد.در سال۱۹۶۹ مجمع ملی آموزش، به منظور ارائه رهنمودهایی برای فعالیتهای كتابخانه های موسسات پزشكی، كه بیماران در آنها اقامت طولانی مدت دارند، تشكیل شد.

نتایج بررسیهای این مجمع، به صورت رهنمودهای در جهت توسعه فعالیتهای كتابخانه های بیمارستانی در سراسر سوئد منتشر گردید. همزمان با انتشار این رهنمودها استانداردهایی مربوط به اندازه و ابعاد كتابخانه های بیمارستانی، توسط موسسه" اسپری"[†] SPRI موسسه برنامه ریزی منطقی برای خدمات بهداشتی و اجتماعی، منتشر شد.گزارشهایی كه توسط این سازمان در اواخر دهه۷۰ و سالهای آغازین دهه۸۰ انتشار یافت، تاثیرات ویژه ای بر فعالیتهای كتابخانه های ادغامی بیمارستانی، كتابخانه های بیماران، و كتابخانه‌های تخصصی پزشكی داشت. بررسیهایی كه بعدا" تحت عنوان" كتابخانه های بیمارستانی" توسط" شورای ملی امور فرهنگی" در سال۱۹۷۶ انجام گرفت، دستور العملهای مفیدی جهت انواع فعالیتها و نمودارهای سازمانی كتابخانه های جامع بیمارستانی، در برابر سوئد پیشنهاد می كرد. این رهنمونها تاثیر بسزایی در امر توسعه و تكامل كتابخانه های ادغامی بیمارستانها داشت. این بررسیها، درباره جزئیات فعالیتهای كتابخانه تخصصی پزشكی بحث نمی كرد، بلكه در باره نمودار سازمانی و همكاری بین كتابخانه‌های تخصصی و عمومی، پیشنهاداتی ارائه می داد.

در این بررسیها نظریه ایجاد كتابخانه های پزشكی منطقه ای به منظور ارائه خدمات به سراسر نواحی یك ایالت، مطرح شد كه شكل سازمانی آن در سال۱۹۷۰ در" كارلشتاد"Karlstad بنیاد نهاده شد. "مجمع شوراهای منطقه ای" تنها مرجعی بود كه، در پژوهشی با عنوان شورای كتابخانه های منطقه ای، با تاكید بر كتابخانه های پزشكی و كتابخانه های دانشكده های حرفه ای پرستاری، تمامی فعالیتها و سازمان كتابخانه های تخصصی پزشكی در سراسر سوئد را بررسی كرد. نتیجه این بررسی از طرف این مجمع بر ایجاد هر چه بیشتر كتابخانه های ادغامی بیمارستانی و كتابخانه های پزشكی ناحیه ای تاكید داشت.نظریهء جهت دهنده در شورای ملی بررسی امور فرهنگی بر این اصل استوار بود كه افرادی كه جهت مراقبتهای پزشكی دراز مدت در بیمارستانها و سایر موسسات پزشكی بستری می شوند، باید نظیر افراد دیگر جامعه، حق استفاده از امكانات فرهنگی آن جامعه را داشته باشند و تمامی جلوه ها و دستاوردهای فرهنگی موجود در جامعه، در وسیعترین بعد ممكن آن توسط موسسات پزشكی در اختیار و در دسترس بیماران مورد نظر قرار گیرد. در محیط بیمارستان، نسبت به مسائل نباید تنها از بعد پزشكی نگاه كرد؛ بلكه باید مسائل را از جنبه های فرهنگی، احساسی و ذهنی نیز، مورد توجه دقیق قرار داد. این مطلب، البته در تمام بیمارستانها، بخصوص در بیمارستانهایی كه بیماران را برای اقامتهای دراز مدت جهت مراقبتهای پزشكی نگه می دارند، از اهمیتی خاص برخوردار است. از توصیه های دیگر" شورای ملی بررسی امور فرهنگی" كه مورد تاكید قرار گرفته است، یكی تاسیس كتابخانه مركزی بیمارستان در كنار بخش مراقبتهای پزشكی است و دیگر توجه اساسی به این واقعیت كه، در هر بیمارستان برای ارتقای سطح فرهنگی بیماران و كاركنان بیمارستان، وجود كتابخانه ای كه به نحوی مطلوب انجام وظیفه نماید، ضروری است.

بدیهی است كه داشتن نظر مثبت در مورد لزوم تاسیس كتابخانه‌های بیمارستانی و فعالیتهای آنها، سبب ازدیاد بررسیهای گوناگونی درباره این موضوع در سراسر سوئد شد. به نحوی كه این بررسیها به نوبه خود، بر توسعه كتابخانه های بیمارستانی در سه دهه گذشته، تاثیر عمده داشته است. كتابخانه های بیمارستانی سوئد از سال۱۹۲۰، آماده ارائه خدمات به تمامی گروههای مختلف بیمارستان، كاركنان بخش پزشكی و بیماران بوده اند و بدیهی است كه ارائه خدمات، بر هر دو گروه تاثیر مثبتی در فعالیتهای كتابخانه پزشكی داشته است. كتابخانه های بیمارستانها، نهایت كوشش را به كار می برند تا خدمات آنها، در دسترس همه گروههای مختلف كاركنان بیمارستان قرار گیرد. البته در هر كتابخانه تخصصی پزشكی، ارائه خدمات به كاركنان بخش پزشكی، مهمترین هدف است، اما بخش پزشكی كتابخانه ادغامی بیمارستانی، در مرتبه ای است كه در صورت درخواست بیماران و اقوام آنها، مدارك پزشكی را در اختیار آنان نیز قرار می دهد. امروزه، كتابخانه‌های ادغامی بیمارستانی در سوئد، همچنان در حال رشد و توسعه هستند و دامنه فعالیت آنها از داستانگویی برای كودكان تا جستجوهای كامپیوتری را در برمی گیرد. بخش كتابخانه های پزشكی با شور و علاقه وظایف خود را انجام می دهند.

نوشته: لنا سوال

ترجمه: مهوش معترف

SPRI:The Swedish planning and Rationalization Institute or the Health and Social Services.

[*]Lena swall" Development of hospital libraries in Sweden. IFLA general conference, stock holms Sweden, ۱۸-۲۴ August ۱۹۹۰. booklet۲.


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.